Leerlingen komen in actie tegen zwerfafval

URK
Leerlingen van basisscholen op Urk ruimen deze week zwerfafval op. Ze doen dit op initiatief van afvalinzamelaar ROVA. Die wil jongeren zo laten zien hoeveel troep er op straat rondslingert. 

ROVA deelt handschoenen, knijpers, vuilniszakken en hesjes uit waarmee de leerlingen aan de slag kunnen. Daarnaast wordt ook in de lessen aandacht besteed aan de aanwezigheid van zwerfafval.

Urk is de enige Flevolandse gemeente waar de actie wordt gehouden, omdat ROVA in onze provincie alleen daar actief is. In verschillende andere gemeenten waar ROVA werkzaam is doen basisscholen ook mee. In totaal gaat het om 15.000 leerlingen verspreid over 217 scholen. 

reacties (16)

 • Willeke

   

  Je doet net of dat in andere dorpjes en steden niet zo is!!

  reageer
 • Barbara

   

  Ik heb toch sterk vermoeden dat het niet kinderen uit de basisscholen zijn maar middelbare scholieren. Daarom moet je hen of hun ouders de straat opsturen en niet hen. Ik heb in tegenstelling tot @Kitty wel iets met kinderen!

  reageer
 • anna

   

  ben geìnterviewd ivm zwerfavalmaar kan het niet op de site vinden

  reageer
 • Pzaal

   

  En volgende week gooit bijna de helft van deze leerlingen weer vrolijk zijn lege blikje cola en lege zakjes chips op straat.

  reageer
 • Hannes

   

  Het is al weer schrikbarend, na wat men na de schoonmaak zaterdag al weer in de bermen langs de de wegen, en in de straten ziet liggen! Zelfs voor de ingang van eigendeuren wordt er weet niet keren overheen gestapt!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Helemaal mee eens, ook de industrie moet hiervan eens rekenschap geven t.a.v. Alle onnodige verpakkingsmiddelen en slecht afbreekbaar.

  reageer
 • Tja

   

  Urk is schoonste en netste gemeente zo wie zo van van Flevoland zo niet . ......... ! Maar kan altijd beter ! Dus goed idee !

  reageer
 • Mop

   

  Nou dat mag wel aan de ouders voorlichting gegeven worden om zo hun koters bij te brengen hun troep niet van hun af te gooien .

  reageer
 • Rob

   

  Een heel goed initiatief alleen zo triest dat het nodig is omdat jong en oud te beroerd zijn om hun eigen afval in de aanwezige prullenbakken te gooien of bij afwezigheid daarvan thuis in de vuilnisbak thuis te deponeren. Maar nee daar zijn we te beroerd voor en denken een ander ruimt het wel op en zeg er maar niks van want dan krijg je minimaal een grote bek.

  reageer
 • Kitty

   

  Dit zou een wekelijkse activiteit voor schoolkinderen tijdens school moeten zijn. Daar plukken we dan in de toekomst de vruchten van. Men smijt altijd maar zooi op de grond en in het plantsoen. En als de nieuwe generatie leert het op te ruimen, wordt men vanzelf netter, want dan leer je direct dat je afval gewoon in een vuilnisbak moet gooien, ipv op straat. Ooit heb ik bij een school ook een voorstel gedaan voor zo'n actie. Vonden ze best leuk, maar dan moest ik het coördineren. En ik kan helemaal niets met kinderen, dus daar ben ik niet geschikt voor. Jammer is zoiets: hoe moeilijk is het voor een school om dat zelf gewoon te ontwikkelen. En ik draag zelf ook mijn steentje bij door met enige regelmaat rondom mijn huizenblok de rotzooi op te ruimen.

  reageer
 • Barbara

   

  ROVA is los van haar interesse in groene, heel en veilige omgeving toch ook gewoon een bedrijf dat haar geld verdient met het ophalen van afval van allerlei soort? Krijgen schoolkinderen daar nu een betaald bijbaantje aangeboden? Gewoon ophogen die belastinggelden dan gaan ouders wellicht om die reden hun koters bijbrengen dat je afval niet her en der spontaan uit je handen hoeft te laten vallen.

  reageer
 • Erik

   

  Weer zo een weg kijker

  reageer
 • Pieter

   

  Is ook de belangrijkste gemeente om het te doen. Niet normaal wat de urker jeugd aan chips en snoepzakjes niet te vergeten blikjes en bierflesjes op straat achterlaten. Zie je in geen 1 andere gemeente zoveel.

  reageer
 • Bert

   

  Goed initiatief Moesten ze in Lelystad ook doen

  reageer
 • Rein

   

  Heel goed, kinderen mogen ook eens de handen uit de mouwen steken in plaats van heel de dag op hun stoel zitten.

  reageer
 • Jan de Vletter

   

  Wellicht kan bij het aanpakken van zwerfvuil de PVV gelijk worden meegenomen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert