Gezinnen krijgen grotere rol bij aanpak problemen

LELYSTAD
Gezinnen moeten meer zelf bepalen hoe problemen met kinderen binnen het gezin worden opgelost. De gemeente Lelystad gaat deze werkwijze dit jaar verder in de praktijk brengen, zo staat in het Uitvoeringsplan Jeugdhulp.

Aan de ene kant doet de gemeente dit, omdat zij ervan overtuigd is dat gezinnen zelf heel goed in staat zijn om problemen te herkennen en op te lossen. Aan de andere kant moet de werkwijze geld besparen. Dat is nodig omdat Lelystad ook dit jaar weer minder geld van het Rijk krijgt voor jeugdhulp. In 2017 is er 26 miljoen beschikbaar. Dat is 1,9 miljoen te weinig voor de zorg die is begroot. Daarom haalt de gemeente het bedrag uit de reserves.

Minder doorverwijzen naar psychiater
De andere werkwijze betekent ook dat kinderen met problemen vaker in groepsverband worden geholpen of korter in een specialistische instelling verblijven. Wethouder Elly van Wageningen wil dat huisartsen kinderen vaker doorverwijzen naar de goedkopere jeugd- en gezinsteams in plaats van naar dure psychiaters. Huisartsen zijn hier vorig jaar al op aangesproken, maar dat heeft nog onvoldoende effect gehad. De jeugd- en gezinsteams worden uitgebreid met een tweede sociaal-psychiatrische verpleegkundige.

De wethouder benadrukt dat kinderen die zorg behoeven altijd worden geholpen. De gemeente zal dan extra geld beschikbaar stellen om te voorkomen dat er bij instellingen wachtlijsten ontstaan. De gemeenteraad moet het plan voor de jeugdhulp nog vaststellen.

reacties (10)

 • Axe

   

  Met de Pgb was het goed geregeld hulp wanneer nodig door een van de ouders die dan zijn eigen baan (Carrière) op zegt. Maar nee deze gemeente geeft het liever aan die instellingen die alleen op vaste tijden kunnen. De andere bovennatuurlijke zorg moet je dan als mantelzorg gaan verlenen. Ouder die daardoor geen nachtrust heeft gehad moet nu weer een baan zien te vinden waar een baas het goed vindt dat je niet fit bent of zomaar even weg moet om mantelzorg te verlenen. Het namelijk nog geen tijd voor de betaalde kracht die je krijgt van de gemeente. Deze komt daarna pas als alles weer gedaan is. Bedankt carrière is naar de knoppen. Geen inkomsten nu de armoede in.

  reageer
 • Verantwoordelijkheid

   

  Het resultaat van jarenlang bezuinigen en wegbezuinigde vangnetten begint zich uit te rollen in ingewikkelde kostbare projecten, welke men denkt te kunnen elimineren door er een streep door te halen en de andere kant op te kijken. Regeren is voor uit zien zonder oogkleppen heren.

  reageer
 • Terugtredendeoverheid

   

  In Veendam is de hulpverlening hopelijk weer even gereset, de gemeente Lelystad zou hier lering uit moeten trekken inplaats op voorhand het bijltje erbij neer te gooien. De betreffende wethouder(s) hebben geen affiniteit met hun functie en zouden vervangen moeten worden door mensen professionals.

  reageer
 • Mr. K. Plop (B.d.)

   

  En je hebt je kinderen.. dus thuis.. Stuurt ze naar school.. en hoopt dat.. Ze hebben hulp nodig.. is het budget op.. Dus de gemeente belasting word verhoogd..

  reageer
 • Gea

   

  Wat een belachelijk plan en wat een geheel misplaatste overtuiging van de gemeente dat gezinnen heel goed in staat zijn zelf de problemen te herkennen en op te lossen. Dat kunnen ze dus blijkbaar niet, daarom zijn het probleemgezinnen, toch? Iedereen begrijpt dat dit plan alleen om financiële redenen naar voren wordt geschoven. Schandalig. Deze gemeente legt de probleemkinderen met hun overlast voor de maatschappij vroeg of laat op het bordje van de burger. Men vergeet daarbij gemakshalve dat kinderen onze toekomst zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Waxinelichtje

   

  Dus straks lezen we nog vaker " het gezin was bekend bij de hulpverlening".

  reageer
 • Barbara

   

  Wethouder heeft met dit verhaaltje, heel keurig, vooral zichzelf aan alle kanten ingedekt, waarbij ongehoorzame huisartsen ook nog een reprimande meekregen.Dat het om "hulp"behoevende jeugd ging waren we even vergeten. Je gaat bijna denken dat er te vroeg hulp word aangeboden, want gezinnen zo vertelt de wethouder hebben best zelf besef hoe te handelen bij langdurige ongemakken. Misschien kan de wethouder als dit verhaal dan toch nog in de krant moet eens een paar voorbeelden geven wie, waarom en waarvoor er behandeld/begeleid moet worden en wie daar niet op hoeft te rekenen? Heeft de gemeente behalve psychiatrisch verpleegkundigen ook psychiaters in dienst, of gaat het eigenlijk helemaal niet om hulp verschaffen, maar moet de gemeentelijke kas kloppend blijven anders kunnen de aanvragen niet door een of ander buitenstedelijk bureautje beoordeeld. Zoiets?

  reageer
 • Dirk2

   

  En ook hier weer een dossier dat niet onder controle is bij dit College! Werkelijk een grove schande!

  reageer
 • Emma

   

  Waarom denk ik nou dat de financiën doorslag geven bij dit plan en niet het feit dat men denkt dat gezinnen de problemen zelf kunnen oplossen? Als dat laatste vaker het geval zou zijn zou er nog veel meer geld bespaard kunnen worden ...

  reageer
 • Tuuk

   

  Echt bespottelijk dat er wederom bezuinigt word over de rug van kinderen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert