Almeerse woningen duurder en sneller verkocht

FLEVOLAND
Flevolandse makelaars kunnen steeds sneller een verkocht-bord bij huizen plaatsen. Een huis in Almere staat gemiddeld nog geen zes weken te koop. In Lelystad en de rest van Flevoland zijn huizen gemiddeld na twaalf weken al verkocht. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM.

Een jaar geleden hadden huizenkopers veel meer tijd. De tijd dat een huis op de markt staat, is met name in Almere gehalveerd. Ook in de rest van Flevoland duurde het eerder een maand langer. Ook de prijzen zijn weer flink gestegen vergeleken met een jaar geleden.

Almere steeds duurder
De NVM splitst de cijfers van Almere af van de rest van Flevoland. Daaruit blijkt dat Almeerse woningen dit kwartaal gemiddeld voor 216.000 euro werden verkocht. Dat is 13,1 procent hoger dan een jaar geleden. Almere staat hiermee net niet in de top 5 van gebieden waar de prijzen het hardst zijn gestegen.

Top 5 NVM-regio's
1. Amsterdam +21,1%
2. Zuidwest Friesland +16,8%
3. Waterland +15,0%
4. Het Gooi + 14,6%
    Hengelo Enschede + 14,6%

In de rest van Flevoland stegen de prijzen ook in vergelijking met vorig jaar. De toename was gemiddeld 7,9 procent. Een huis in deze NVM-regio wisselt van eigenaar voor gemiddeld 206.000 euro.

Minder woningen te koop
Het afgelopen kwartaal zijn meer huizen verkocht dan een jaar geleden, maar het aantal verkochte woningen is wel lager dan in het vierde kwartaal van 2016. Volgens de NVM ligt dat vooral aan het aanbod. In Nederland staan er bijna 80.000 woningen te koop, dat is ruim 30% minder dan vorig jaar. De makelaarsvereniging maakt zich zorgen.

'Kabinet aan zet'
"De komende kabinetsperiode moet er echt werk worden gemaakt van de opgave om jaarlijks 80.000 nieuwbouwwoningen te realiseren, met name in en rondom de steden”, stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Ik vind dat het Rijk en de gemeenten proactiever hun rol moeten oppakken bij deze nieuwbouwopgave.”

reacties (5)

 • Quotes

   

  Hoezo proactiever dan zal eerst de arrogante vastgoedsector de prijzen contraactiever laag moeten houden! Als men de ware stabiliteit met de jaren wil behouden!! "De verhitting op de woningmarkt zal nog jaren voortdurend pro et contra zijn!"

  reageer
 • stephan

   

  wel gelijke monniken en gelijk koppen. Afschaffen hypotheekrenteaftrek prima, maar dan ook afschaffing huursubsidie.

  reageer
 • pieter

   

  Smeed het ijzer als het heet is, geldt zeker voor Almere.

  reageer
 • Jantje

   

  Het is allemaal weer lucht, door de kunstmatig lage rente en de nog steeds niet afgebouwde hypotheekrente-aftrek (=subsidie voor de rijken).

  reageer
 • Bert

   

  Jaarlijks wordt het tarief voor de aftrek voor de eigen woning met 0,5% verminderd, totdat u de rente en kosten van de eigen woning nog maar tegen 38% kunt aftrekken.

 • alleskan

   

  Het wachten is op de klapper, vind dat de gedupeerden zelf moeten opdraaien voor de komende ellende. Hier in Nederland zijn we bijna de duurste van Europa qua vastgoed.

  reageer
 • Stevie

   

  Hier in Nederland hebben we ook de hoogste bevolkingsdichtheid van Europa, dus dat lijkt me logisch.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert