'Voorkom dat huisdieren zwerfdieren worden'

LELYSTAD
Om te voorkomen dat er te veel zwerfdieren komen, wil de gemeente Lelystad zich onder meer richten op de eigenaren van huisdieren. Dat staat in de nota Dierenwelzijn, die volgende week in de gemeenteraad wordt besproken.

De gemeente schrijft dat zwerfdieren vaak verwilderde huisdieren zijn. Door de dieren bijvoorbeeld te chippen, kan de eigenaar worden opgespoord. Ook zouden eigenaren hun dieren moeten laten steriliseren.

De landelijk werkende stichting Bevordering Huisdierenwelzijn adviseert de gemeente om zich daarbij vooral te richten op mensen met een minimum-inkomen. Met het begeleiden van mensen die niet genoeg geld hebben voor bijvoorbeeld voedsel of medische zorg, kan worden voorkomen dat hun huisdieren gaan zwerven en verwilderen. 

De stichting pleit ook voor het instellen van een adviescommissie die de gemeente helpt bij de uitvoering van het dierenwelzijnsbeleid.

reacties (8)

 • Tommy

   

  Grappig, al de reacties lezende besef ik dat iedereen liever een hutje op de hei heeft. Je leeft in de stad en daar zijn honden, katten, wormen, auto's, fietsen, politieagenten en ga zo maar door. Het hoort er allemaal bij. Het aantal zwerfkatten is in Flevoland wel heel hoog en dat kunnen we best samen aanpakken. Dit wijten aan mensen zonder geld? Vreemd... Zo zijn er veel katten eigenaren hun " vriendje" kwijt geraakt aan de oudere mensen een straatje verder op die dagelijks voer buiten zetten. De katten in hun tuintje zo gezellig vinden. De beslissing zoals deze hier beschreven is, lijkt me erg kortzichtig...

  reageer
 • dogfan

   

  Wat een onzin om alleen mensen met een minimum hier van te beschuldigen , ik ken ook mensen met geld die een hond lastig vinden vooral tegen de vakantie dan wordt de hond net zo makkelijk gedumpt ik ken mensen die hun hond kwijt waren en hoorde later dat hij er bij een benzine station uitgezet zou zijn , zo ook met hun poes , mensen met geld zijn dus net zo erg, zo niet nog erger ,want die kiezen vakantie pret boven hun huisdier

  reageer
 • Roel

   

  Beste mensen,waarom heet het een huisdier? Als je dieren niet thuis wikt hebben neem dan géén huisdier. Zo SIMPEL is het en niet anders. Hebben andere er ook geen last van. Ze vragen er niet om en anders nemen ze zelf wel een HUISDIER!!

  reageer
 • Ria

   

  Nee niet meer. Helaas. Onze gezondheid laat het niet meer. Mis haar nog dagelijks. En ja zij hield ze wel uit de tuin. Maar het gaat mij meer om het principe.

  reageer
 • Ria

   

  Het idee dat als je geen geld hebt je ook geen huisdier moet nemen vind ik nogal kort door de bocht. Die mensen hebben al zo weinig, mogen ze dan ook al niet meer de liefde en plezier van een huisdier hebben? Verder maak ik mij nogal boos over mensen die een kat nemen met een kattenluik en ze dus in mijn tuin hun behoeft te laten doen. Weet niet hoe maar zie dat graag aangepakt. En daarom zeg ik altijd "waarom wel honden belasting en geen katten belasting"?

  reageer
 • Barbara

   

  Mijn ervaring. Wanneer je je gezonde katten elke dag op dezelfde tijd te eten geeft, weet je precies wanneer de kattenbak bezocht wordt voor de grote en kleine boodschap. Als je je aan die regelmaat houdt, kan je kat gerust een poosje uit wandelen, want zijn uitwerpselen liggendan bij jou in je kattenbak.

 • De Vries

   

  Ria heeft zeker een hond. Wij hebben een grote tuin en nog nooit heb ik last gehad van de katten die hier rondlopen. Een kat begraaft zijn behoefte! Wel ben ik heel vaak in de hondenpoep getrapt en die komt ook van honden die aan de lijn lopen!

 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  Een huisdiertoeslag kan er ook nog wel bij ;-) Verder goed plan om verplicht te chippen en te steriliseren. Wel het ongeregeld thuisfokken aanpakken. En een cursus hondenuitlaten.

  reageer
 • Barbara

   

  Pardon, lees ik het goed? Mensen met weinig geld krijgen weer een beurt op advies van een Landelijk stilzittende stichting? Weer kan een gemeente met raadslieden als adviseurs niks voor elkaar krijgen op eigen houtje? Van mensen met te weinig geld om hun dier behoorlijk te verzorgen is hier in mijn buurt nauwelijks sprake, toch wemelt het hier van de katten die nooit in hun eigen tuin hun behoeftes neerleggen. En dan gaat straks een adviescommissie zich nog eens jaren vervelen met zaken als overlast die men binnen de kortste tijd al jaren terug had kunnen realiseren.

  reageer
 • Jojo

   

  Eigenlijk is het toch logisch datje goed voor je huisdieren zorgt en ze laat chippen en steriliseren /castreren.Als je geen geld hebt moet je niet aan dieren beginnen want je weet dat ze geld kosten.Kinderen doe je toch ook niet zomaar weg.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert