Volledig ingerichte Poolse supermarkt mag niet open

EMMELOORD
Een volledig ingerichte Poolse supermarkt aan de Lange Nering in Emmeloord mag niet open omdat de eigenaar geen vergunning heeft. Dat bevestigt de gemeente Noordoostpolder. 

De winkel met de naam Faworyt zit in het pand waar voorheen de failliete elektronicaketen Scheer & Foppen gevestigd was. De eigenaar van de Poolse winkel heeft sinds november gewerkt aan de verbouwing en inrichting van de winkel. In het pand zijn onder meer koelingen, vriezers, stellingen en kassa's geplaatst. Maar de deuren zijn tot nog toe gesloten gebleven.

In de vergunningaanvraag omschrijft de eigenaar zijn winkel als een delicatessenzaak. Maar op basis van de inrichting, het assortiment en de vloeroppervlakte ziet de gemeente de winkel als een normale supermarkt.

De gemeente heeft voor Emmeloord een maximum gesteld aan het aantal vierkante meters supermarkt. Die oppervlakte is al helemaal ingevuld. De winkel mag daarom pas open, wanneer de formule flink wordt aangepast.

reacties (32)

 • blue fox

   

  als je een Friese winkel wil openen moet je toch op zijn minst fries spreken en moet je toch ook weten wat Fries is. Voor een Poolse ,Turkse of Marokaanse winkel geld toch hetzelfde?Lands gewoonte ,lands eer.

  reageer
 • Jerry

   

  Wat een gezeur, wees blij dat er uberhaupt nog wat opengaat.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ach en in Almere hebben wij een hele grote Turkse/Marokkaanse​ supermarkt en dat mag allemaal wel gewoon. Het is daar binnen nog vreselijk vies ook.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het gaat niet om de afkomst van de eigenaar maar om de visie dat het een algemene supermarkt zou zijn en geen deli. Turken en Marokanen hebben zelden samen een zaak.

 • Kaassie

   

  Als ik niet in het Nederlands kan lezen wat het product is, is het toch een delicatesse? Ik doe mijn boodschappen in een Hollandse supermarkt, ik ken de producten, als ik iets exclusiefs wil eten ga ik naar de Pool, de Toko, de Turk enzovoorts. Laat de man aub opengaan als delicatessen en check of er niet meer dan bijv. 35% Nederlandse producten liggen, kom op gemeente, maak het winkelen aantrekkelijk !

  reageer
 • Tinus Tegelaar

   

  Gaat dit over dat hotel in Bant? O nee wacht....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Thomas

   

  Wat een onzin, een maximum aantal meters. Dat beperkt het vrij ondernemen en drijft de prijzen op voor de klant. het geeft de bestaande ketens een illegaal monopolie. Als de eigenaar van deze supermarkt daarover naar de rechter gaat, zal hij waarschijnlijk gelijk krijgen, mits hij de beschrijving van zijn zaak verandert naar een supermarkt.

  reageer
 • kees d.

   

  Omdat alle gemeentes hun uitvoerende ambtenaren hebben gedumpt zijn er alleen nog maar beleidsambtenaren die vervolgens struikelen over al het beleid dat wordt gecreëerd.

  reageer
 • lotte

   

  natuurlijk mag er een suppermarkt op de deel komen,goed voor de ouderen die in de hof van smeden wonen.dat geeft toch niet.de polderbewoners moeten niet zo zeuren.

  reageer
 • Samengevat.......

   

  Als men alles op een rij zet blijkt niemand meer over een openplanproces te hebben in Emmeloord.In dit ontwikkelingsproces, wat nog gaande is ,zou het belang van een extra supermarkt vastgesteld worden en afgewogen. Dus bewoners van Emmeloord laat vandaag uw stem horen vandaag zaterdag 8 april in de Lange Nering bij de SP. Juist supermarktondernemers in Emmeloord zijn met een kritische stoelendans aan de gang.Dus bewoners creëren met hun stem orde!

  reageer
 • Bram

   

  De gemeente heeft wel gelijk in dit geval, echter wil de Jumbo een groter pand en de Aldi zou graag naar de Jumbo willen. Zo krijgen we leegstand. Daar wordt niet overna gedacht door de gemeente. Als de winkel enkele producten veranderd, naar alleen Poolse producten kan deze open. Het valt dus mee, van een mug een olifant maken. Maar gemeente let op jullie maken al te veel winkels kapot met het winkelplan.

  reageer
 • Edwin

   

  Regels zijn regels, ook voor een pool. Of je het nu eens met de regels bent of niet, ze zijn er dus moet je jezelf er aan houden. Anders moet je gewoon niks beginnen. Dan gelden die regels ook niet.

  reageer
 • jo jo

   

  Groot gelijk. Nutteloze invulling van het stedelijk gebied. Vinden wij Nederlandse supermarkten in het buitenland? Tuurlijk niet. Misschien eens een NL product maar meer ook niet. Een Poolse supermarkt verwelkomen? Kom op zeg, doe normaal...

  reageer
 • Ho ho

   

  Ik zou toch zelf maar eens over de grens gaan kijken want er zijn wel degelijk Nederlandse supermarkten te vinden in het buitenland om over de talloze "friet van Piet" vestigingen in de meest bezochte zomerse vakantieplaatsen maar te zwijgen. Of wat dacht je van de Nederlandse apres ski tenten in Oostenrijk... #zelfgeenhaarbeter!

 • Frits

   

  In toeristische landen als Spanje of Griekenland vind je die dus wel. Net als Nederlandse horeca. Hartstikke leuk dat er een winkel komt met een ander soort assortiment. Poolse winkels, Turkse winkels, allemaal welkom: een verrijking van het aanbod.

 • Whoknows

   

  Ja in Canada, zijn Nederlandse winkels, waar ze Nederlandse producten verkopen. En die zijn daar gekomen omdat veel Nederlanders naar Canada verhuisd zijn en daar hun Nederlandse producten missen. En zo zou het ook bij de Polen kunnen zijn toch

 • Sjakie

   

  Als ik in de VS ergens een zak drop of een pak hagelslag kan kopen, is dat toch ook een delicatesse.

  reageer
 • catharina

   

  Pure bureaucratie!!!

  reageer
 • Barbara

   

  Als men de Poolse werknemers daar nu een plezier mee doet, wat is daar dan zo op tegen? Ambtenarij hangt van armoedige ideeen en oudbollige wetgevingen aan elkaar, kunnen alleen via de wet hun stem laten horen en pas op de plaats blijven maken tegen alle beweging in waar verandering om vraagt. Nieuwe landgenoten helpen in te burgeren begint met hen van dienst te zijn, en niet om hen uit te melken op welk vlak dan ook! Hoe houd je het uit in een overheidsbaan waar je alleen maar weerstand kan opwerpen, terwijl men ziet waar de gastarbeider kennelijk behoefte aan en jij je ogen gesloten houdt omdat een supermarkt niet delicaat genoeg zou zijn.

  reageer
 • Gonnie

   

  Iedereen moet de goede papieren hebben. Dus waarom Polen niet? Je kunt het natuurlijk altijd proberen maar dan loop je het op.

  reageer
 • Mart

   

  Ik zou zegen welkom beetje jammer dit... dom van de gemeente ......

  reageer
 • Jeroen

   

  Misschien kan de gemeente ook even een stop op horeca zetten.. bijna alle niet in te vullen detailhandel m2 worden opgevuld met horeca! Wellicht winkels eens ombouwen naar woonruimte, daar is veel vraag naar!

  reageer
 • Dirk Buiswater

   

  Als ik op de Lange Nering loop en naar boven kijk zie ik allemaal leegstaande appartementen.

 • Pffff

   

  Wegwezen met die lui ze denken dat ze hier hun gang maar kunnen gaan.

  reageer
 • Naomi

   

  'Die lui'? Als in 'hardwerkende ondernemer met initiatief', bedoel je? '...dat 'ze'... beetje generaliserend, niet? ...'hier hun gang maar kunnen gaan'... Ken je de betreffende ondernemer? Misschien wel gewoon een Hollandse man of vrouw die een behoefte in de markt invult? Of een hardwerkende medelander die brood op eigen én andermans plank probeert te krijgen? 'Wegwezen' - misschien moet je toch je eigen advies maar ter harte nemen. Of gewoon eerst even nadenken voordat je een bekrompen reactie plaatst.

 • Renee

   

  Echt stom dit. Is er iemand die leegstand helpt oplossen, krijgen ze geen vergunning. Lulligheid kent geen tijd

  reageer
 • Rinus

   

  Zo zet je jezelf op de kaart gemeente NOPPES! Regeltjes fetish!

  reageer
 • Rob

   

  In Zeewolde hebben we ook zo'n zaak, voor de Poolse inwoners een welkome aanvulling en de zaak loopt goed. Geen last van de bezoekers en ziet er allemaal schoon uit. Snap helemaal niets van de tegenwerking en pas desnoods jullie bestemmingsplan aan, de wereld veranderd snel behalve de Gemeentes die snurken gewoon verder en vinden de leegstand blijkbaar wel fijn.

  reageer
 • Emmie

   

  Beste gemeente, wees blij dat er weer een pand gevuld is! Delicatessen of supermarkt, geef die hard werkende polen hun mooie winkel.

  reageer
 • Kritiesj

   

  Ja hoor de gemeente heeft zelf nooit orde op zaken,denk maar aan de deel. Goed ondernemerschap word door een falende gemeente gedwarsboomd. Want in 1 ding is de gemeente wel goed, lopen te zeuren over regels die ze zelf met voeten treden.

  reageer
 • Dirk

   

  Vreemd, zoiets moet toch van tevoren bekend zijn bij de eigenaar, maar toch geprobeerd? Maar daarom nog steeds knullig van de gemeente om het niet eerst te gedogen voor een bepaalde periode en goede afspraken maken voor een oplossing. Tuurlijk moet er wel iets van regels zijn en als die worden overtreden dan moet je als gemeente handhaven en je niet om de tuin laten leiden.

  reageer
 • Anoniem,

   

  Volgens mij lezen jullie het allemaal niet goed. Hij heeft een vergunning voor een delicatessenzaak niet voor een supermarkt. Dat is het hele probleem, de winkel voldoet niet aan de eisen die het moet hebben voor een delicatessen zaak. Het gaat er helemaal niet om dat er niet meer supermarkten mogen komen. Maar dan moet je wel in het bezit zijn andere de juiste vergunning

  reageer
 • Carry

   

  Nee je leest zelf ook niet goed. Volgens de gemeente mogen er maar zoveel vierkante meter supermarkt zijn en die zijn al allemaal ingevuld! Hoera geen supermarkt op De Deel.

 • Hju

   

  Weer van die ambtenaren die met een vergrootglas rondlopen. Door al die regeltjes en bemoeizucht gaat ons land steeds verder kapot. Beetje flexibiliteit mag toch wel verwacht worden in crisistijd. De ondernemer gaat hier natuurlijk helemaal stuk op. Voorraden zijn aan bederf onderhevig. Huur loopt gewoon door etc. Dus binnenkort weer een ondernemer in de bijstand en weer een leegstaand pand. Redelijkheid en billijkheid zijn ver te zoeken hier.

  reageer
 • Alle winkels verdwijnen door internet... En nu pakt iemand z'n kans.... Jammer!! Wordt kapot geregeld!

  reageer
 • Piet

   

  De gemeente heeft nou eenmaal een maximum gesteld aan het aantal vierkante meters supermarkt. Als je dan iemand toestemming geeft om er nog eentje te openen lijden de anderen daardoor omzetverlies en dan kunnen ze de schade op grond van het bestemmingsplan bij de gemeente claimen. Dat kan een behoorlijke strop worden. Dat weet die Pool ook wel, en daarom plakt hij er gewoon een ander etiket op om de regels te omzeilen. Dat noemen ze boter op het hoofd. Uit de eigen supermarkt waarschijnlijk.

 • Helemaal eens!!

 • Helemaal eens!!

 • Dirk Zaan

   

  Het moet ook Poolse Delicatessen zijn. Het is toch voornamelijk voor Polen en voor verdwaalde Nederlandse klanten.

  reageer
 • kees d.

   

  Zielig hoor gemeente NOP wel Polen hierheen halen om eraan te verdienen maar iets terug doen ho maar. Je zou hiermee Emmeloord op de kaart kunnen zetten omdat Polen uit de hele regio hier hun boodschappen komen doen.

  reageer
 • Hans

   

  Hij kan de winkel in tweeën splitsen: de ene helft supermarkt, en de andere helft slijterij.

  reageer
 • Wim

   

  Waarom op De Deel wel grotere supermarkt als nu de Poeisz nu is, dus vierkante meters en waarom deze Poolse ondernemer niet. 2 maten meten heet zoiets. En ik denk dat wellicht de nieuwe Jumbo ook niet kleiner wordt. En dat als de Aldi verhuist, die ook groter wordt, weer meer vierkante meters supermarkt. Leg het mij eens uit??

  reageer
 • Flevo

   

  Grote ketens mogen ws meer dan kleine zelfstandigen. Zo jammer ...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert