‘Vooral oversteekplaatsen en kruisingen Evenaar onveilig’

ALMERE
Met name oversteekplaatsen en kruisingen worden door omwonenden van de Evenaar in Almere Buiten genoemd als onveilige plekken. Dat blijkt uit een enquête van de SP en het actiecomité Veilige Regenboogbuurt. Ze willen graag dat de gemeente Almere maatregelen neemt om de weg veiliger te maken. 

De enquête is ingevuld door 267 mensen. De SP benadrukt dat het geen wetenschappelijk onderbouwd beeld geeft, maar wel laat zien waar knelpunten zitten. Van de ondervraagden geeft 66 procent aan de Evenaar verkeersonveilig te vinden. Veel van hen zeggen wel eens een (bijna)ongeluk te hebben meegemaakt. 

Veel mensen noemen ook het gedrag van medeweggebruikers als een probleem. De SP vraagt zich hardop af of het aan de weggebruikers ligt of dat de weg uitnodigt tot gevaarlijk gedrag. De enquête is donderdagavond tijdens de Politieke Markt aangeboden aan wethouder Frits Huis. 

reacties (13)

 • Alexander des Burgus

   

  Ik kan het me inderdaad voorstellen dat men dit gevaarlijk vindt. Het is zo'n beetje de enige drukke laan in Almere die geen ongelijkvloerse kruisingen met fiets- en voetpaden heeft. Goed dat men de Evenaar samen met de Koppeldreef aangepakt gaan worden. Dus dat betekent: de Evenaar verbreden naar 2×2-baans en fiets-/voetpad onder de kruisingen. Aantal kruisingen ook iets verminderen door ze bij elkaar te bundelen. Waarom aparte kruisingen voor voetgangers, fieters en auto's? Iedere kruising extra is een extra conflict en kans op ongelukken. Dus die kruisingen turborotondes maken en fiets-/voetpaden eronder door laten lopen, net zoals de Larserdreef in Lelystad. En dan eindelijk eens die fietsbrug over de Koppeldreef. Levensgevaarlijk voor de fietsers daar. Bovendien rijdt dan de boel eens een keer door daar.

  reageer
 • Sam F

   

  Vooral bestuurders die afremmen voor drempels zijn een gevaar op de Evenaar.

  reageer
 • Jacq

   

  Ook ik rij dagelijks met de auto en fiets er dagelijks langs/over. Tot nu toe geen problemen je moet als weggebruiker zelf goed op letten. Net nog een audi die voorrang geeft aan een fietser van links die dus al pertinent geen voorrang heeft maar op het stuk mederiaanpark richting seizoen al helemaal niet. Niemand verwacht dat daar een auto stopt dus je ziet de mensen gewoon vol op hun rem gaan en dat omdat meneer audi politie voor zich zag en dus niet meer wist of hij moest stoppen of niet.

  reageer
 • Nick

   

  Waar is de Enquete gehouden?. Ik loop bijna dagelijks over de evenaar heen. maar ik ondervind echt nooit problemen. gewoon goed kijken wanneer je over kan steken. Mensen moeten eens stoppen met zeuren en zich bezig houden met echte zaken.

  reageer
 • Anne

   

  Dagelijks rij ik of per fiets of per auto over de evenaar. Wel zie je gedrag van jongelui die snel nog even oversteken of automobilisten die de evenaar op willen en nog snel hun auto voor jou auto gooien. De evenaar is gewoon niet berekend op zoveel verkeer. De evenaar is niet gevaarlijk, maar het gedrag van medegebruikers.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • WilmaAlmere

   

  Er is niks mis met het verkeer op de evenaar. Als je maar voorrang ver- leend en voorrang krijgt zoals in de verkeersregels zijn vastgelegd. Dagelijks moet ik met de fiets oversteken en nooit last; je weet dat het autoverkeer voorrang heeft.

  reageer
 • Riek

   

  Bestuurders zijn allemaal niet in orde Rijden als blinden en ook de bussen Zet er eens een week of 2 een radar neer of meer controleren op asociaal gedrag De Evenaar daar is niets mis mee wel met de gebruikers

  reageer
 • De advocaat

   

  Wat zou er nog meer onveilig kunnen zijn? Het grasveld oversteken? Let gewoon op de verkeersregels en er is gaat niets fout.

  reageer
 • Leny

   

  Ik vind de evenaar niet gevaarlijk. Ligt vaak aan de wegebruikers. Soms moet je anticiperen. En geen voorrang nemen als je het niet hebt. En er staat soms een file. Laat dan de mensen die over willen steken. Dan gewoon even over laten steken. Dan is er niks aan de hand. Ik rij en fiets dagelijks over de evenaar. Ik onder vind nooit problemen. Op elk tijdstip van de dag niet.

  reageer
 • Mieke

   

  In dit geval zie ik dat het juist ook voetgangers en fietsers er een potje van maken... maar ook bestuurders. Voorrang geven daar waar je het niet hoeft zorg vaak voor bij a ongelukken omdat een ander niet verwacht dat men daar voorrang gaat geven.. lastig stuk weg/wijk.

  reageer
 • Zoiets kan wel ergernis geven (ook dat heb je zelf in de hand, je kunt er gewoon voor kiezen om je niet te ergeren) maar het kan natuurlijk alleen maar een bijna-ongeluk opleveren als er niet genoeg afstand gehouden werd en/of de achterliggende bestuurder zijn/haar aandacht niet bij de weg had. Zo simpel is het echt, hoor.

 • Almere 1970

   

  Het vreemde aan de Evenaar vindt ik waarom daar geen aparte busbaan is neergelegd.

  reageer
 • Bobby

   

  Wat fijn dat iemand dit nu eens goed onderzocht heeft. Het blijkt dus dat mensen die de rechte stukken onveilig vinden in de minderheid zijn. Je verwacht het niet! Meer SP onderzoek a.u.b!

  reageer
 • MarkS90

   

  Gevaarlijke wegen bestaan niet, het zijn gevaarlijke bestuurders die er een potje van maken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert