Bewoners hebben ook geen oplossing voor 't Bovenwater

LELYSTAD
Bewoners van Lelystad Haven zijn er nog niet uit hoe blauwalg en waterplanten in 't Bovenwater het beste kunnen worden aangepakt. Dat bleek woensdag tijdens een informatie-avond in buurthuis De Windhoek.

Al jaren heeft 't Bovenwater in de zomer last van blauwalg. Dat maakt zwemmen onaantrekkelijk en omwonenden hebben stankoverlast. De blauwalg kan ontstaan omdat waterplanten worden gemaaid om zeilers en andere watersporters tegemoet te komen. De gemeente Lelystad heeft naar oplossingen gezocht, maar komt er zelf niet uit of er nu meer of juist minder gemaaid moet worden.

Geen keus mogelijk
De veertig bewoners bij de informatieavond vonden dat ze geen keus konden maken, omdat de kosten van de verschillende scenario's uiteenlopen van jaarlijks 20.000 euro tot eenmalig 20 miljoen om 't Bovenwater meters te verdiepen. Dat laatste scenario vindt de gemeente te duur en niet realistisch. Enkele bewoners hebben zich aangemeld voor een klankbordgroep, die de komende maanden met de gemeente en het waterschap gaat meedenken.

Mochten de bewoners met een voorstel komen dat duurder is dan de 80.000 euro die de gemeente nu uitgeeft aan het beheer van 't Bovenwater, dan is wethouder John van den Heuvel bereid het extra bedrag uit te trekken.

reacties (26)

 • Alexander des Burgus

   

  @piet De rij van de huizen van de Weerribben die rechtstreeks aan het Bovenwater liggen. Ik was dus niet eens in de sloten beland was een meter of 10 ervandaan. Ik was naar mijn weten geen artikel 148 W.Sr.-bordje voorbij gevaren, dus ik verwacht niet een man die mij gaat bedreigen de politie te bellen, omdat hij mij ervan beschuldigde een inbreker te zijn. Ik weet niet wat er met de Weerribben is. De Weerribben zijn zó gemaakt dat iedereen er mensenschuw lijkt te worden. Cul-de-sacs en iedere straat omringd door water, dan krijg je gemeenschappen die nog kleiner zijn dan Zeeuwse gehuchten. In een strenge winter over de sloten tussendoor geschaatst. Ik had ervoor in de Gondel gewoond, dus was niet bekend met het feit dat sloten ook eigen terrein kunnen zijn. Als het inderdaad zo is wat je beweert, dan snap ik het wel. Maar goed, eigen terrein moet wel beter afgebakend worden. Ik wist nog wel in een winter dat ik op dat plekje ook schaatste. Als ik daar schaats, dat steek ik liever niet overdwars over vanwege de sterke wind daar. Ik herinner me opeens een man die als een gek stond te gebaren. Dit was waarschijnlijk dezelfde man die "zijn" territorium stond af te bakenen. Alleen zoals het er nu bij ligt lijkt het niet van hem. Dus ja, een extra barrière op het Bovenwater moet er zeker komen.

  reageer
 • Rob

   

  Waarom zouden we helder water willen? Zodat we de waterplantjes kunnen zien? De plas is bedoeld als zeilplas. Laat degenen die willen poedelen in helder water inderdaad lekker in het ijsselmeer of markermeer gaan poedelen. Of nog helderder: in de koploper. Ik zwem liever in troebel water dan in helder water waar ik verstrikt raak in de waterplanten.

  reageer
 • Jan Dirks

   

  Alles reacties ten spijt. Het probleem zit hem duidelijk in de overvloedige plantengroei. Ja toch? Een simpele en zeer doeltreffende oplossing? Zet er graskarper in uit. Doeltreffende waterplanteneter, kost een fractie van de maaikosten. Planten zich in het wild niet voort en doen hun werk ook nog eens ecologisch en boven alles in stilte. Alla. Ga lekker door met klagen, verzin lekker met z'n allen kostbare oplossingen natuurlijk met hulp van dure adviesbureaus.

  reageer
 • Marina de jong

   

  Sinds de sluizen zijn dicht gegaan is er geen stroming meer in het bovenwater, waardoor het water stil ligt. Als de planten gemaaid worden kunnen die niet weg gevoerd worden en als de zon vel op het water schijnt kan het niet anders dat er allerlei algen ontstaan waaronder blauwalg. De beste optie lijkt mij het water weer stromend maken en niks doen met chemische stoffen.

  reageer
 • Lars

   

  Zand ingooien en bouwgrond van maken. Win-win situatie

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Steven Stedenwijker

   

  Wellicht dat het parcours gemaaid wordt aan de benedenwindse kant. Zeker dat niet het hele weerwater gedaan werd. Je ziet bij ons en voor de boulevard de planten het hele jaar door tot het wateroppervlak komen. Het water is ook kraakhelder.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Juist, maak er bijvoorbeeld een afstudeerproject van. Met een financiering van de gemeente moet dat een heel interessant ding kunnen zijn... Je moet de kennis halen waar die zit. ( en dat is over het algemeen niet bij de politiek / ambtenaren )

  reageer
 • Stevie

   

  Goed idee ! Regel jij alvast eeb paar kruiwagens ?

  reageer
 • Almere-Ambtenaar

   

  @Steven Stedenwijker... Dat is ook niet waar wat je nu zegt. Er zijn elk jaar zeilwedstrijden(eredivisie zeilen) op het Weerwater in Almere de gemeente maait dan het gehele Weerwater. Men maait dus niet alleen op de vaarroute. Zorg dat je de feiten juiste hebt

  reageer
 • Bewoner lelystad

   

  Daar klop niks van kijk naar almere werk het ook niet

  reageer
 • piet

   

  Een deel van het water achter de huizen hoort bij de kavels zelf. Dat gebeurd vaak zodat de beschoeiing dan door de bewoners onderhouden moeten worden en niet door de gemeente, scheelt een hoop geld. Dus in de theorie is een deel van sloten ook van de bewoners. Ik weet niet hoe dicht je bij de kant kwam om uit te rusten maar een grote kans was dus dat je in de tuin van iemand lag uit te rusten. Daarnaast is het natuurlijk nooit prettig als er een vreemde opeens achter je huis in een bootje ligt als dat normaal niet gebeurd, ten minste ik zou het niet prettig vinden en ik denk uzelf ook niet.

  reageer
 • Alexander des Burgus

   

  De zeilvereniging wou ooit een sluis hebben tussen het Bovenwater en het Markermeer. Dan heb je het blauwalgprobleem ook opgelost, omdat er dan voldoende stroming en vers water komt in het Bovenwater. Nu heb je een paar kleine pompen om de waterstand te regelen. Misschien moet er wat groters worden ingezet. Een sluis is misschien geen haalbare kaart, wat grotere pompen misschien wel. Natuurlijk zullen de bewoners van de Weerribben dit niet zo leuk vinden, omdat vreemden de kanalen in kunnen varen. Dat kunnen ze sowieso al en in een koude winter kun je er ook gewoon schaatsen. Ik heb gemerkt dat gezinnen daar wat panisch reageren als mensen op een boot wat dicht langs hun huizen vaart. Toen ik in een rubberboot daar naartoe werd gewaaid en ik er even een beetje op adem kwam, toen werd er al gedreigd met de politie, omdat ik word behandeld als inbreker. Serieus? Bij de Hoornse Hop kun je dit inderdaad wel verwachten, maar op het Bovenwater niet! Zie je het al voor je? Vaar je in Giethoorn een doodlopende sloot in, ben je direct een inbreker! Of vaar je langs een vissersdorp, mag je niet te dicht bij komen, omdat dit hun privacy aantast. Moet niet gekker worden! Die sloten daar zijn niet hun privébezit! En het Bovenwater is ook niet van hen alleen! Bouw een laag dammetje om de Weerribben heen, ben je direct van het gezeik af en kunnen zij hun sloten claimen tot eigen terrein. Dan kan het Bovenwater ook door wat meer boten worden gebruikt, zodat die 20 miljoen zich kunnen terugverdienen. Het Bovenwater kan namelijk aan de zijde van de Knardijk tot aan het Oppertje prima dienen als botenparkeerplaats voor mensen die naar de Nieuwe Wildernis willen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Stoppen met maaien en zoals hier beschreven zal het net zo helder worden als het Weerwater. Weg met die bootjes, ga maar lekker op het IJsselmeer of in het Markermeer poedelen.

  reageer
 • Bewoner lelystad

   

  De beste mensen weten het weer , waar waren jullie gisterenavond ik heb jullie niet gezien ik was er wel . Maar de bewoners hadden wel een oplossing , maar wat kan je doen met 80000 waar al een deel van uit is gegeven . Onze oplossing was baggeren maar de gemeent Lelystad vind 80000 Euro genoeg en baggeren kost 20 miljoen . Dus onze oplossing dan maar weer op de oude manier 1 maal met de messen door over de grond en je hoef de rest van het jaar niks meer te doen . Ja het water wordt niet meer zo helder maar geen last van wier of planten En voorstel neem eens contakt met de rest van Nederland hoe ze het daar doen die hebben tegenwoordig ook telefoon . Dan hoef je het wagen wiel niet weer uit te vinden Maar het kom er op neer de gemeente heeft wat op papier en dan moet het worden Hou de pagina van de gemeente in de gaten daar kom alles op te staan Afz ber

  reageer
 • Piet

   

  Jaren geleden is men overgegaan van het omschoffelen van de bodem naar het maaien van waterplanten. Die verandering werd toen door de 'deskundigen' gebracht als iets tijdelijks, omdat de lage kranswieren zich over de bodem zouden uitbreiden en dan het hoog opgroeiende fonteinkruid zou verdringen. Maar na al die jaren is er nog steeds fonteinkruid en moet dus nog steeds de gehele recreatieplas worden gemaaid om de overlast te voorkomen. Nu beweren 'deskundigen' dat door helemaal te stoppen met maaien de blauwalg verdwijnt. Dat gelooft natuurlijk geen hond, maar het is wel veel goedkoper om te stoppen met maaien en de recreanten en bewoners aan hun lot over te laten.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Wat is uw opleiding en ervaring in waterbeheer?

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Stoppen met maaien en maak alleen een stukje watersportwater bij het schooltje. Het Weerwater hier in Almere ziet er tegenwoordig fantastisch uit met kraakhelder water en dit met alleen wat maaien op een vaarroute.

  reageer
 • Soraya

   

  Als waterplanten blijven staan is er nog steeds blauwalg. Dus is het onzin om te beweren dat het maaien "voor de watersporters" de blauwalg veroorzaakt. Dat wordt door diverse studies en praktijk bevestigd. #stemmingmakerij.

  reageer
 • Bob

   

  Kijk eens hoe diep het zand ligt bagger het markermeer in pompen bij de eilandjes aan de oostvaardersdijk zand op depod zetten en de plas een meter of 10 dieper maken kouder water geen planten groei geen algen Groei zand verkopen en dat dekt weer een deel van de kosten

  reageer
 • Flevolander

   

  Er staan zo al een 3 tal oplossingen op het internet, die gepubliceerd zijn door onderzoekers en een bedrijf die wereldwijd apparatuur levert voor algen problemen. Maar eerst ff vergaderen en de grote vraag wie gaat dit betalen?

  reageer
 • Vd Arbeit

   

  Wat een idee! Heb je zelf wel eens aan een schep geroken of er alleen een tik van gehad?

  reageer
 • Erik

   

  De gemeente heeft hier al gekozen voor een slimme oplossing: een klankbordgroep waarin de mensen die het meest zeuren kunnen plaatsnemen zodat ze zelf tot de conclusie kunnen komen dat ze ook geen oplossing hebben.

  reageer
 • Jantje

   

  Uitbaggeren is duur, maar wel de enige echte oplossing.

  reageer
 • Brenda de Coninck

   

  De gemeente heeft er 20 jaar geleden doelbewust voor gekozen twee onverenigbare belangen (zeilers en bewoners) te willen combineren. De opbrengst van de grond voor huizenbouw zal daar een rol in hebben gespeeld. De consequenties zijn helaas voor de bewoners. Zoals uit het artikel blijkt:als de gemeente haar inwoners gezond wil houden, zal één van de partijen moeten wijken, zodat het probleem grondig aangepakt kan worden. Dat de gemeente nu op de blaren zit door de gekozen strategie van 20 jaar geleden, is debet aan hen. Als ze 20 jaar geleden hun hand hebben opgehouden door verkoop van grond, is het nu haar taak geld uit te geven voor het herstel van de schade die ze zelf hebben toegebracht.

  reageer
 • Monica

   

  De enige manier om het echt te bestrijden is de vermesting van het water aan te pakken. En niet de symptomen, want dan haal je de oorzaak niet weg, dat is water naar de zee dragen. Overleg misschien met de onderzoekers van Wageningen Universiteit?

  reageer
 • Sjoerd Faber

   

  In de herfst de plas leegpompen om vervolgens met alle Havelingen de plas handmatig uitbaggeren. Deze oplossing kost geen tientallen miljoenen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert