NS: overslaan station Buiten lijkt passé

ALMERE
Intercity's die station Almere Buiten in volle vaart voorbij rijden. Het zal nog maar zelden gebeuren, verwacht de NS. Machinisten krijgen nadrukkelijk instructies om goed op hun reisschema te letten.

Het station werd sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling, op 10 december vorig jaar, geregeld voorbij gereden. Op het traject van en naar Breda is station Almere Buiten als stop toegevoegd in de dienstregeling. Al de eerste dagen bleek de trein het station voorbij te rijden, tot verbazing en ergenis van reizigers. NS gaf in januari toe dat de trein twee tot drie keer per week het station overslaat.

Weten machinisten dan niet waar ze moeten stoppen?
Jawel, machinisten kunnen in hun cabine op een apparaatje zien waar ze hoe laat moeten stoppen en weer vertrekken. Deze Railpocket is een variant op de reisplanner op een smartphone. Volgens NS hebben machinisten de stop overgeslagen door onwennigheid met de vernieuwde dienstregeling. Sinds december 2012 stopte de intercity niet meer in Buiten.

Wat heeft NS aan het probleem gedaan?
De leiding heeft teammanagers instructies gegeven om hun machinisten voor het begin van hun rit te wijzen op de extra stop in Buiten, als ze de zogeheten 2400-rit van en naar Breda rijden. De intercity van en naar Den Haag slaat Buiten nog steeds over. Volgens de woordvoerder komt het nu nog hooguit twee keer per maand voor dat de trein niet stopt.

Komt de veiligheid op het spoor in gevaar als de trein doorrijdt?
Nee, zegt spoorbeheerder ProRail. Als de intercity doorrijdt en in een baanvak komt waarin al een andere trein rijdt, krijgt de machinist automatisch een rood sein en moet hij stoppen. Negeert de machinist dit sein, dan grijpt de Automatische Trein Beinvloeding (ATB) in. Het doorrijden is voor de reiziger vervelend, maar vormt dus geen veiligheidsprobleem.

Als de trein doorrijdt en ik moet terug naar Buiten, krijg ik de kosten dan vergoed?
Ja, NS vergoedt de extra reiskosten. De reiziger moet dan wel via zijn OV-chipkaart aantonen dat hij/zij heeft uitgecheckt op het eerstvolgende station waar de intercity is gestopt en weer heeft moeten inchecken om terug te gaan. Aan de noodrem trekken is geen goed idee: daardoor komt de trein abrupt tot stilstand. Wie de noodrem oneigenlijk gebruikt, krijgt een boete van 200 euro. 
 

reacties (10)

 • Marco Ariesen

   

  Omdat het mij nu op 2 november 2017 voor de derde keer is gebeurd in een jaar tijd reageer ik hier nog maar eens een keer. Dit probleem is niet van nu. Ook voordat we een station Oostvaarders hadden heb ik op Lelystad gestaan terwijl ik in Buiten had moeten zijn. Het jaar is bijna om en nogsteeds vergeet men te remmen voor Almere buiten, meerdere keren per maand!

  reageer
 • A.

   

  Het is sowieso te gek voor woorden dat een stationnetje als Almere Buiten een intercity heeft.. daarvoor heeft de trein naar Utrecht (waar veel meer mensen baat bij hebben) moeten wijken.. Alles om Amsterdam - Almere te verbeteren, maar goed. Dat machinisten het voorbij rijden snap ik wel. Klein station vlak na een bocht dus je ziet hem laat, je bent niet gewend er te stoppen (ook na een paar maandne niet) en als dan een verkapte reisplanner je enige indicatie is word je ook niet op tijd erop alert gemaakt daar te stoppen. Tuurlijk wel vervelend voor die paar reizigers (ja een paar, Muziekwijk had bijvoorbeeld meer reizigers in 2015)

  reageer
 • Astrid

   

  Vanmiddag voor de zoveelste keer station Buiten voorbij gereden. Trein had vertraging en denk dat machinist naar huis wilde. Dienstregeling loopt nu al vanaf december, zo moeilijk is het toch niet om te stoppen? Soms wordt er nog wel eens op Oostvaarders gestopt maar vandaag weer veel te lang onderweg geweest. Stoptrein is dan echt sneller. Shame on you NS😡

  reageer
 • Lh

   

  Zit nu in de trein en die rijdt toch echt Almere buiten voorbij! Jammer joh!

  reageer
 • Bas

   

  Overigens blijft het waanzin om op een halte als Almere Buiten een intercitystop te hebben. Misschien moet daar eens naar gekeken worden. Nu worden honderduizenden reizigers gedupeerd voor een handje Almeerse schreeuwers?

  reageer
 • Remco

   

  Een handje vol, je zal die 40.000 man maar op visite krijgen.

 • laat alle reacties zien
 • Rob Kingma

   

  Beste M. Wouters, Bij station Almere Buiten staat geen sein aan het einde van het perron dat handmatig op groen (of rood) kan worden gezet. Almere Buiten is een halte (in spoorvaktaal) en de seinen daar gaan volledig automatisch, dat wil zeggen: het sein daar "weet" of zich op het volgende stuk spoor een trein bevindt. Als dat stuk spoor vrij is, zal het sein automatisch groen zijn. Zie ook de uitleg in het filmpje.

  reageer
 • Jantje

   

  Onbegrijpelijk dat een intercitytrein ook nog op andere stations stopt dan alleen het centraal station van die stad. Verspilde tijd en dat is waarschijnlijk ook onderbewust de reden dat de machinisten vergeten om te stoppen.

  reageer
 • Hekking

   

  Is het ingewikkeld om te houden op welk station je moet stoppen ? De machinisten willen geen rondje om de kerk rijden, dan zouden ze juist moeten aantonen dat het niet al te ingewikkeld is om de stops te onthouden.

  reageer
 • Machinist

   

  Dit heeft niets met het rondje rond de kerk te maken.Met de nieuwe dienstregeling heeft de NS het voor ons ook lastig gemaakt. Stoptreinen die stations ineens voorbij moeten rijden, bijvoorbeeld Delft zuid, intercity's die ene keer wel en de andere keer niet hoeven te stoppen, Schiedam, Almere buiten, Blaak, Duivendrecht en meerdere. Ook de trein van Almere naar Utrecht stopt de ene keer wel in Hollandse Rading of Overvecht en andere keren weer niet.

 • Flevolander

   

  Het sein op rood zal helaas bij Almere Buiten niet gaan. Het zijn automatische seinen waar de treindiensleider geen invloed op heeft. Deze seinen gaan op rood als er in blok voor het desbetreffende sein een andere trein staat. Zodra de trein weer weg rijd zal het sein erachter veilig komen.

  reageer
 • M. Wouters

   

  Vorige week was het weer het geval. Waarom sein niet op rood bij station en pas op groen als de trein gestopt is?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert