20 in plaats van 8 jaar cel in zaak Tessa van Bokhorst

EMMELOORD • Wo 12 april 2017 | 8:37 • Woensdag 12 april 2017 | 8:37
Urker Riekelt van S. gaat 20 jaar de cel in voor de moord op Tessa van Bokhorst. De 18-jarige vrouw uit Swifterbant werd op 19 oktober 2014 dood gevonden in een uitgebrand vakantiehuisje op camping Het Bosbad in Emmeloord. Ze was met een steen op haar hoofd geslagen, maar bleek te zijn overleden door de brand. 

In december 2015 veroordeelde de rechtbank in Lelystad de Urker Riekelt van S. tot 8 jaar cel wegens poging tot doodslag. De rechter vond toen bewezen dat hij met de steen had geslagen, maar niet dat hij de brand had aangestoken.
Van S. ging in hoger beroep, omdat hij zei niet voor de dood van Tessa verantwoordelijk te zijn. Het Openbaar Ministerie vond de straf te laag en had 18 jaar geëist. Bij het hoger beroep eiste het OM op 17 maart opnieuw 18 jaar cel.

Moord
Het gerechtshof in Leeuwarden stelt dat de Urker wel verantwoordelijk is voor de fatale brand, die op drie plekken in de chalet is aangestoken. Omdat hij daarbij de tijd had om over zijn actie na te denken, vindt het hof dat er sprake is van voorbedachten rade. Daarmee is er sprake van moord.
Daarnaast klopt het alibi van Van S. over die avond niet en kan worden bewezen dat hij op de camping was in het half uur dat Tessa met de steen is geslagen en er in het huisje brand uitbrak. Nergens blijkt in het dossier dat er andere verdachten bij de dood van Tessa betrokken zijn geweest. 

Steen
Het slaan met de steen op het hoofd van Tessa kwalificeert het hof als doodslag en niet als moord, omdat niet te bewijzen valt dat Van S. vooraf een plan had om haar te slaan. Dat Van S. de steen zou hebben gebruikt om een binnenantenne te steunen zoals hij heeft verklaard, is ongeloofwaardig. De klinker was zeer recent uit het terras naast het huisje van Tessa gehaald en bevatte zowel het dna van Van S. als dat van Tessa. 

Het hof rekent het Van S. zwaar aan dat hij geen uitleg heeft gegeven over zijn handelen, waardoor de familie nog steeds niet weet waarom Tessa is gedood. De familie was bij de uitspraak aanwezig en reageerde geëmotioneerd op het arrest. Van S. en zijn advocaat waren niet bij de uitspraak aanwezig. Of Van S. in cassatie gaat wordt pas volgende week duidelijk.


[https://twitter.com/rschuur/status/852079723387682816]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel