Woonlasten op Urk het hoogst

FLEVOLAND • Wo 5 april 2017 | 15:25 • Woensdag 5 april 2017 | 15:25
Wonen op Urk is het duurst van Flevoland. Inwoners betalen daar gemiddeld de meeste gemeentelijke belasting. Voor een meerpersoonshuishouden zijn ze op Urk 852 euro per jaar kwijt. Hiermee staat Urk landelijk op nummer 14. Dat blijkt uit onderzoek van COELO

Gezinnen relatief groot
Volgens Willem de Boer, heffingsambtenaar van de gemeente Urk, komt dat door de gemiddelde gezinsgrootte in het dorp. De gemeentelijke belastingen worden per huis bepaald en niet zozeer door het aantal mensen dat er woont. De kosten per huis zijn gemiddeld hoger en daarom moeten de belastingen omhoog.

Onder gemeentelijke belastingen vallen de afvalstoffenheffing, rioolheffing en de belasting die je betaalt als je een koophuis hebt. Verder zijn er nog de hondenbelasting, toeristenbelasting en belasting die je moet betalen als je een vergunning wilt om je huis te verbouwen.

Hoge rioolheffing door verzakkingen
Ook de rioolheffing is relatief hoog op Urk. Dat komt door de slechte grondstructuur in het dorp. Veel rioolbuizen gaan stuk door verzakkingen en moeten worden vervangen. 

In Zeewolde betaal je de minste belasting
Van alle Flevolandse gemeenten is Urk dus de duurste, daarna komen Almere met 748 euro per jaar en Dronten met 696 euro. Een huishouden betaalt in Noordoostpolder 694 euro, in Lelystad 652 euro en wonen in Zeewolde is het goedkoopst met 630 euro belasting per jaar. 

Onderzoek zelf wat je moet betalen
Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheid, COELO, vraagt elk jaar bij alle gemeenten de belastingen op. Benieuwd wat jij dit jaar moet betalen? Vul dan je gegevens in op de website van COELO. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel