Financiën Lelystad "mager maar gezond"

LELYSTAD
“Mager maar gezond.” Zo omschrijft wethouder financiën Jop Fackeldey de financiële situatie van Lelystad. De gemeente heeft niet veel vet op de botten, maar verwacht de komende jaren geen onverwachte bezuinigen.

Helemaal zeker is dat niet omdat nog onduidelijk is wat de gemeente van Den Haag kan verwachten. Eind mei wordt bekend welk bedrag gemeenten precies van het Rijk krijgen. Daarnaast speelt de kabinetsformatie mee. Daardoor kan het zijn dat er veranderingen komen die ook effect hebben op gemeenten. 

De gemeente is van plan de komende jaren voor een aantal zaken eenmalig geld uit te trekken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Marker Wadden, Nationaal Park Nieuw Land, het voorkomen van fietshinder in het stadshart en feestverlichting in het centrum.

Geld voor nieuwe jaarlijks terugkerende projecten is er eigenlijk niet. Er is wel een wensenlijstje opgesteld, maar pas later zal duidelijk worden hoe haalbaar die ambities zijn.

reacties (6)

 • Nico

   

  Leuk dat geen onverwachte uitgaven verwacht worden, maar dat dat nog niet zeker is.

  reageer
 • Sjaak

   

  Het vet rond de botten zit bij Job zelf.

  reageer
 • ronald

   

  Als ik bij mijn baas een euro te veel uitgeef dan kan ik me melden maar het is gelukkig geen Almere hier

  reageer
 • Hans R

   

  En voor regulier onderhoud van wijken met betrekking tot openbaar groen en bestrating is geen geld beschikbaar. Er zijn wijken die er uitzien als achterstandswijk waar dat zeker niet verwacht hoeft te worden.

  reageer
 • Frits

   

  Lees de kadernota eens door op de gemeentewebsite. Er gaat de komende jaren voor miljoen gekort worden op onderhoud van straten en groen. De korting op de ICL-vergoeding van het rijk gaat namelijk 1 op 1 doorvertaald worden als bezuiniging op de betreffende taken. Behalve Het vervallen van de ICL-vergoeding voor de Agora en de Kubus natuurlijk. Want bezuinigen op de cultuurhobby's, daar doen we niet aan. Aangezien ook die korting van meer dan 6 ton per jaar niet in de kadernota gecompenseerd wordt, zal dat vast ook leiden tot nog meer bezuiniging op onderhoud van straten en groen. Maar dat maakt de nieuwe inwoners die Lelystad wil trekken natuurlijk helemaal niet uit. Die kijken wel door het woekergroen heen, dankzij de woonmarketing... En de anderhalf miljoen die het college voor de Oostvaardersplassen en Markerwadden uittrekt, natuurlijk.

 • Flevoburger

   

  Anders doen ze nog even zo'n zeilwedstrijdgebeuren voor een paar ton sponsoren. Daar zou destijds zoveel voor terugkomen toch? Een paar ton armer en geen zeilevenement meer te bekennen. Was/is daar nog een politieke bobo voor verantwoordelijk of mogen wij / de burgers het daar niet meer over hebben?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kustbewoner

   

  Pas nog voor tonnen euro's afgeschreven bij de Cantine en Nieuw Land. Die hadden zo in de reservepot gestort kunnen worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert