Akkerbouwers naar Raad van State om viaduct bij vliegveld

LELYSTAD • Di 11 april 2017 | 12:56 • Dinsdag 11 april 2017 | 12:56
Aanwonenden van de Meerkoetenweg bij Lelystad willen nog steeds een ongelijkvloerse kruising met de nieuwe verbindingsweg naar het vliegveld. Dinsdag stapten de vier akkerbouwers daarom naar de Raad van State in Den Haag om het viaduct alsnog af te dwingen.

De provincie vindt de ongelijkvloerse kruising verkeerstechnisch niet nodig. Bovendien zou deze 1,5 miljoen euro meer kosten dan een rotonde of verkeersplein. De provincie denkt dat er ook in de toekomst per dag te weinig verkeer over de Meerkoetenweg gaat om een viaduct te rechtvaardigen.
"En als we hier een ongelijkvloerse kruising aanleggen dan zullen elders in de provincie ook omwonenden in vergelijkbare gevallen dure ongelijkvloerse kruisingen eisen'', zei een provinciewoordvoerster.

Sluipverkeer
Een bewoonster van de Meerkoetenweg zei dat sterk te betwijfelen. Volgens haar zijn er geen vergelijkbare gevallen in Flevoland, omdat hier straks een groot vliegveld en uitdijend bedrijventerrein ligt.
De bewoners en ondernemers vrezen bovendien na de uitbreiding van het vliegveld en bedrijventerreinen een toename van het sluipverkeer op de Meerkoetenweg. Er is nu al veel sluipverkeer vanaf de Larserknoop richting Almere.
"Als het straks drukker wordt op de A6 wordt dat alleen maar erger'', zei akkerbouwer Piet Hopma Zijlema.
Overigens erkende de provinciewoordvoerster dat Flevoland met de gemeente Lelystad in overleg is voor een eventuele verbreding van de Meerkoetenweg. Volgens akkerbouwer Hopma Zijlema zal een bredere weg alleen nog maar meer verkeer aantrekken en een ongelijkvloerse kruising nog noodzakelijker maken.

Terminal
Overigens zijn de bezwaarmakers niet tegen de aanleg van de nieuwe verbindingsweg tussen de luchthaven en de nieuwe afslag 9 op snelweg A6. Behalve een viaduct willen de akkerbouwers liever een haakse dan een wijde bocht nabij de terminal. Een haakse afslag kost akkerbouwer Hopma Zijlema veel minder grond.


De provincie wil dat niet omdat een haakse bocht het verkeer op de nieuwe 80 km per uur weg te veel zou storen en ophouden. Bovendien vindt de provincie dat de tegenstanders niet al te veel belang bij de kruisingen hebben, omdat zij op termijn toch voor het uitrollende bedrijventerrein moet wijken. Volgens de akkerbouwers kan dat evenwel nog jaren en jaren duren."En in de tussentijd zitten we met een verkeersonveilige kruising'', zei Hopma Zijlema. De Raad van State beslist binnen enkele weken over de kruisingen. Overigens wordt de nieuwe verbindingsweg pas na uitbreiding van de luchthaven aangelegd. Tussen 2018 en 2020 verwacht de provinciewoordvoerster.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel