Bomenkap op eiland Utopia uitgesteld

ALMERE
Komende maandag worden er geen bomen gekapt op het eiland Utopia in het Almeerse Weerwater. Die belofte deed wethouder Frits Huis donderdagavond aan de gemeenteraad.

PVV dreigt met aangifte
De gemeente is van plan 150 bomen op het eiland te kappen omdat ze zijn aangetast door de essentakziekte. Hierdoor zou een gevaarlijke situatie kunnen ontstaan voor wandelaars. De PVV denkt dat de kap onnodig is. Ook worden vogels er tijdens het net begonnen broedseizoen door verstoord. Bovendien zou veiligheid een vals voorwendsel zijn om de bomen plaats te laten maken voor de Floriade.

De PVV dreigt met aangifte bij de politie als de gemeente de kap doorzet. Ook wordt dan de provincie om handhaving gevraagd, omdat die eerder heeft gezegd geen ontheffing te hebben verleend.

Wethouder vindt ontheffing niet nodig
Wethouder Frits Huis noemt de bewering van de PVV over de Floriade onzin. Ook zegt hij dat er geen ontheffing nodig is, en dat de provincie dit inmiddels heeft erkend. Omdat er per boom wordt bekeken of er een nest inzit en er handmatig wordt gekapt, zou er niets aan de hand zijn. Toch beloofde Huis dat hij nogmaals met het college van b en w gaat bespreken of er wel op deze manier gekapt moet worden. Tot die tijd is de bomenkap uitgesteld. 

reacties (5)

 • Referendum noodzakelijk tbv democratie

   

  Kaalslag stopt niet Referendumis nodig. Referendum in 2015 voor het raadsbesluit Floriade aangekaart. Referendum. De harde pvda colitie wil geen referedum. D66 raadslid Jan Lems wil absoluut geen floriade referendum. D66 dat was toch de partij van referenda ? Maar nog erger, er is toen door burgers voorgesteld dat de raad anoniem zou kunnen stemmen. Dat wilde pvda d66 cs ook niet, stel je voor dat de floriade wordt afgeblazen. Democratie.........?????? AP, Sp en pvv willen de floriade en de kaalslag stoppen

  reageer
 • En daar zijn de eerste bomen reeds gesneuveld. En Frits Huis zegt foutje bedankt.

  reageer
 • cirefrin

   

  Frits Huis ziet er moedeloos uit. Stop er nou maar mee man elke keer weer excuses zoeken om zaken te kunnen uitvoeren die misschien niet mogen. Stop er nou maar mee de meerderheid van de Almeerse bevolking zit niet op de Floriade te wachten.Hoofdpijn krijg je er van.

  reageer
 • Cunera

   

  Is de prijs van hout soms heel hoog? En wordt er daarom (in heel Flevoland) zo gretig gekapt?

  reageer
 • Boels

   

  Ja, de biobijstook wordt gesubsidieerd en wel onder het mom dat het helpt tegen de CO2-uitstook.

 • kees d.

   

  Frits Huis dient zijn huiswerk te maken voor dat hij dingen roept. Het is een wet van de landelijke overheid dat binnen het broedseizoen nergens bomen en struiken mogen worden gekapt. Ook al zit er geen nest in de bewuste boom in de omgeving zijn die er wel en worden verstoord door het kappen. Indien de gemeente Almere de kap toch doorzet zal ik aangifte doen.

  reageer
 • Jeroen

   

  Kees, ga zelf even je huiswerk maken. Als een ecoloog de kap begeleid en constateert dat er geen nesten zijn mag men kappen hoor, ook buiten het broedseizoen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert