Kritiek op communicatie gemeente richting inwoners

ALMERE
Coalitie- en oppositiepartijen in de Almeerse gemeenteraad hebben geen goed woord over voor de manier waarop burgemeester en wethouders communiceren met de inwoners van de stad.

Verhuizing
Aanleiding is de mogelijke verhuizing van Camping Waterhout naar de Noorderplassen. Eind deze maand moet duidelijk worden of de verhuizing doorgaat. De camping moet noodgedwongen bij het Weerwater weg vanwege de Floriade in 2022.

Omwonenden in de Noorderplassen zijn boos omdat de gemeente hen nog niet heeft geïnformeerd over de plannen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de nieuwe locatie nog niet zeker is. Gesprekken met omwonenden worden onderdeel van het onderzoek dat daar nu naar gedaan wordt. Toch komt dat in de ogen van de omwonenden te laat. 

Opnieuw geen goede communicatie
Verschillende fracties zijn met name ontstemd omdat het niet de eerste keer is dat het misgaat met de communicatie.

Zo moest de gemeente begin dit jaar excuses aanbieden voor de manier waarop is gecommuniceerd over de bouw van het Oranje Huis in Almere Poort. Met name bewoners van de Roald Amundsenstraat waren boos omdat hun energiezuinige woningen plotseling in de schaduw kwamen te staan door het 25 meter hoge appartementencomplex. De zonnepanelen op de daken van de woningen presteren daardoor minder goed.

Ook rond bomenkap in de Bouwmeesterbuurt, het verwijderen van hekken langs busbanen en de aanleg van een slibdepot in de Noorderplassen moest de gemeente de afgelopen jaren door het stof. 

reacties (11)

 • Wim

   

  We hebben het hier over de arrogantie van de macht. De gemeente almere heeft last van grootheidswaanzin en wil ten koste van alles scoren. Maar vergeten hun primaire taak. En dat is dienstbaar zijn. Ik vertrek er zo snel mogelijk.

  reageer
 • E Versteegt

   

  @Antje Ha: Ik begrijp uw reactie. En in sommige gevallen denk ik, als ik weer eens verontwaardigde zeurreactie lees op Social Media ook: "man man, dit heeft echt overal gestaan! Informeer je eens over je stad". Maar aan de andere kant begin ik ook wel behoorlijk moe te worden van Gemeente Almere. Ze communiceren óf helemáál niet over besluiten, óf pas als het besluit al in uitvoering is en het dus inderdaad al onrust veroorzaakt (zoals met betonnen bakken voor ondergrondse containers in Almere Filmwijk), óf ze pretenderen dat je ergens inspraak in hebt terwijl dat alleen voor de buhne lijkt. In het geval van het onderwerp "Communicatie met burgers" en "almere" werkt het dus wel twee kanten op. Almere doet niet echt haar best om de 'negatieve spiraal' omtrent alles wat er gebeurt te doorbreken. Met de Floriade en nu de verandering in het scheiden van afval als uiting hiervan.

  reageer
 • Karel

   

  De gemeente hoort er voor zijn inwoners te zijn, niet andersom. De gemeente hoort adequaat en up-to-date te informeren over zaken die de bewoners direct aangaan. Dat doen ze niet of veel te laat. Bovendien heeft deze gemeente er een handje van om lopende zaken zo langdurig de rekken en onnodig zo ingewikkeld te maken dat het voor de normale burger niet meer te volgen is en dat deze afhaakt. De gemeente Almere doet wat hij wil, negeert de bewoners, en communiceert noch voor noch na genomen besluiten. Maar wat de gemeente onder communiceren verstaat en daarnaast de normale burger, zijn twee heel verschillende dingen.

 • Antje Ha

   

  Gezeur, de mensen kunnen overal lezen wat er aan de hand is maar op het moment dat de eigen buurt betreft lezen ze plost geen websites of socmedia.

  reageer
 • Stephan

   

  Je kunt het ook overdrijven. Wat de zonnepanelen van de woningen aan de Roald Amundsenstraat in Poort betreft: als het flatgebouw aan de overkant al in de namiddag in de winter een fractie van de zon wegneemt, dan betreft het hooguit een enkele woning. En dan ook alleen die woningen waarvan de achtergevel op het zuidwesten staat dus qua zonligging verre van ideaal. De zonnepanelen zijn ook nog een loodrecht tegen de achtergevel gemonteerd waardoor de energieopbrengst nog verder terug loopt. Kortom, klagen over dat gebouw is niet op zijn plaats. Klagen naar de bouwer die op de verkeerde plaats de panelen heeft gemonteerd is eerder op zijn plaats. Die panelen horen daar op het platte dak in de meest ideale positie ten opzichte van de zon. Maar dat zijn ze niet.

  reageer
 • Mr. K. Plop (b.d.)

   

  Ik.. wacht sinds 2013 op antwoord van de gemeente.. Burgemeester.. wethouder.. secretaris en de griffie(r).. En dit terwijl de Wet Openbaar Bestuur beweerd dat..

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  Het hele Floriade/woonwijk gebeuren is vanaf het begin al een schijnheilig zootje! Stop met deze onzekere financiële scenario! En men kan weer een normale communicatie teweeg brengen! Met alle mogelijkheden wat men kan bedenken om het Kasteel af te bouwen!

  reageer
 • Enna

   

  Kijk voor de aardigheid eens de opnames van een raadsvergadering terug en je lacht je wezenloos. Een aantal achterbakse raadsleden die er alleen maar zitten om de tegenpartij af te troefen en een aantal die niet eens op een normale duidelijke manier het woord kunnen doen. Begrijp best dat het niet het leukste werk is maar BEGIN ER DAN NIET AAN!

  reageer
 • Philip

   

  Hoeveel wethouders zouden op dit moment op Google aan het zoeken zijn naar de betekenis van het woord communicatie?

  reageer
 • Jos

   

  Communicatie vraagt om een open opstelling, betrokkenheid bij de stad en de inhoud en respect voor de ontvanger. Ik heb de stellige indruk dat het hieraan ontbreekt.

  reageer
 • Hekking

   

  Stellige indruk ? Die ontbreekt absoluut. Bestuurders die in een gemeente wonen en betrokken zijn bij wel en wee van de gemeente zijn er niet in Almere. Ze gaan allemaal voor eigen roem.

 • oudvisser

   

  de gemeente en raadsleden zijn al een puinhoop dus ja ze maken nog meer puinhopen en helaas moeten de inwoners het puin ruimen volgens mij bestaat de regel de vervuiler betaald maar helaas de bewoners van almere moeten dat betalen

  reageer
 • Karel

   

  In dit artikel staat geen woord gelogen. De communicatie van de gemeente richting de inwoners is van een grote treurigheid. Iedere keer denk je dat het dieptepunt bereikt is, maar nee, het kan en wordt ook steeds erger. De in dit artikel genoemde problemen is nog maar een fractie van alle problemen rond de (dis)communicatie vanaf het stadhuis. Men zit daar voor zichzelf, voor prestige en het pluche. Maar al helemaal niet voor de inwoners! Heeft de nieuwe secretaris dat ook begrepen en is daarom een reorganisatie gestart?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert