Politiek luistert naar zorgen over overslagkade

ALMERE
Almeerse gemeenteraadsleden hebben maandagavond geluisterd naar bezorgde omwonenden van het gemaal De Blocq van Kuffeler bij het Markermeer. De buurtbewoners, de watersportvereniging en het Flevolandschap maken zich zorgen over de plannen van recyclingbedrijf Vijfhoek dat bij het gemaal een overslagkade wil bouwen. 

Geen taak van gemeenteraad 
De raadsleden van GroenLinks, PvdA en SP gaven aan tegen de komst van de overslagkade te zijn. ChristenUnie, PVV en D66 willen eerst meer weten over de plannen van Vijfhoek. D66 en PvdA hebben schriftelijke vragen over de plannen gesteld aan het college. De partijen willen onder meer weten wat de gevolgen zijn voor Nationaal Park Nieuw Land en andere natuurgebieden. Ook wil de PvdA opheldering over de communicatie tussen de Vijfhoek en het college. 

Daarnaast gaven de verschillende politieke partijen aan niet over de vergunningaanvraag te gaan omdat dit een taak van de provincie is. Wel kan de gemeente bij de provincie aangeven bezwaar te hebben tegen de komst van de overslagkade. 

Zorgen over gevolgen overslagkade
De buurtbewoners en het Flevolandschap maken zich zorgen over de natuur en de overlast van fijnstof en geluid. De watersporters vrezen op hun beurt voor grote schepen die moeten keren en de stroming die hierdoor kan ontstaan. Het zand rond steigerpalen zou hierdoor weggeduwd kunnen worden waardoor de palen scheef komen te staan. 

Het is niet voor het eerst dat buurtbewoners strijden tegen de uitbreiding van de activiteiten bij De Blocq van Kuffeler. Eerder waren er plannen voor de komst van een containerterminal. De gemeente Almere besloot in 2013 dat die er niet ging komen.

reacties (1)

  • Hannes

     

    Dit scenario debacle wordt een dodelijke concurrentie met Lelystad!!"

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert