Pootaardappelen niet aan te slepen voor de frietindustrie

EMMELOORD
Op steeds meer plekken in de wereld wordt een frietje gegeten en dat is goed nieuws voor Flevoland. Het verhaal achter een portie patat begint namelijk vaak in de provincie, vooral in de Noordoostpolder. Daar komt veel pootgoed voor de frietindustrie vandaan.

Aardappelcoöperatie Agrico in Emmeloord heeft de afgelopen weken een recordhoeveelheid pootaardappelen afgeleverd bij boeren. Agrico heeft veel tijd gestoken in het kweken van rassen die geschikt zijn voor de frietindustrie en doet met de resultaten goede zaken.

Kwart pootgoedaureaal in Flevoland
Ook de akkerbouw profiteert van de mondiale populariteit van friet. De oppervlakte pootaardappelen in Flevoland was vorig jaar 9000 hectare, dat is bijna een kwart van het landelijke pootgoedareaal.
Een groeiend aandeel daarvan bestaat uit frietrassen. De opbrengst daarvan belandt bij telers in Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk, landen met een grote frietindustrie.

Export schiet omhoog
Terwijl de markt voor industrieel verwerkte aardappelproducten in Noordwest-Europa min of meer verzadigd is, groeit de frietconsumptie in andere delen van de wereld. De export schiet dan ook omhoog, tot aan Azië, Afrika en Zuid-Amerika toe. Vooral de
fastfoodrestaurants hebben de snack ontdekt.

Voor akkerbouwer Marcel Scholtens in Luttelgeest betekent dit dat hij meer pootgoed verbouwt voor de industrie, ten koste van rassen voor tafelaardappelen. “Vroeger bestond 20 procent uit frietrassen, nu 40 procent.”

reacties (1)

  • Tsja

     

    Piepers de enige eetbare vorm ervan is als friet of chips. Voor de rest niet te pruimen.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert