Drachtige bever overleeft muskusrattenklem niet

LELYSTAD
Binnen één week zijn twee dieren doodgegaan nadat ze verstrikt waren geraakt in een muskusrattenklem. Eerder deze week moest de Stichting Dierennoodhulp Flevoland een aalscholver in laten slapen die met zijn kop vastzat in een val en woensdagavond zat een bever met zijn voorpoot klem op de Westerdreef in Lelystad.

Gezwollen voorpoot
Na een worsteling met de politie kon het dertig kilo wegende dier naar de dierenarts worden vervoerd. Daar is ze in slaap gebracht om de val te verwijderen. Toen de bever sliep bleek dat het ging om een vrouwtje dat vermoedelijk drachtig was. De poot was niet gebroken, wel flik gezwollen maar uiteindelijk bleek de opwinding te veel. Donderdagochtend is de bever doodgegaan .

Meer muskusratten
Vorige week nog waarschuwde Waterschap Zuiderzeeland om honden niet los te laten lopen langs het water in het westelijk deel van Lelystad. Daar zijn honderden muskusratten vallen uitgezet om de toegenomen muskusrattenpopulatie te bestrijden. Door een landelijke proef is de muskusrat drie jaar lang niet bestreden.

Waterschap
De voorzitter van Stichting Dierennoodhulp Flevoland, Suzan de Waal heeft donderdagochtend "een goed gesprek" gehad met het Waterschap Zuiderzeeland die verantwoordelijk is voor de klemmen. Vrijdag volgt een tweede gesprek.

Opvallende zaken melden
Aan Omroep Flevoland heeft het waterschap laten weten de dood van de twee dieren te betreuren. Daarom vraagt het waterschap aan iedereen om opvallende zaken over klemmen te melden bij het team Muskusrattenbeheer. De muskusrattenbestrijders zijn dag en nacht bereikbaar. Vrijdag kijkt het waterschap of de populatie muskusratten in Lelystad voldoende is afgenomen en neemt het waterschap een besluit hoe de bestrijding van de muskusratten in Lelystad verder verloopt.
  

reacties (10)

 • Peter K

   

  Dat muskusratten worden bestreden snap ik, maar dat na een proef van 3 jaar niet vangen er wordt aangevangen in het broedseizoen op het moment dat alle watervogels met nesten bezig zijn, en de bevers drachtig zijn is natuurlijk waanzin ten top. Misschien had het Waterschap Zuiderzeeland beter na kunnen denken over het juiste tijdstip van vangen!

  reageer
 • De kaat

   

  Laat ook de muskusrat juist in deze periode zeer actief zijn. Dus het goede moment om ze te vangen

 • Johan

   

  Ik zie het probleem niet, het is allemaal ongedierte!

  reageer
 • Rob

   

  Schandalig!

  reageer
 • De kaat

   

  In het verkeer sneuvelen nog altijd de meeste bevers zullen we daar dan ook eens maatregelen voor treffen??

  reageer
 • swibidront

   

  reactie op Boels:waar zie jij dode vogels als gevolg van windturbines?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Vreemd tijdstip om die klemmen te plaatsen ten aanzien van andere dieren die aan de waterkant aan het nestelen of al drachtig zijn.Had dat niet anders gekund?

  reageer
 • Boels

   

  Waar men zich al niet druk over maakt. Ik hoor de "dierenvrienden" niet over de windturbines. Selectieve verontwaardiging.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Is er een bever geraakt? Turbines doen niets tegen vogels, die vliegen zo hoog niet en bovendien zien ze die dingen.

 • Uk

   

  Aalscholver in laten slapen!!! Wat is er mis met nek omdraaien? Wat kost zo'n injectie?

  reageer
 • Anneke

   

  Dat een aalscholver klem zit in een val boeit mij niet dat mag, omdat hoer toch al duizenden, en nog een vele tienduizenden van rondvliegen en onze wateren leegvreten. Maar dat een bever vast komt te zitten is wel een hopeloze zaak jammer.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Alsof mevrouwtje ooit op het water komt. De wateren zijn van ons, de gemeenschap en beslist niet van de vissers. De vis is dus ook van ons. NB er zijn geen tienduizenden aalschovers en die vissen de wateren niet leeg.

 • De ingenieur

   

  Wacht maar tot het water 3 meter hoog iun de polder staat. Wie heeft die muskusratten overigens naar Europa gehaald?

  reageer
 • Roel

   

  Vast de PvdA want die krijgt overal de schuld vantegenwoordig.

 • Kaassie

   

  Muskusratten zijn naar Europa gehaald door het Waterschap, denk ik.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert