Woonlasten op Urk het hoogst

FLEVOLAND
Wonen op Urk is het duurst van Flevoland. Inwoners betalen daar gemiddeld de meeste gemeentelijke belasting. Voor een meerpersoonshuishouden zijn ze op Urk 852 euro per jaar kwijt. Hiermee staat Urk landelijk op nummer 14. Dat blijkt uit onderzoek van COELO

Gezinnen relatief groot
Volgens Willem de Boer, heffingsambtenaar van de gemeente Urk, komt dat door de gemiddelde gezinsgrootte in het dorp. De gemeentelijke belastingen worden per huis bepaald en niet zozeer door het aantal mensen dat er woont. De kosten per huis zijn gemiddeld hoger en daarom moeten de belastingen omhoog.

Onder gemeentelijke belastingen vallen de afvalstoffenheffing, rioolheffing en de belasting die je betaalt als je een koophuis hebt. Verder zijn er nog de hondenbelasting, toeristenbelasting en belasting die je moet betalen als je een vergunning wilt om je huis te verbouwen.

Hoge rioolheffing door verzakkingen
Ook de rioolheffing is relatief hoog op Urk. Dat komt door de slechte grondstructuur in het dorp. Veel rioolbuizen gaan stuk door verzakkingen en moeten worden vervangen. 

In Zeewolde betaal je de minste belasting
Van alle Flevolandse gemeenten is Urk dus de duurste, daarna komen Almere met 748 euro per jaar en Dronten met 696 euro. Een huishouden betaalt in Noordoostpolder 694 euro, in Lelystad 652 euro en wonen in Zeewolde is het goedkoopst met 630 euro belasting per jaar. 

Onderzoek zelf wat je moet betalen
Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheid, COELO, vraagt elk jaar bij alle gemeenten de belastingen op. Benieuwd wat jij dit jaar moet betalen? Vul dan je gegevens in op de website van COELO. 

 

reacties (8)

 • Femmy

   

  Smaakloos @willendronten👎

  reageer
 • grietje

   

  het kost wat maar dan heb je ook wat

  reageer
 • Teun

   

  Dit js van de zotten......elk jaar wordt dit duurder en duurder.De politiek op Urk maakt blunder na blunder en de jan met de korte achternaam moet betalen.Hiwr moet verandering in komen.....

  reageer
 • Gerard

   

  1 voordeel op urk ligt het minimale inkomen ook op 1600€ werken kunnen ze daar wel!

  reageer
 • Willen Dronten

   

  We kunnen Urk wel weer terug geven aan zee

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • stop

   

  Dit komt de PVV zeer goed uit. Die gaat dit direct verlagen.. Leve de PVV op Urk. Geen SGP meer, die kleed ons uit.

  reageer
 • Jantje

   

  Op Urk leven ze ook op de hoogste plek van Flevoland.

  reageer
 • Jop

   

  Maar dan heb je ook wat !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert