Nieuwbouw multifunctioneel centrum niet haalbaar

SWIFTERBANT
De huidige plannen voor een multifunctioneel centrum in Swifterbant zijn na jaren van praten niet haalbaar. Volgens de gemeente valt de bouw van het MFC 700.000 euro duurder uit. Dat komt door het einde van de crisis. De bouwkosten zijn de afgelopen tijd fors gestegen.

Bedoeling was om het MFC op de huidige locatie van kerkcentrum De Hoeksteen te bouwen, met daarbij 30 seniorenwoningen. De gemeente trok voor het hele project in mei vorig jaar 5 miljoen euro uit. Voor de bouw van het centrum was 1,7 miljoen beschikbaar, maar dat blijkt niet voldoende. Wethouder Peter van Bergen laat weten dat de gemeente de zeven ton niet gaat betalen. 

Teleurstelling groot
De teleurstelling is volgens de gemeente bij alle betrokkenen groot. Samen met stichting de Oeverwal, die is opgericht voor de realisatie van het MFC, en de twee kerken in het dorp, wordt nu gekeken naar een alternatief. Daarbij wordt uitgegaan van renovatie van kerkcentrum De Hoeksteen en de bouw van woningen op het terrein waar restaurant De Kombuis vroeger stond. Die woningen moeten dan via een overkapping met De Hoeksteen worden verbonden.

MFC belangrijk voor senioren
Swifterbant wil al jaren een centrum waar alle activiteiten uit het dorp samen kunnen komen. Ook zijn er in Swifterbant momenteel geen seniorenwoningen. Ouderen worden daardoor nu vaak gedwongen te verhuizen, terwijl ze graag in het dorp willen blijven. De komst van het MFC moet ervoor zorgen dat ze met voldoende zorg in Swifterbant kunnen blijven wonen. 

reacties (20)

 • swiftje

   

  in dronten kan alles maar in swifterbant kan echt helemaal niks het dorp gaat heel had achter uit

  reageer
 • Hannes

   

  En deze reactie kan je zeker aan de gemeenteraad/coalitie van Almere als spiegel voorhouden die graag luchtkastelen willen bouwen!!"

  reageer
 • Jan

   

  'De gemeente investeert 5 miljoen'... Dat is geld van belastingbetalers. je doet het voorkomen dat dit geld van de gemeente is. En als je dan gaat vragen aan de belastingbetaler waar het geld naar toe zou moeten, god verhoede voor al die politici, dan is het antwoord meteen duidelijk. Dus hoezo klopt het niet wat ik zeg? Als ik straks als (op leeftijd gekomen) belastingbetaler, laat ik die term maar gebruiken, want dan begrijp je het beter, lijdzaam moet toezien welke verkeerde keuzes er gemaakt worden als het gaat om gemeensschapsgeld tav bejaarden en hun huisvesting, dan vind ik nu (!) dat het wel degelijk gaat om verkeerde prioriteiten. Laat de ambtenarij maar eens beseffen dat de belastingbetaler hun salaris betaald, en de heren politici, die de keuzes maken, door hun gekozen zijn. Te moeilijk om te begrijpen soms?

  reageer
 • A. van Dongen

   

  Juist men wil niet nog eens 7 ton extra uitgeven. Straks valt het nieuwe zwembad 5 to duurder uit. wedden dat daar dan wel 5 ton over is? Waarom doet de gemeente nu eens iets wat ze de dorpelingen Swifterbant beloven. Zo gaat het al 40 jaar. Dronten wordt veel geld ingepompt en de dorpen Swifterbant en Biddinghuizen kunnen fluiten naar de investeringen. De dorpen betalen net zo veel belasting als de Drontenaren. Ik blijf bij mijn standpunt dat ik het een schandaal vind dat de gemeente dit niet door laat gaan. Dan maar geen nieuw zwembad in Dronten. Schandalig en dara blijf ik bij.

  reageer
 • Paul Vermast

   

  Ja, de vergelijking is fout. Omdat het ook gewoon niet klopt wat je zegt. De bouw van de ouderenhuisvesting gaat gewoon door onder regie van de gemeente. Alleen wordt het geen onderdeel van een MFC. Of misschien wel als de plannen voor de renovatie van de Hoeksteen dat toelaten. De gemeente investeert 5 miljoen, dus de prioriteiten lijken me best op orde toch Jan?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Paul Vermast

   

  Dit is onjuist. In nieuwe doorrekeningen blijken de kosten veel hoger uit te vallen. Ook waren er nog een aantal zaken niet in de berekeningen van vorig jaar door Bramer meegenomen. Dat leverde een extra kostenpost van 100.000 euro op. Berekeningen laten zien dat, ook als de bouw aan Bramer was gegund, de kosten veel hoger zouden zijn uitgevallen en nieuwbouw evenmin had kunnen plaatsvinden.

  reageer
 • Paul Vermast

   

  Pardon? Geen 7 ton willen neertellen?! De raad heeft 5 miljoen op tafel gelegd en daar gaat niets vanaf. Maar de wethouder wil boven op de 5 miljoen geen 7 ton extra (!) er bij doen. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Daar komt bij dat de seniorenwoningen binnen het plan maar wee die 5 miljoen gemoeid was, er wél gewoon gaan komen. Dus de gemeente investeert fors. Het 'extratje' dat jij er bij wilt is 1,5 keer de investering voor het Meerpaalplein. Dat is geen kleinigheid.

  reageer
 • De loodgieter

   

  Het is maar net voor welk doel je het water wil laten stromen! De ene gemeente draait de kraan bijtijds dicht, om dweilen te voorkomen. En de andere gemeente blijven dweilen met de kraan open, omdat ze niet weten naar welke kant ze moeten draaien...!

  reageer
 • Hans

   

  Hallo Dirk, de kerken brengen een oud gebouw in en voor dezelfde prijs zouden ze dan een gloednieuw gebouw terug krijgen. Lees de verslagen maar dan zul je zien dat de kerken er alleen beter van werden.

  reageer
 • A van Dongen

   

  Ja hier heb ik vorig jaar met Paul Vermast een gesprek gehad. het was duidelijk de gemeente gaat het betalen. Nu verdomt een wethouder het om 7 ton er voor neer te lellen. Paul waar ben je nu? Mensen die aanwezig waren tijdens het debat, waarin werd besloten dat de gemeente het zelf ging bekostigen, moesten blij zijn en in ha=hun handen klappen dat het allemaal geregeld was. Nu komt het na 1 jaar nog niet. BELACHELIJK. Er is wel geld om in Dronten zelf een dure REDEPLEIN op de kop te gooien waar niemand maar iets positiefs over zegt. Heeft ook weer 6 ton gekost. Maar dat maakt niet uit. WAT EEN BELACHELIJK GEMEENTE is Dronten toch. Het lijkt de tweede kamer in Den Haag wel.

  reageer
 • Dirk

   

  Niet op de hoogte dat de kerken hun vierkante meters grond en geld inbrengen? Lees alle verslagen eens.

  reageer
 • Jan

   

  Gelukkig is er wel altijd een pot met geld als het gaat om de immigranten te huisvesten.. Of is dit een populistische uitspraak en dus gelijk 'fout'? Als het gaat om de bejaarde medemens, dan is er altijd wel een excuus om onvoldoende zorg, huisvesting ed goed te praten. Zie maar eens de reacties als, maar een zwembad moet en kunst blabla.. Het gaat om prioriteiten, niet om regeltjes.

  reageer
 • Marijke

   

  Nu hopen dat het in Biddinghuizen wel goed gaat met MFG2 en er straks een mooi (ver)nieuw(d) gebouw staat opnde plek van De Voorhof.

  reageer
 • kees d.

   

  De gemeente heeft de verplichting om sportvoorzieningen en onderwijsvoorzieningen te realiseren. De gemeente is niet verplicht mee te werken aan het samen voegen van kerken, sport, onderwijs en het culturele in één gebouw. Ook is de gemeente eindverantwoordelijk voor sociale woningbouw en kan hiervoor de opdracht geven aan de OFW.

  reageer
 • kees d.

   

  Beste Dirk, landschapskunst wordt bekostigd door de provincie en niet door de gemeente. Dus de prioriteit van landschapskunst ligt zeker niet bij de gemeente Dronten.

  reageer
 • Dirk

   

  Wel geld voor landschapskunst en niet voor mensen? Waar ligt de prioriteit?

  reageer
 • Hans

   

  een kansloos plan waarbij de gemeente zelfs woning verhuurder moest spelen. Gewoon seniorenwoningen bouwen op de plek van het kombuis met op de begane grond wat voorzieningen en eventueel de bibliotheek is een haalbaar plan dat OFW wel wil neerzetten. Laat de kerken in hun eigen gebouw voorzien dat is geen taak van de gemeente!

  reageer
 • Trudy

   

  Gelukkig dat het niet doorgaat, de kerken hebben een veel te grote invloed in het MFC. De belangen van de niet-kerkgangers worden ondergewaardeerd!

  reageer
 • Triest

   

  Prioriteiten stellen gemeente Dronten , een nieuw zwembad in DRONTEN is wel mogelijk a 7,6 miljoen euro!! Wat een kansloze bestuurders in dat Dronten

  reageer
 • Ilse

   

  Pijnlijk. Maar deze uitkomst was al voorspeld nadat er in de raad besloten werd dat de bouw aanbesteed moest worden. Alles was rond, Bramer had zo willen bouwen, maar men kon niet met het plan mee gaan, ondanks dat al werd voorspeld dat een aanbesteding de prijs op zou drijven.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert