Hondencontroleurs gaan op pad

LELYSTAD
Hondencontroleurs gaan vanaf maandag in Lelystad op pad om te controleren op hondenbezit. Ze kijken of eigenaren hun dier ook voor de hondenbelasting hebben aangemeld. Alle huisadressen in Lelystad krijgen een bezoek.

Als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald, dient het dier via een aangifteformulier alsnog aangemeld te worden.

Informatiebrief
Is er niemand thuis en vermoeden de controleurs dat er een hond in het huis verblijft, dan krijgen de bewoners van het huis een informatiebrief, een aangifteformulier en een aankondiging voor een nieuw bezoek van de hondencontroleur in de brievenbus.

Eigenaren van een ongeregistreerde hond moeten alsnog aangifte doen. Dat kan digitaal of aan de balie in het gemeentehuis. Afmelden van de hondenbelasting, bijvoorbeeld omdat een hond dood is gegaan of is een nieuw baasje heeft, kan op dezelfde manier.

Hondencontroleurs hebben een pasje bij zich waarmee zij zich kunnen identificeren, zegt de gemeente.

reacties (41)

 • Lesly

   

  Nu nog controlle voor de katten en daar belasting voor vragen dan moet je eens zien hoeveel katten zwerver worden met dat gescheit in me tuin bah

  reageer
 • Nina

   

  Wat een gouddieven zeg die gemeente .wij betalen allang geen hondenbelasting meer in noordoostpolder

  reageer
 • Dennis

   

  Nat zo als in Amsterdam afschaffen die handel

  reageer
 • Vries

   

  Hondenbelasting betalen vind ik geen enkel probleem. De hond wordt uitgelaten op de aangegeven plekken en dat kost de gemeente geld. Paaltjes, paden, en de strontkar met stofzuigslang die de veldjes schoonmaakt. Echter heb ik deze kar nog nooit in onze wijk gezien. Nu hebben wij 1 hond maar er zijn ook mensen met 4 of meer honden. Die kakken dus 5x zoveel als een gezin met 1 hond. Opruimen door de kar is echt niet overbodig. Dus als we dat dan ook nog zien gebeuren zien we in ieder geval dat er ook wat met het geld gebeurt.

  reageer
 • Tim

   

  Het is goed om je eerst af te vragen waarvoor de hondenbelasting ooit voor in het leven was geroepen alvorens men een oordeel veld. Overigens wordt de belasting nu gebruikt om allerlei gaten in de gemeentelijke begrotingen te dichten. Niet waar het nu zg voor bedoeld is dus

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ingrid

   

  Mensen die honden hebben dienen daar goed voor te zorgen. Ik irriteer mij mateloos aan mensen die honden op speelplaatsen en kleine stukjes groen laten poepen. Die honden kunnen er niks aan doen. Lelystad heeft genoeg mooie bossen waar je, je hond kunt uitlaten.

  reageer
 • Gft

   

  Ik heb mijn hond geleerd niet te blaffen als de voordeurbel gaat. Scheelt veel geld.

  reageer
 • Jan

   

  Ik ben zelf hondenbezitter en niet per definitie tegen het heffen van hondenbelasting. Hondenpoep is altijd een issue, maar zolang er voor hondenbezit betaalt moet worden ruim ik de poep niet op. Ik laat mijn hond wel keurig uit op de aangegeven veldjes of in het bos (dat heeft Lelystad keurig geregeld). Als de belasting word afgeschaft vind ik pas dat je van hondeneigenaren mag verwachten dat ze de poep opruimen. Tenzij ze op het voetpad poepen natuurlijk ;)

  reageer
 • Tuuk

   

  Dus omdat men hondenbelasting betaald mogen honden op de stoep schijten??? Mag ik adres dan kom ik voortaan mijn schoenen even brengen dan mag jij ze schoonmaken als er weer eens stront aan onze schoenen zit! Zo vreselijk smerig. Je gooit je eigen stront toch ook niet op de straat?

 • KC

   

  Kijk eens naar de hoeveelheid paardenstront op het fietspad langs de Bronsweg. Dat komt door de paarden die worden uitgelaten door houders van paarden langs deze weg.

  reageer
 • Rob

   

  Vooral extra belasten die eigenaren met meerdere honden, ook alle eigenaren waar ze ook lopen met hun hond(e)n verplichten de zooi op te ruimen die die beesten deponeren op straffe van 100€ per overtreding. Het wordt de hoogste tijd dat honden en katten bezitters eens rekening ermee gaan houden dat niet iedereen van deze huisdieren gediend is wat ze zo overal deponeren.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Al die onzinnige reacties over paarden katten en konijnen belasting. Daar heb ik geen last van. Er ligt namelijk overal hondenpoep op de straat en geen kattenpoep. Met mijn rollator is het lastig om die hondenschijt op tijd te zien en te ontwijken. Verdubbelen die hondenbelasting aub. En loslopende honden vangen en naar het asiel. Deze pas teruggeven na verrekening van de gemaakte vang en opvang kosten + een flinke boete.

  reageer
 • .AA.

   

  Helemaal mee eens. Bij ons kun je op diverse wandelpaden niet meer lopen vanwege de hondenschijt. Ook het kinderbelevingspad is onbegaanbaar geworden. Het is gewoon schandalig dat veel hondenbezitters de rotzooi niet opruimen. Aanpakken!

 • John

   

  Deze belasting mag alleen worden geheven voor kosten gerelateerd aan honden. Roep iedereen op om bij gemeente overzicht te vragen waar de opbrengsten aan zijn besteed. In kader van openbaar bestuur moet zij dit verstrekken.

  reageer
 • Suzanne

   

  Ik vind dat ze belasting moeten heffen naar formaat hond. Want wij betalen net zoveel belasting voor onze hondjes van 2 en 4 kilo als men voor een Duitse Dog betaalt die hopen neerlegt die groter zijn dan mijn hondjes. Gewoon net als wegenbelasting, onderverdelen in verschillende gewichtsklassen. Of, nog beter, gewoon afschaffen... voor katten hoeft men ook niet te betalen en die geven net zoveel als niet nog meer overlast...

  reageer
 • De Vries

   

  Zeur niet zo mensen. Die wagen die de poep opruimt moet ook betaald worden. Dus wil je daarop bezuinigen, spreek dan de mensen aan die hun hond overal laten schijten. Dan kan misschien die belasting verdwijnen.

  reageer
 • Mar

   

  Welke wagen is dat??

 • M uit lelystad

   

  Hondenbelasting wel of niet innen is een ander discussie punt. Lekker makkelijk om alleen maar commentaar te geven op belastingmaatregelen, zonder een goede oplossing. Er zijn inderdaad ook andere dieren die overlast veroorzaken, daar mag best naar gekeken worden. Als de belastingmaatregelen er is moet je er wel aan voldoen, dat geldt voor iedereen. Niet opgegeven honden krijgen naast een opgave nog een naheffing. Met extra controle op wat voor overlast dan ook(honden, parkeren etc.)zouden de ambtenaren ook genoeg geld binnen kunnen krijgen om een hoop andere problemen mee op te lossen.

  reageer
 • Wendy Crop

   

  Ik persoonlijk vind ook al heb ik geen kat of hond dat eigenaren OP TIJD met hun hond uit moeten dan heb je minder kans dat de hond ergens schijt waar dat niet mag. Als het dan toch gebeurd vind ik dat de eigenaar/ eigenares het op moet ruimen middels een zakje die overal te koop zijn en het dan in een prullenbak moet gooien. Mensen die een kat hebben en die binnen blijft vind ik het kul in waar belasting voor de vragen omdat ze de straat/ weg niet belasten. Mensen waarbij de kat wel buiten komt niet belasting betalen.

  reageer
 • bromsnor

   

  Kunnen ze gelijk oefenen voor een andere dierenbelasting? Zoals voor katten en paarden die ook door de openbare ruimte lopen. Binnenzitters krijgen geen vrijstelling.

  reageer
 • Hulya

   

  Er moet ook een katte en poezen belasting komen als je doet hoeveel katten van de wijk in mijn tuin schijten dar hou je niet voor mogelijk irriteer me dood al mijn plantjes gaan er aan

  reageer
 • v Dijk

   

  Ik ben nog nooit in de kattenpoep getrapt, wel vele malen in hondenpoep. In mijn tuin lopen ook wel eens katten en nergens last van. Mochten ze hun behoefte doen is het meegenomen, goede mest, want ze begraven het ook nog een keer. Al die mensen die over katten klagen hebben zelf een hond.

 • Ron

   

  Een belasting uit een ververleden en totaal overbodig! Of lopen er in Lelystad nog honden onder de kar van de melkboer?

  reageer
 • Veronika

   

  Ben slecht ter been als ik niet met mij klein hondje kan loopen gaat hij in me Achtertuin ( allen stenen)poepje doen en plassen.de voorkant gaat hij angelijnt om wat te kijken en doet dan ook welles een plasje. En ik betaal iemand die voor mij de Achtertuin schoonvegd en moet ook betalen.ok, maar mj Kat wil.niet eens buiten doet alles binne op zijn bakki en dan kattenbelasting ??? Nee man dat konne zij niet doen !!!

  reageer
 • Tsja

   

  Toch een zielig beroep om stiekum bij iedereen aan de deur te gaan staan luisteren. Doet het wel goed zeker als je dit op feesten en partijen gaat lopen te verkondigen dat je als luistervinkje op treedt.

  reageer
 • Maxime

   

  Haha is vast de gangmaker op alle feestjes!!!

 • Mijzelf

   

  Als ik het goed begrijp loont het de moeite om vooral niet zelf je hond aan te melden bij de hondenbelasting maar te wachten tot je 'gesnapt' wordt... je hoeft toch geen boete te betalen!

  reageer
 • Hans K

   

  Klopt. Gewoon aankijken zolang het goed gaat.

 • L.E. de Boer

   

  Kattenbelasting voor katten die op straat vrij rondlopen en bij anderen in de tuin schijten prima. Maar mijn katten zitten binnen en mogen alleen in mijn tuin als ik thuis ben. Heb raskatten en mogen dus niet vrij rondlopen. Mijn katten poepen en plassen in de kattenbak en betaal genoeg voor kattengrind. Dus ga geen kattenbelasting betalen, lijkt mij totaal niet realistisch. Willen jullie komen controleren, be my gast!

  reageer
 • Hans

   

  Krijg je nou ook poep zakjes als je honde belasting betaald

  reageer
 • Ta

   

  Hebben ze al eens gemeten wat de gemiddelde Co 2 uitstoot van een hond is en dan per ras meer belasting heffen Of milieuzones voor honden Honden geboren voor 2015 mogen dan bepaalde gebieden niet meer in Elk jaar bij de dierenarts laten meten en de honden die de hoogste uitstoot hebben verplicht laten inslapen Ik hoor u denken die Ta is gek en gelijk heeft u net zo gek om alleen honden te belasten maar katten,paarden En allerlei andere dieren niet

  reageer
 • Jantje

   

  Goede tip voor de gemeente om ook een belasting in te voeren voor katten, paarden, postduiven, enz. Want die veroorzaken ook veel overlast.

 • .\/\/.

   

  Super. Hopelijk dat deze controleurs na deze controle ingezet kunnen worden om aso bezitters te bekeuren voor al die schijt overal.

  reageer
 • Chris

   

  Misschien is het ook een idee om deze controleurs naderhand in te gaan zetten voor de controle op aso mensen die hun zooi (kauwgum, blikjes resten van geconsumeerde goederen) op straat smijten?

 • Joris Ainitkos

   

  Dit is echt een fraude van jewelste, gewoon om geld af te pakken, wacht, niet eens pakken, gewoon graaien. Echt flauw dit. 😡

  reageer
 • Vanessa

   

  Als men nou eens een mooi omheind uitlaat gebied in de plaats doen dan weten wij als honden bezitters waarvoor wij deze belasting betalen. Is in vele plaatsen in Nederland een feit maar in Lelystad lopen ze nog een beetje achter met zulke dergelijke voorzieningen.

  reageer
 • dirk

   

  voer een n stoep belasting in iedereen die opstraat loopt betaald dan belasting en schaf dan die hondenbelasting af klaar

  reageer
 • Tuuk

   

  Echt een opmerking van een hondenbezitter!

 • Pascal

   

  Idioterie. Makkelijk geld scoren, bah, ambtenarij.

  reageer
 • Toerist

   

  Hondenbelasting? Zo ouderwets, gemeenten die in deze tijd nog hondenbelasting heffen. Hebben gewoon wanbestuurders die geen sluitende begroting kunnen realiseren... Want anders zou je een eenduidig beleid moeten uitzetten. Paardenbelasting, kattenbelasting, konijnenbelasting, postduivenbelasting etc... Neem een voorbeeld aan de gemeentes die geen hondenbelasting heffen!! Daar maken jullie de baasjes en dieren een stuk gelukkiger mee...

  reageer
 • Lian

   

  Helemaal mee eens ik betaal ook gewoon, dus ga miet onnodig aanbellen.

 • Anoniem

   

  Belachelijk dat ieder huisadres bezocht wordt, het is een kleine moeite een uitdraai te maken van alle eigenaren die wel keurig volgens de regels leven en dus ook keurig hondenbeladting betalen. Waarom moet er dan nog een of ander ambtenasrtje komen? Ga dan alleen bij woningen langs waar niet betaald wordt en waar het vermoeden van honden bestaat. Nu gaan de honden weer onrustig worden als er aangebeld wordt als we niet thuis zijn.

  reageer
 • Henk

   

  Het beste is geen belasting wel controleurs op het kakken in het openbaar grote boetes er op zetten. En alle loslopende dieren kat of hond oppakken en in asiel pas op te halen tegen betaling van €500,-.elke plaats genoeg mensen om de dieren te vangen.

  reageer
 • Barbara

   

  Laten ze belasting heffen berekend per dagelijkse hoeveelheid uitwerpselen.Een gezonde hond legt 2 maal per dag een kleine,- of wat grotere portie neer. Zeven dagen in de week is 14 partijtjes. Per maand 56 porties. Per jaar 672 licht-, of donker getinte uitwerpselen! Maak een rekensommetje gemeente wat je daar nou voor creatiefs aan inkomsten mee zou kunnen doen om de overlast op te heffen. Ze kunnen in elk geval ook na compostering, mocht dat een optie zijn niet gebruikt worden voor de landbouw, en dat zegt wel wat over de kwaliteit van de drol en haar besmettingsgevaar.

  reageer
 • Tuuk

   

  OMG, dit meen he toch niet serieus he?

 • Lies

   

  Als ze nu ook controleren op loslopende honden vooral langs fietspaden, kunnen ze nog meer geld ophalen!

  reageer
 • Niels

   

  Opruimplicht akkoord. Boete bij niet opruimen akkoord. Gezien de eerste reactie kunnen we ook een hamster, cavia of huisstifmijt belasting gaan heffen. Ofschaf het gewoon af en stop met onzinnige belasting heffingen om de gemeente kas te spekken en zorg voor een sluitende begroting

  reageer
 • Ron Nap

   

  Stel voor een boete / belasting op goudvissen.

 • Rob

   

  Dat dat nog steeds bestaat. Middeleeuws.

  reageer
 • Gfr

   

  Weer even centjes afpersen van de mensen. Voor sommigen Is de liefde van een hond vreselijk belangrijk, maar hebben geen draagkracht om nog meer belastingen te betalen.

  reageer
 • Poe

   

  Dan kan je het voer dierenarts etc ook niet betalen. Misschien maar beter voor het beestje dat hij dan niet bij die mensen zit.

 • MKM

   

  Ik denk dat hondenbezitters wel draagkrachtig zijn, dit zal immers meewegen bij nemen van een hond.

 • Piet

   

  Stom belasting

  reageer
 • Harm en

   

  Naast de hondenbelasting zou er ook een kattenbelasting ingesteld moeten worden. Bovendien zou bij elke extra hond ook extra belasting geheven moeten worden.

  reageer
 • L. de Boer

   

  Kattenbelasting?? Dus terwijl ik mijn katten binnen houdt (aangezien ik raskatten heb) zou ik dat moeten betalen?? Denk t niet! Katten van buren die in mijn tuin schijten en mijn tuinmeubelen onder zeiken, die mogen lekker betalen!

 • Tam

   

  Het is al zo dat bij een tweede hond de belasting omhoog gaat hoor

 • Marije

   

  Een 2e of 3e hond is al duurder dn de 1e hond. En kattenbelasting. Totaal onhandhaafbaar en oneerlijk voor die katteneigenaars die hun katten gewoon binnen houden en aan niemand overlast geven. Heel slecht idee dus.

 • Robert

   

  Schaf deze onzin toch af. Nee, ik heb geen hond maar deze vorm van belasting is echt verleden tijd.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert