"Lagere windmolens langs A27 en zo weinig mogelijk"

ALMERE
De gemeente Almere vindt dat er zo weinig mogelijk nieuwe grote windmolens langs de A27 moeten komen. De molens die er wel komen, moeten ook minder hoog worden.

Dat schrijft de gemeente in een reactie op plannen van het Rijk en de windvereniging Zeewolde voor een nieuw windpark. Dat park is deels op grondgebied van Almere gepland. De gemeente heeft al eerder kritische kanttekeningen bij de plannen geplaatst, maar volgens burgemeester en wethouders is daar in de concretere plannen weinig rekening mee gehouden.

Volgens Almere bedreigt de slagschaduw van de nieuw geplande molens de toekomstige woningbouw in het nabijgelegen gebied Oosterwold. Hier zijn duizenden woningen gepland. Als die er niet komen, loopt Almere mogelijk ook tientallen miljoenen euro's van het Rijk voor het Fonds Verstedelijking Almere mis.

Maximaal 120 meter
Almere wil dat er zo veel mogelijk molens geschrapt worden. De molens die dan nog wel langs de A27 verrijzen, zouden maximaal 120 meter hoog mogen worden, met wieken die maximaal 180 meter hoog gaan.
De gemeente Almere wil verder zo weinig mogelijk waarschuwingslichten voor vliegtuigen op de molens. De lampen zouden bovendien niet moeten knipperen maar constant moeten branden.

In juni meer duidelijkheid
Het Rijk en de windvereniging Zeewolde komen in juni met de definitieve plannen. Dan pas wordt duidelijk wat de initiatiefnemers voor het windpark met de nieuwe kritiek van Almere hebben gedaan.
De gemeente kan alleen een zienswijze op de plannen indienen, maar geen beroep aantekenen. Omwonenden kunnen nog wel naar de Raad van State stappen als ze het niet met het definitieve plan eens zijn.

reacties (14)

 • Chris

   

  Gemeente Almere vind het een probleem dat Zeewolde(de buren van ons ) zulke hoge molens wil bouwen. Gemeente Almere vind het geen probleem dat het naast de Noordeplassen-west en Poort wel gepland staat. Eigenlijk wil iedereen groene stroom, maar niet naast zijn deur. Ook dus niet in de Noorderplassen Gemeente ALMERE!!! www.noorderplassen.info

  reageer
 • Stephan

   

  En weer een item om af te geven op het gemeentebestuur van Almere. Ook Provinciale Staten is tegen windmolens met een ashoogte hoger van 120 meter.

  reageer
 • Mr. K. Plop (b.d.)

   

  En de groot geld windhandel investeerders, willen meer molens? En omdat in Almere ''het'' niet kan gaan die dus naar Den Haag?

  reageer
 • Anne

   

  Rupsje Nooitgenoeg (Almere) heeft weer iets nodig om zich druk over te maken. Stuk grondgebied van Zeewolde reeds in eigendom en nu moeilijk doen over wat windmolens? Mijn advies: zorg er eerst voor dat je nu echt belangrijke zaken tot een fatsoenlijk eind brengt (o.a. Floriade en camping Waterhout) en daarna de windmolens. Geld maakt meer kapot dan je lief is.

  reageer
 • Benjamin

   

  Dit is weliswaar een begin van de discussie. Blij dat de gemeente iets laat horen. Was net zo onder de indruk van de discussie rond windpark Pampus. Daar zegt de gemeente dat de windmolens niet hoger mogen dan 150 meter en minstens 1500 meter van woningen af moeten staan. Ook de bewoners is in een enquete om hun mening gevraagd. Bij de A27 niets van dat alles. Waarom niet precies hetzelfde standpunt voor de A27? Daar wil men de windmolens op 900 meter van de Paradijsvogelweg neerzetten, met als argument verbetering van het landschap in de rest van de provincie.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bewoner Almere Hout

   

  Het kan toch niet waar zijn dat 4300Ha Oosterwold ontwikkelings gebied verpest word door 17 Molens van 220m van een paar Zeewoldense boertjes

  reageer
 • 4x4

   

  NIBY's

  reageer
 • Hannes

   

  Stel je voor dat de lichten moeten gaan knipperen, voor de uitbreiding van het vliegveld, en acteraf weer moet worden afgebroken! Dit gehele scenario komt net zo schijnheilig boven tafel als het debacle Floriade!!

  reageer
 • Jan2

   

  ......en debacle vliegveld Lelystad .....

 • Groko

   

  Waarschijnlijk worden de VVD-ers van Almere meer beschermd door de bomen en valt het allemaal reuze mee! Dit moet dan de ondernemers partij zijn die windturbines veroordelen als subsidie molens maar niet snappen dat met geringe meerkosten 20% meer groene energie wordt geproduceerd. Dat vervolgens vastleggen in een amendement wat voor heel Flevoland geld en het raar vinden dat het verdienmodel van windenergie zo negatief uit pakt😬

  reageer
 • Rob

   

  En almere denkt goed na over de milieu doelstellingen, maar niet dus. Almere denk allen maar aan de miljoenen die ze ontvangen voor woningen, milieu is niet zo van belang hè geldbelust dorpje

  reageer
 • Boels

   

  Ik begrijp niet dat je veronderstelt dat er met zonne- en windenergie goed nagedacht is over de milieuschade. De milieudoelstellingen zijn ondergeschikt aan het stompzinnige EnergieAkkoord (zonder opslag is hernieuwbaar onmogelijk en lijdt het slechts tot kapitaalvernietiging). Gidsland Duitsland gebruikt nog steeds CO2-brakend bruinkool voor 50% van de opgewekte elektriciteit. Dat vuurtje moest aangewakkerd worden door het sluiten van kerncentrales; mede daardoor is de CO2-uitstoot daar hoger dan ooit.

 • Jort

   

  De zoveelste domper voor windvereniging Zeewolde Sterke gewenst voor het bestuur

  reageer
 • Ikke

   

  Almere gaat vol voor energieneutraal in 2022! O nee, toch niet

  reageer
 • Jaapie

   

  Almere eist dit Almere eist dat.. Laten eerst maar zorgen dat de floriade geen grote financiële flop word....

  reageer
 • stephan

   

  In het plan van het windpark Zeewolde staan 17 molens gepland met een hoogte tot 220 meter langs de A27. Ook nabij de afslag Almere Buiten Oost staan 5 molens gepland die zo hoog worden. Wordt nog een aardig gevecht dus.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert