Hof: grote grazers hoeven niet bijgevoerd te worden

FLEVOLAND
Heckrunderen, konikpaarden en edelherten in de Oostvaardersplassen hoeven in de wintermaanden niet bijgevoerd te worden. Dat heeft het Gerechtshof in Arnhem bepaald in het hoger beroep van de rechtszaak van de Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen tegen Staatsbosbeheer.

De stichting vindt dat Staatsbosbeheer niet aan de zorgplicht voor de grote grazers voldoet. In het hoger beroep oordeelde het hof opnieuw dat de grote grazers in de Oostvaardersplassen wilde dieren zijn. Daarom hoeft Staatsbosbeheer ze niet bij te voeren.

De stichting stelde ook dat er te weinig beschutting en schuilplaatsen in de Oostvaardersplassen zijn. Maar volgens het hof heeft Staatsbosbeheer veel bijgebouwd en zijn er geen aanwijzingen dat deze maatregelen onvoldoende zijn. Ook wordt er nog aan verdere uitbreiding gewerkt.

reacties (15)

 • Ikke

   

  Is nu de discussie eindelijk afgelopen? Grote grazers zijn dus wilde dieren. Overal in Nederland staan hekken, maar nergens worden wilde dieren bijgevoerd (tenzij voor de jacht).

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Die stichting gaat nu zelf bijvoeren?

  reageer
 • Henk

   

  Als jij met eigen ogen zou zien hoe daar de dieren maandenlang verhongeren zou jij wellicht vooraan in de rij staan om bij te voeren. Maar dat mag niet en het gebied is afgesloten, zgn. voor de rust van de dieren. Maar hoe zit het dan met de rust als in deze maanden ieder jaar minimaal 1500 uitgehongerde dieren worden afgeschoten en met groot materieel worden afgevoerd om vervolgens te worden getransporteerd naar de verbrandingsoven. Zo gaat Nederland om edelherten, paarden en koeien (zgn. gehouden wilde dieren), die overigens in andere natuurgebieden wel worden bijgevoerd. Maar ach dat is een detail ..........

 • T.K.

   

  Jammer dat het Hof niet even de moeite neemt om even een rondje te maken in de OVP. Uiteraard wel met tegenstanders van deze WilderNIX want dat wordt de werkelijkheid getoond. Achter je buro is alles recht te praten maar als de rechters met hun eigen ogen de uitgehongerde stumpers, die dankzij dit experiment tot half juni nog niets te vreten hebben, zouden zien, zouden zij wel anders beslissen en wel per direct. Nu maar hopen dat de Provincie binnenkort een einde gaat maken aan dit schandalige dierenleed en werken PvdD, Groenlinks en PvdA niet tegen, want zij zijn voorstanders van het huidige beheer!!!Dat de Partij vd Dieren zich een partij vd dieren durft te noemen.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Nadat de gemeente Amsterdam in de AWD en Natuurmonumenten in het Deelerwoud ingezien hebben dat het zo niet langer door kon gaan. Zal toch SBB zich ook wel eens achter de oren beginnen te krabben of zij hun stugge houding wat betreft het dierenleed in de OVP nog wel te verdedigen is.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Bijzonder spijtig dat het Gerechtshof negatief beschikt heeft in het hoger beroep van de Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen. Was er anders beschikt, dan zou er een snel einde zijn gekomen aan de jaarlijks terugkerende ellende in de Oostvaardersplassen. Nu is het afwachten of Provinciale Staten tot een diervriendelijker beleid zal kunnen besluiten. De in te stellen commissie zou vóór de zomer met een advies moeten komen, maar die commissie schijnt nog steeds niet geformeerd te zijn. Overigens is het altijd zaak de de rapporten over de grote grazers goed te lezen. Dat gold voor ICMO2 en het BAC-advies, waar toch een aantal opmerkelijke passages in staan. In het voorliggende vonnis heeft het Hof weliswaar de eisen van de stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen verworpen, maar gaat toch er van uit dat de grote grazers juridisch geen "wilde dieren" zijn. Zij vormen een "tussencategorie" tussen "wilde dieren" en "gehouden dieren", namelijk "gehouden wilde dieren". Vervolgens doen de rechters daar weinig mee en gaan mee in de verhalen van Staatsbosbeheer, dat alles wel goed gaat. En dat terwijl er in de winter 2016-2016 bijna 1 op de 3 Heckrunderen niet het genadeschot kreeg, maar buiten het zicht van de beheerders een hongerdood stierf. Opmerkelijk is ook dat de rechters geen onderscheid maken tussen de edelherten -die wel in de flora en faunawet zijn opgenomen- en de Heckrunderen en koniks die geen onderdeel uitmaken van deze wet. Ook doet het Hof geen uitspraak over het oppervlaktecriterium. Bij gebieden kleiner dan 5000 ha zijn ook de edelherten geen "wilde dieren", maar "gehouden" dieren. Onderdeel van dit proces was juist of het correct is, dat ook de oppervlakte water bij de oppervlaktebepaling mee geteld wordt, of dat men uit moet gaan van het begraasbare gedeelte. Dat maakt in dit geval veel uit. Van de 6000 ha Oostvaardersplassen bestaat slechts 2400 ha uit begraasbaar land. Nu de rechter geen hogere eisen aan de zorgplicht stelt, ligt de bal bij Provinciale Staten om te besluiten tot een beleid dat een einde maakt aan de jaarlijks terugkerende ellende en ik vrees dat dat nog een moeizame weg zal worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bergerac

   

  Gewoon een gedeelte van de grote grazers afschieten en het probleem is opgelost. Er lopen er namelijk veel te veel.

  reageer
 • Manfred

   

  Daar sta ik 100% achter, veel te veel.

 • Jan2

   

  PvdD zal je er niet over horen!! Die vinden het prima. Veeeel te druk met muisjes in Flevoland en kwikstaartjes in paasvuren etc.

  reageer
 • kees d.

   

  Terecht dat hek staat er voor de bescherming van de omgeving zodat b.v. de akkers niet worden leeg gevreten. Wat ik erger vindt is dat vrijwilligers van SBB het gebied gebruiken als crossterrein. Er zijn beelden opgedoken dat twee medewerkers met Gator tracktortjes racen door het gebied dwars door rietkragen waar vogels broeden. Als je in het gebied één been buiten het pad zet brult een medewerker dat hij gaat schrijven maar zelf hebben ze totaal geen benul waarmee ze bezig zijn. LET WEL ik het over de VRIJWLLIGERS van Staats Bosbeheer.

  reageer
 • Ria hermsen

   

  Wilde dieren lopen toch niet in omheinde gebieden?staatsbos plaatst de dieren in het gebied en dan zoeken de dieren het maar uit.ze gaan dood van de honger maar kunnen niet verder wegtrekken zoals wilde dieren zouden doen.83

  reageer
 • kees d.

   

  Niet zo zeuren! Als er geen omheining zou zijn en die dieren vrij konden rondlopen en zo'n mooi Konikpaard door je auto spring piep je wel anders. In Afrika zijn de Nationale Parken ook voorzien van omheiningen voor de veiligheid van de dieren.

 • Hekking

   

  Oostvaardersplassen is het bewijs dat Staatsbosbeheer totaal geenverstand heeft van natuurbeheer. De rechter nog veel minder. Vandaar ook de rare uitspraak. Zoveel dieren in een te beperkte leefomgeving daarvan snap iedereen dat het niet werkt. En wat heeft Staatsbosbeheer bijgebouwd ? Het is immers één grote kale vlakte. En de geannexeerde bossen erom heen worden ook kaalgevreten. Ik ben bang dat het beheer door de Provincie niet veel beter zal zijn.

  reageer
 • zz

   

  Wilde dieren zijn het misschien wel.... maar wel achter een hek! Haal dan de hekken weg zodat ze zelf elders hun eten kunnen zoeken.

  reageer
 • Kees

   

  Inderdaad moet je wilde dieren niet voeren, want dan verstoor je de natuur. SBB wil de hekken vast wel graag weghalen, maar dan gaan de boeren nog veel harder klagen dan dat ze nu al doen.

 • 13xx

   

  Tot ze in uw tuin komen eten en/of tegen uw auto aan lopen

 • Bewoner lelystad

   

  Endelijk iemand met verstand, het zijn en blijven wilde dieren net als in andere bossen in Europa die worden ook niet gevoerd Maar hier neem de v pvda en pvda weer geen genoegen mee wand die weten het weer beter .

  reageer
 • Jan2

   

  PvdD zal je er niet over horen!! Die vinden het prima. Veeeel te druk met muisjes in Flevoland en kwikstaartjes in paasvuren etc.

  reageer
 • AT Dierenleed

   

  Erger nog PvdDieren vecht zich rot om het verhongerings en afschotbeleid in stand te houden. De grote grazers dienen enkel om het gras kort te houden voor hun vogeltjes. Helaas waren de rechtszaken kansloos omdat het beleid nu eenmaal zo is en SBB het goed uitvoert. Dat zegt niets over ethiek, sadisme of dat het een ziekbeleid is.

 • Ben Dierenvriend

   

  Dan vraag ik mij af waar er veel bijgebouwd is of bedoeld de raadsheer dat er nog veel lodges en hotels bijgebouwd gaan worden?

  reageer
 • Cora brakkee.

   

  We laten ze gewoon lekker doodgaan in hun omheinde gebied. Brrrrrr dier onterend vind ik het.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert