Opslagspecialist ontdekt 'ei van Columbus'

ZEEWOLDE
Het bedrijf Omnivent uit Zeewolde denkt een oplossing te hebben gevonden voor het uitdrogen, kiemen en zoeter worden van aardappelen. De nieuwe bewaartechniek zou ook drukplekken voorkomen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf worden bij het nieuwe systeem geen chemische middelen gebruikt. 

Concurrentiegevoelige informatie
Hoe het precies in elkaar zit, wil Omnivent niet zeggen omdat dat concurrentiegevoelige informatie is. De eerste kleinschalige proeven hebben zulke positieve resultaten opgeleverd, dat er in september een speciale schuur voor het experiment wordt gebouwd. Die komt te staan bij het onderzoeksinstituut van de Wageningen University aan de Edelhertweg in Lelystad. In totaal kan daar zo'n 30 ton aardappelen worden opgeslagen. 

In binnen- en buitenland
Als dat goed uitpakt, zullen er meer en grotere loodsen worden gebouwd, niet alleen in Nederland maar ook in andere landen, zo is de bedoeling. 

Volgens de provincie Flevoland kunnen meerdere Flevolandse bedrijven hiervan gaan profiteren. Daarom krijgt het project een subsidie van 1,5 ton.

reacties (8)

 • Frits

   

  Anderhalf ton subsidie? Ik dacht dat Flevoland zo'n arme provincie was. maar er wordt gesmeten met geld.

  reageer
 • Jaap

   

  En die bevoelde en beknepen en afgekeurde exemplaren mogen wij kopen

  reageer
 • Piet

   

  Wat een flauwekul, het zetmeelgehalte is niet veranderd sinds dat er aardappelen geteeld worden. De bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt hebben geen invloed op de gezondheid van de consument, bio aardappelen zijn net zo gezond als bewust geteelde, en u bepaald zelf of het gekookt of gefrituurd gegeten word

  reageer
 • Joop

   

  Drink alstublieft nog een fles azijn

  reageer
 • eigenmoestuin

   

  Dat bewaren neemt bizarre vormen aan, ik lustte bijvoorbeeld graag spruitjes maar nu deze het hele jaar te koop zijn, zijn ze niet meer om te eten kennelijk verliest het zijn smaak met de huidige bewaar technieken. Het meeste fruit is overigs ook niet meer wat het was, het rijpt niet meer op de schaal. Ik koop dus alleen nog maar gerijpt fruit, dat is dus echt elke pruim of peer bevoelen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Onzin

   

  Aardappels zijn zeer ongezond voedsel en eigenlijk alleen geschikt om sterke drank van te maken. De voedingsindustrie heeft de oorspronkelijke aardappel (Niet ooit door Columbus, maar door de Vikingen meegenomen) zodanig genetisch veranderd, dat het zetmeelgehalte ongezond is geworden. Tel daarbij de bestrijdingsmiddelen, fosfaatrijke bemesting en gefrituurde bereiding (75% wordt gebakken of gefrituurd) en je hebt een weinig gezond resultaat. Overigens: veel aardappelzetmeel wordt gebruikt in de olie-industrie bij het fracking-proces....zou je ook niet denken?

  reageer
 • Sherry-tomatensaus

   

  Aardappels zijn erg lekker. Ik eet ze bijna elke week, met paprika bijvoorbeeld! 😃

  reageer
 • Gerard

   

  Aardappels bewaren op gazen rekken!! Doen wij al jaren word nieuws onder de zon

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert