Omgevingsdienst doet onderzoek bij bomenkap Almere

ALMERE
De omgevingsdienst onderzoekt of de gemeente Almere zich wel aan de regels houdt bij het kappen van bomen in het broedseizoen. Aanleiding daarvoor is een melding van Philippe van Thiel van watersportbedrijf Haddock. Die constateerde vrijdagochtend dat er bomen in het broedseizoen worden gekapt zonder dat daar een ecoloog bij aanwezig was. Dat is wel verplicht. 

Volgens van Thiel zou er al een proces verbaal zijn opgemaakt. Maar de omgevingsdienst ontkent dit. Zo'n verbaal wordt pas gemaakt als er ook daadwerkelijk een overtreding is begaan. En dat staat nog niet vast.

Gemeente: we staan in ons recht
De gemeente laat in een reactie weten dat de bomen bij de ingang van de jachthaven Haddock worden gekapt conform alle wettelijke richtlijnen. De kap zou al  een paar weken geleden aangekondigd zijn bij Van Thiel. In overleg met hem zouden de werkzaamheden al een paar keer zijn opgeschoven. Voordat de bomen vanochtend werden geveld heeft een gecertificeerde aannemer vastgesteld dat er geen vogelnesten in die bomen zaten.

Commotie
De afgelopen dagen ontstond al veel commotie over bomenkap op het eiland Utopia in het Weerwater, vlak bij Haddock. De bomen worden gekapt omdat ze zijn aangetast door de essentakziekte. Critici vinden het raar dat de gemeente Almere bomen kapt in het broedseizoen. Ook zou er geen ontheffing bij de provincie zijn aangevraagd. Donderdagavond zegde wethouder Frits Huis de gemeenteraad toe dat de bomenkap op Utopia wordt opgeschort. 


reacties (19)

 • Hekking

   

  Kappen is een zaligheid voor de gemeente. Alles wat maar enigszins op bos lijkt wordt gekapt. En ze vinden steeds weer een excuus om te kappen.

  reageer
 • Jan

   

  Vervelend dat mensen een oordeel hebben over iets waar men inhoudelijk niets van af weet, maar omdat een roeptoeter iets loopt te schreeuwen staat het halve meeloopvolk ook te roepen, je mag ervan uit gaan dat degene doe de beslissing neemt om te kappen hier goed over heeft nagedacht en zoals de wet voorschrijft de werkzaamheden met zorg uitvoert, en je mag ervanuit gaan dat de handhaver hier ook met zorg mee omgaat.

  reageer
 • Karel

   

  De gemeente Almere hééft de wet overtreden, willens en wetens, want als iemand de letter van de wet moet kennen, is dat een gemeente wel. U roeptoetert inderdaad zelf, zoals Emma al zegt, zonder te weten wat er gepasseerd is.

 • Emma

   

  Sorry, maar deze reactie laat zien dat je niet gevolgd hebt wat er aan de hand is. De gemeente is gaan kappen tegen de regels in . Lees je even in, zou ik zeggen ... Wie roeptoetert er nu ??

 • Hannes

   

  Hoever mag men als politiek gaan om net geen maffia praktijken te ondergaan!" Het woord populisme (kritiek hebbende) wordt in de politiek te pas en te onpas om de oren geslingerd; goed of slecht bedoeld is altijd nog de vraag!!" Hoe kan een burger bepalen, dat een project niet uit maffia praktijken bestaat!!" Zeker als men totaal geen openheid kan geven hoeveel miljoenen een project als de Floriade/woonwijk gaat kosten en moet gaan opbrengen; En dan als politieke partij durven te zeggen maak niet uit wat het gaat kosten de Floriade/woonwijk moet doorgaan!" ( Had het dan op een andere locatie gepland, waar het met deskundigheid al vaak genoeg is aangeven!; dan had men deze scenario tot nu toe een onodige kaalslag en miljoenen euro's bespaart gebleven!!

  reageer
 • Ab

   

  Wat een gezeur. Gewoon kappen die handel. Dat was ook tijdig aangekondigd.

  reageer
 • Ed

   

  Kan dan ook meteen de verwaarlozing en vernieling door de gemeente Almere van het nationale verzetsmonument, het bos der onverzettelijken, onderzocht worden? Een dergelijk monument behoort men met eerbied en respect te verzorgen. Als een gemeente daartoe niet bereid of in staat is, gaat er iets écht helemaal fout.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  De echte problemen zijn allang weg gecamoufleerd; Deze scenario komt terzinetijd bovenwater!! (Het stoplicht relatie staat nog steeds op rood!!")

  reageer
 • kees d.

   

  Almere heeft een stadsecoloog in dienst die ook een vogelaar is die zal nooit zeggen dat de bomenkap mag door gaan. Maar de gemeente heeft haast voor die verrekte Floriade. Als ze die bomen weg hadden willen halen had dat voor 15 maart moeten gebeuren. Daarna ben je strafbaar ook als gemeente.

  reageer
 • Emma

   

  De gemeente is op de ene plek -even- gestopt met de kap om een stukje verderop alsnog te laten kapoen zònder de aanwezigheid van deze ecoloog....triest...

 • susan

   

  de gemeente almere doet toch wat hij wilt door het kappen van die bomen halen ze ook ons rijke zuurstof weg en heeft het fijnstof van de A6 meer kans zich te nestelen in de longen van de bewoners want ook de hoge bomen hielden het fijnstof van het verkeer vast Nou bedankt Almere

  reageer
 • Jaanchi

   

  Ja hoor, meneer Huis weer. Waar hij kappen moet laat hij het achterwege, verschuilt zich achter een bomenplan en moet de rijdende rechter er -voor het oog van heel Nederland-aan te pas komen. En waar hij het niet mag heeft hij ook lak aan de regels en laat hij de boel vernielen. Misschien moeten dergelijke bestuurders maar eens persoonlijk aansprakelijk gesteld gaan worden en aan de gemeenteraad: wordt wakker en treedt tegen dit soort lieden op namens degenen dankzij wie u op die plek zit. Volgend jaar komt in ieder geval met de verkiezingen voor u de afrekening.

  reageer
 • Flevoman

   

  Nou en ? De Flevopolder is gecreëerd om te wonen en landbouw te bedrijven. Die vogels zijn een bonus, gewoon kappen.

  reageer
 • Emma

   

  Ik mag hopen dat dit sarcasme is ?!

 • Philip

   

  In deze casus is het niet van belang of je voor of tegen de Floriade bent. Wanneer er een wettelijke bepaling is, ongeacht voor wat, dan heeft de gemeente zich daar gewoon aan te houden. Ook een gemeente staat niet boven de wet.

  reageer
 • Karel

   

  Dat weet iedereen. Nu de gemeente Almere zelf nog.

 • Emma

   

  Inderdaad, de gemeente heeft zich gewoon aan regels te houden. Die worden hier met voeten getreden.

 • Steven Stedenwijker

   

  Van Thiel probeert de gemeenschap dwars te zitten omdat hij geen leuke uitkoop krijgt en ook de woontorens die hij met projectontwikkelaartje op eiland en voor onze neus had willen bouwen er niet zullen komen. Gelukkig maar! Het ieland knapt ontzettend op door het kappen en laten ze alstublieft opschieten. Werk lekker door in het weekend!

  reageer
 • jacob

   

  Het probleem is ook dat er steeds lieden bereid zijn om, in dit geval het kappen van bomen, ook daadwerkelijk ten uitvoer te brengen. De volgende keer de verantwoordelijke ambtenaar zelf maar de bomen laten kappen.

  reageer
 • Jeroen

   

  Blijkbaar is het makkelijk wijzen. De ondernemer (bedrijf) voert deze opdracht uit voor de gemeente. Moet hij dan zijn bedrijf sluiten omdat zijn opdrachtgever zich niet aan de regels houdt ? Een ondernemer heeft een meldingsplicht en zal dit ongetwijfeld hebben gemeld en dan ligt de uiteindelijke beslissing bij de ambtenaar. Maar als een wethouder donderdagavond iets beslist dan is dat vrijdagochtend om 7.00 uur niet bekend op de werkvloer hoor.

 • Ed Molenaar

   

  Vind het een prima idee als verantwoordelijke ambtenaar en raadsleden persoonlijk financieel aansprakelijk gesteld worden. Dus net als bij een ieder: boete en betalen.

  reageer
 • De advocaat

   

  De rechtsstaat functioneert naar de wet en niet naar de waanideeën van een burger. Gezien het Pikmeerarrest bent u kansloos.

 • Ger

   

  Wie stopt Philip😖 Wat een irritante man is alleen met eigen gewin bezich onder het mon van milieu.

  reageer
 • Karel

   

  Wie stopt de waanzin van deze gemeente, kunt u zich beter afvragen. Deze ondernemer vecht voor zijn eigen zaak, iets wat hij met jarenlang door keihard weken heeft opgebouwd. Dat is meer dan de gemeente over zichzelf kan zeggen.

 • michael

   

  inderdaad wat een irritante man, nu geeft hij om de boompjes omdat zijn plan van woningbouw op het terrein niet door gaat.

 • oudvisser

   

  laat dan de floriade in jouw huiskamer balkon of tuin plaats vinden kijken of jij dan ook zo mee gaand ben

 • Utopia kaalslag voor jongerenfestival Grow

   

  Bomenkap Utopia is nu bedoeld voor het komende jongerenfestival Grow op Utopia. Kost wat kost proberen de floriade kaalslag te promoten het gekkenhuis/stadhuis hoopt op 1000 3000 jongeren op dit mini eilandje

  reageer
 • Merel

   

  De zoveelste blunder vanaf het stadhuis. Ook komt de bekende aap nu uit de mouw. Niks geen essentakziekte, maar gewoon groene kaalslag voor een alleen qua geluid al milieuvervuilend festival. Niet de bomen zijn ziek, maar deze gemeente. Stoppen met deze geldverslindende waanzin. Besteed het geld aan ouderenzorg en jeugdzorg. En maak het gewone Almere weer groen, zodat we weer de groenste stad van Nederland worden.

 • Bb

   

  Dus wie geef de gemeente nu een boeten Mogen dat de burgers doen Dan geef ik de gemeente een boete van 25000 die ze direct over moeten maken naar de voedselbank

  reageer
 • Jeroen

   

  Wat een onzin zeg, nu gaat de provincie proces verbaal maken tegen de gemeente. Maar uiteindelijk is het allemaal ons belastinggeld!! Kap die bomen gewoon

  reageer
 • Emma

   

  En ga gewoon tegen de regels in ? U wilt de gemeente dus een vrijbrief geven alles te doen wat ze willen zonder zich aan wettelijke regels te houden?

 • Frits Huis zegt foutje bedankt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert