Meeste verkeersongevallen rond Stadshart Almere

FLEVOLAND • Di 11 april 2017 | 13:10 • Dinsdag 11 april 2017 | 13:10
Het stadshart van Almere voert de top vier aan van plekken in Flevoland waar de meeste mensen gewond raken bij een verkeersongeval. Dat blijkt uit een analyse van de GGD Flevoland. De dienst heeft allerlei gegevens verzameld over ongevallen van 2013 tot en met vorig jaar, waarbij een ambulance te hulp is geroepen.

Hoeveel verkeersongevallen meldt de GGD?
De dienst telt in de periode 2013-2016 totaal 4.932 verkeersongevallen in onze provincie. Bij 2.069 waren er auto's betrokken, bij 1.472 fietsers. Vorig jaar nam het aantal ongevallen weer toe, na in 2015 juist iets te zijn afgenomen.
Vorig jaar vielen er bij ongevallen tien doden. Dat aantal is redelijk constant, al vormde 2013 een uitschieter met dertien doden.

Waar doen zich de meeste ongevallen met letsel voor?
Zoals gezegd staat het stadshart van Almere bovenaan. Hier registreert de GGD totaal 196 'patiënten'. Bij 83 ongevallen zijn er fietsers bij betrokken.
Het stadshart van Lelystad staat op de tweede plaats met 165 patiënten. Hiervan zijn er 83 fietser. De ongevallen doen zich voor bij zowel oversteekplaatsen van het Groene Carré, maar ook op fietspaden die naar het centrum lopen in het Woldpark.
Het gebied rond de Evenaar in Almere Buiten staat op plaats 3 met totaal 147 patiënten. Hier zijn bij de meeste ongevallen (53) auto's betrokken, vaak in combinatie met fietsers.
De top 4 wordt afgesloten door het centrum van Emmeloord en de Lange Dreef, met 51 patiënten. Van hen zijn er 33 gewond geraakt op de fiets.

Wie raken er vooral gewond?
De meest kwetsbare doelgroep is die van 20-29 jaar met 1.010 ongevallen in de onderzochte periode. De GGD meldt verder dat 17-jarigen erg kwetsbaar zijn in het verkeer en het meest betrokken zijn bij ongevallen, vooral in de maand oktober. 
De kans op een ongeval is het grootst in de ochtend- en avondspits en in de nacht van zaterdag op zondag.

Wat gebeurt er met de cijfers?
De GGD heeft de cijfers slechts verzameld, maar trekt zelf geen conclusies. De dienst laat het aan gemeenten over om dat te doen en eventueel op gevaarlijke plekken maatregelen te nemen.

De resultaten van het onderzoek zijn na te lezen op een speciale website. 

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel