Twijfels over investering opknapbeurt ruiterpaden

LELYSTAD
De gemeente Lelystad denkt dat een eenmalige investering van 100.000 euro voldoende is om de ruiterpaden op te knappen. Dat heeft wethouder John van den Heuvel de Stichting Paardenplatform Lelystad laten weten.

Suzanne van der Laan van PPL betwijfelt of dat bedrag toereikend is. Ook Sjaak Kruis, fractievoorzitter van GroenLinks, vindt de hoogte van het bedrag merkwaardig, omdat er eerder is gesproken over een eenmalige investering van 400.000 euro en structureel 80.000 euro per jaar om de paardenroutes te onderhouden.

De gemeenteraad van Lelystad nam in november een motie aan waarin stond dat het 40 kilometer lange netwerk van ruiterpaden grondig moest worden aangepakt. 

 

reacties (15)

 • Frits

   

  Lees de kadernota en de programmabegroting 2017 eens door. Er is geen geld beschikbaar. Laat de politiek dan zo dapper zijn een te starten. De programmabegroting geeft voor ieder taakveld aan of er een financiële vrijheid in zit. Bij de meeste taakvelden is dat niet of nauwelijks het geval (0% of 0-20% en wettelijk verplichte taak). De keuzemogelijkheid zit vooral in de taakvelden openbare orde, sportactivering, sportaccomodaties, cultuur, economische stimulering, economische promotie, groen/recreatie en geëscaleerde zorg 18+. Begrip maar eens met het schrappen van economische stimulering , economische promotie (citymarketing en evenementen) en sportactivering (waaronder zeilwedstrijden). En geef dat geld dan eerst uit aan verbetering van de fietspaden, want dat lijkt me in het belang van meer mensen dan ruiterpaden.

  reageer
 • Hans

   

  In deze tijd is een paard een luxe artikel dat slechts voor elite is weggelegd. Een beetje stal kost al gauw 300 euro per maand en dan nog voer en dierenarts. Aan hondenbelasting betaal je ongeveer 80 euro per jaar. Als de paardeneigenaren een bedrag van 100 euro per jaar aan de stichting PPL doneren dan kan die daar makkelijk het onderhoud van betalen en hoeft de gemeente geen greep uit de kas te doen om een klein groepje te sponsoren ten koste van alle inwoners. Welk raadslid durft dit in de raad voor te stellen!

  reageer
 • Belastingbetaler

   

  Paardenbelasting is een heel goed idee. Kunnen ze de net aangelegde wandelpaden in het swifterbos mee bijhouden. Worden aan gort gereden door ruiters die overal lak aan hebben.

  reageer
 • Belastingbetaler!!

   

  Zo zijn er velen goeie, maar jammer genoeg velen verpeste scenario's, waar geen paard aan te pas komt, waar men denkende zijn belastinggeld (verplicht) aan toevertrouwd!

 • Barbara

   

  Vooral een prachtige foto!

  reageer
 • Johan

   

  Belachelijk zoveel geld als het PPL claimt. Laten ze een voorbeeld nemen aan de mountainbikers. Een eenmalige (zeer beperkte) investering van de gemeente in 2011 en ze onderhouden dit nu al bijna 7 jaar met een aantal betrokken vrijwilligers!!!

  reageer
 • Niek

   

  Precies! En de mtb paden zijn erg goed, ik maak er vaak met veel plezier gebruik van.

 • laat alle reacties zien
 • Flevotvwatcher

   

  Leuk als mensen van paarden houden en daarmee op pad gaan. Dat is een leuk tijdverdrijf. Maar daar hoort de gemeente niet aan mee te betalen, net zomin als aan stallen en verzorging. Daarom is 4ton en 80 duizend E p/j totaal belachelijk, en is GL daarmee volstrekt het (ruiter)pad kwijt. Het geld hoort te gaan naar belangrijker dingen in Lelystad!!

  reageer
 • Frits

   

  Juist. Er zijn inderdaad veel belangrijkere zaken waar volgens de kadernota ook been geld voor is. Althans, als de bestaande uitgaven allemaal niet ter discussie gesteld worden. Want de gemeentepolitiek heeft nog wel de mogelijkheid allerlei uitgaven te schrappen.

 • Jans

   

  Absurd om van belastinggeld de ruiterroutes te onderhouden waar slechts een enkeling met een dure hobby gratis gebruik van maakt. Rijdt anders met je paard maar uitsluitend in je eigen weiland of paardenbak, want dat kost niets en levert geen overlast op de fietspaden enzovoorts.

  reageer
 • Flevoburger

   

  echt bizar dit, 100K voor hoeveel gebruikers? Gebruikers die er overigens geen enkel probleem mee hebben om de wandelpaden voor voetgangers helemaal aan gort te helpen. Loop ik daar met m'n hondje ( waar ik hondenbelasting voor betaal) met m'n poepzakje, in het bos op een blubberpad door de paardenkeutels.....

  reageer
 • Paardenliefhebber

   

  Ik ben met u eens dat het fatsoenlijk is om de mest aan de kant te schuiven in de berm. Bij ons op stal is dit ook verplicht en worden we ook op aangesproken mochten wij het toch hebben laten liggen. Maar als u de ruiterpaden ziet bij de uilenweg dan ziet u ook dat er enorme hoeveelheid stenen liggen. Mijn paard kan hier niet op lopen, want dan loopt hij mank van de pijn. We zoeken alternatieven zodat onze paarden op zijn minst pijnvrij lopen. Maar zelfs op grasvelden waar geen hond komt mogen Onze paarden niet lopen. Wat mij ook irriteerd is dat sommige mensen de balk aan de kant zetten om even met zijn auto op de ruiterpaden te gaan rijden. Daardoor verslechterd de ruiterpaden ook. Juist daarom ben ik blij als er gras of onkruid op de ruiterpad groeid zodat mijn paard daar op kan lopen. Een poepzak? een paard blijft een vluchtdier en kan hierdoor van streek raken waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Niet elk paard accepteert dit zomaar.

 • Paardenliefhebber

   

  Hallo, veel mensen weten niet dat wij een boete krijgen van minstens 100 euro als wij op fietspaden of zelfs langs de dijken rijden. De boswachter let hier namelijk erg op. Nu bestaan de paardenroutes uit merendeels stenen waar mijn paard niet op kan gaan lopen ivm het pijn doet aan zijn hoeven. Ook mensen maken hier gebruik van en tref ik soms een auto aan op de ruiterpaden. Bepaalde mooie zandpaden is niet voor ons weggelegd maar juist voor de voetgangers en honden.. Daarbij zijn er zorgboerderijen die kinderen en andere mensen erg blij maken, maar ook deze paden nodig hebben om gebruik van mogen maken. Ook wij ruiters hebben regels waar we aan moeten houden, maar dan moeten er ook goede paden zijn. Misschien voor u een kleine groep maar er maken juist ontzettend veel mensen gebruik van.

  reageer
 • Klaas

   

  Totale onzin. De paarden mogen ook niet op mtb paden. En toch zie ik dit veelvuldig. Hiermee trappen ze het werk van veel vrijwilligers kapot voor hun eigen plezier. Heb nog nooit een boa gezien in het bos die boetes gaf. Dus hou op met zielig zijn en pak het isssue aan zonder veel geld van de gemeente te eisen.

 • Do

   

  Ik denk dat je je daarin vergist " een klein groepje ruiters" lelystad heeft per m2 oppervlakte de meeste paarden van heel nederland!! Weet niet of het nog steeds zo is, maar een paar jaar geleden was dat wel het geval

  reageer
 • Dirk2

   

  400k en 80k structureel? Voor welk aantal gebruikers? Precies....onzin dus!

  reageer
 • HM

   

  Een ton is al veel geld. Maar vier ton en bijna een ton structureel is wel ontzettend veel geld voor een klein clubje paardrijders. Laat ze daar maar aan meebetalen.

  reageer
 • Antej Ha

   

  Dat is vreemd want paardenhouders betalen helemaal geen belasting maar krijgen wel een beetje onderhoud ter waarde van Euro 100.000 En de poep ruimen ze meestal ook niet op.

  reageer
 • havenaar

   

  Inderdaad, die ruiters zijn vaak te beroerd om een poepzak achter zo'n beest te hangen waardoor de fietspaden rondom de maneges vol met paardenpoep ligt.

 • Malle Pietje

   

  En de naastgelegen MTB paden worden perfect onderhouden door enkele vrijwilligers...

  reageer
 • Jan

   

  Ik heb hier inderdaad ook twijfels over, ga het liever aan iets nuttigs besteden, waar meer mensen gebruik van kunnen maken, en laat de paardrijden zelf een initiatief nemen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert