Veel extra muskusratten gevangen na proef met wildgroei

LELYSTAD
Waterschap Zuiderzeeland heeft de afgelopen weken in en rond Lelystad zo'n 500 muskusratten gevangen. De populatie was flink gegroeid, omdat de dieren bij wijze van proef drie jaar lang niet waren bestreden.

Zuiderzeeland kreeg hulp van rattenvangers van andere waterschappen om de achterstand bij de bestrijding in te lopen. Omdat dat inmiddels gelukt is, zijn de extra klemmen die waren uitgezet weer grotendeels weggehaald. Dit betekent ook dat honden weer mogen loslopen in gebieden waar dat een tijdlang niet was toegestaan.

Waarom worden muskusratten bestreden?
De dieren hebben in Nederland geen natuurlijke vijanden en graven in de bodem, bijvoorbeeld om nesten te bouwen. Hierdoor kunnen verzakkingen ontstaan aan walkanten en zelfs aan dijken. In vijf jaar tijd kan volgens het Waterschap één paartje muskusratten voor 20.000 nazaten zorgen. Voor ieder nestje maakt de muskusrat een nieuwe nestkamer.

Wat was het doel van de proef?
De proef was ingesteld omdat het waterschap wilde zien wat er gebeurde als de ratten niet werden bestreden. Hoeveel de populatie exact is gegroeid, kan het waterschap nog niet zeggen. Wel is duidelijk dat de extra ratten voor meer schade hebben gezorgd. De komende tijd kunnen daar nog meldingen bijkomen, omdat verzakkingen vooral optreden wanneer een nest niet meer in gebruik is. Alle schades die door muskusratten veroorzaakt zijn, laat het waterschap herstellen.

En hoe ging het in de rest van Flevoland? 
In de Noordoostpolder werden in 2015 en 2016 ongeveer evenveel muskusratten gevangen. In het zuiden van de provincie waren dat er vorig jaar minder dan in 2015. In het oosten was een toename van het aantal te zien, maar volgens het waterschap komt dat door de proef in Lelystad. 

Wat gebeurt er met de ratten?
De gevangen dieren worden door medewerkers van het waterschap gedood. Daarna gaan de dieren naar een destructiebedrijf.

reacties (6)

 • Jan

   

  Waarom niet verkopen of schenken aan belgie waar die op het menu staat?

  reageer
 • Drontennaar,

   

  De muskusratten moeten meer bestreden worden omdat ze geen natuurlijke tegenstanders hebben en ze van oorsprong niet uit Nederland komen. Bovendien zijn ze een gevaar voor alle dijken en dammen waarin ze hun nesten bouwen met alle gevolgen van dien. Ik snap dus ook niks van het idee van het waterschap om te een tijd niet te bestrijden....

  reageer
 • Freek

   

  Dit onderzoek heeft maar weer eens aangetoond dat de muskusratten/waterkonijnen bestreden moeten worden. Een klein gebied van 1 rattenvanger is 3 jaar verwaarloosd en het kost de gemeenschap tonnen aan herstel.

  reageer
 • Johan

   

  Ik vind 20.000 stuks nogal wat. Dan hebben die 500 ook niet zoveel zin

  reageer
 • Boels

   

  "In vijf jaar tijd kan volgens het Waterschap één paartje muskusratten voor 20.000 nazaten zorgen." Ruwweg, heel ruwweg!!: 500/2 = 250 paartjes, in 5 jaar 250 x20.000 = 5.000.000 (5 miljoen) en de eerdere fokken ook nog door.

 • Annechien

   

  Kunnen muskusratten molshopen maken dan?😉

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • willem-stad

   

  Goed en duidelijk verhaal. Persoonlijk ben ik ook niet zo'n fan van molshopen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert