Spoedeisende Hulp vaker korte tijd dicht

FLEVOLAND
De spoedeisende hulpen in Flevoland moeten steeds vaker voor korte tijd dicht vanwege capaciteitsproblemen. Bij een zogenoemde 'stop' zijn bijvoorbeeld alle bedden bezet, of is er een personeelstekort. Een ambulance met een spoedgeval kan dan niet terecht bij de betreffende hulpdienst. 

Het aantal 'stops' in het Flevoziekenhuis in Almere is meer dan verdubbeld. Waren het er in 2015 zes, vorig jaar moest het ziekenhuis vijftien keer voor korte tijd dicht. Het MC Zuiderzee in Lelystad had vorig jaar één stop, terwijl de spoedeisende hulp in 2015 altijd toegankelijk was.

Multidisciplinaire ziektes
Beide ziekenhuizen zeggen dat het aantal patiënten op de SEH niet toeneemt, maar de aandoeningen zijn volgens spoedarts Floris Roodheuvel van het Flevoziekenhuis vaak complexer. "Mensen zijn zieker omdat ze ouder worden dan vroeger of misschien minder snel naar de arts gaan. We zijn daardoor langer en intensiever met de patiënten bezig. De bedden zijn langer bezet."

Dat merken ze ook in het Lelystadse ziekenhuis. "De patiënten komen steeds zieker binnen. Reden kan de invoering van de landelijke maatregelen zijn, die van ouderen meer en langer zelfstandigheid vragen."

Flevoland samen met Noord-Holland
De Flevolandse ziekenhuizen worden vaak in één adem genoemd met ziekenhuizen in Noord-Holland, omdat die samen een cluster vormen. De Flevolandse cijfers verbleken echter bij het aantal 'stops' in sommige Amsterdamse ziekenhuizen. Daar gaat het om duizenden per jaar. De ziekenhuizen kampen met enorme personeelstekorten op de spoedeisende hulp.

Personeelstekort
Ook het Flevoziekenhuis heeft wel personeelsproblemen gekend. Inmiddels zijn die volgens Roodheuvel opgelost. "Behalve bijvoorbeeld bij een griepepidemie, zoals afgelopen winter. Dan krijgen we meer patiënten binnen, terwijl ook een deel van het personeel is geveld."

Meerdere ziekenhuizen in Amsterdam
Volgens de spoedarts is er nog een ander groot verschil. "In Amsterdam zijn meerdere ziekenhuizen. Dan kun je makkelijker een stop instellen omdat de ambulance niet zo ver hoeft te rijden naar de volgende SEH. In Almere zijn wij het enige ziekenhuis. De drempel ligt daarom veel hoger, omdat je anders helemaal naar Amsterdam of Lelystad moet rijden."

Soms kan het niet anders, zegt Roodheuvel: "We hebben dan liever dat patiënten in de ambulance met goed personeel in een kwartier naar Amsterdam rijden, dan dat ze hier in de wachtkamer zitten en wij ze niet goed kunnen helpen." Mensen die gewond aan komen lopen worden trouwens niet weggestuurd. "Dat zou onverantwoord zijn, die worden altijd gezien".

reacties (4)

 • Marieke

   

  Kan het ook zo zijn dat sommige huisartsen minder snel patiënten doorverwijzen? Of dat specialisten niets kunnen vinden en de patiënt naar huis sturen? Terwijl er wel wat aan de hand is. De samenwerking met het AMC moet nog intensiever worden.

  reageer
 • Manon

   

  Liever een kwartiertje mat goed personeel naar Amsterdam. Dit houdt in dat er een ambulance minstens 3 kwartier niet inzetbaar is voor spoedmeldingen thuis. Want die is in Amsterdam. De druk verlegd zich dus van ziekenhuis naar ambulancezorg. Als je gereanimeerd moet worden moet je dan langer wachten professionele hulp. Niet wenselijk en dan is een kwartiertje rijden naar Amsterdam misplaatst.

  reageer
 • Ed

   

  Het is een noodgreep. Je moet toch wat. Of heeft u een beter idee?

 • susan

   

  dat oudere mensen minder snel naar de dokter gaan komt omdat ze anders rekeningen krijgen voor medicijnen en deze weer van de eigen bijdragen worden afgetrokken, vele ouderen moeten het ook maar doen met hun aow'tje en ouderen met een extra pensioentje die het huishouden zelf niet meer kunnen doen moeten voor huishoudelijke hulp via een zorginstelling deze helemaal zelf betalen, en vele willen niet eens meer thuiswonen en dat brengt ook ziektes mee zoals thuis vallen of geestelijk depressief worden en noem maar op, ik werk namelijk in de thuiszorg en zie het dagelijks gebeuren dus ik weet hoe het me vele ouderen gaan, ze maken de mensen ziek

  reageer
 • Ed

   

  Nederland anno 2017. Dan wil je wel een "voltooid leven" hebben als bejaarde.

 • frits

   

  De basis klinkt erg, maar uit het artikel klinkt nuance. In Flevoland willen we geen Amsterdamse toestanden, maar daar zijn we ook nog lang niet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert