'Stevig aan de bak met Lelystad Airport'

LELYSTAD
Alle partijen die zijn betrokken bij de ontwikkeling van Lelystad Airport zullen de komende maanden 'stevig aan de bak' moeten om te zorgen dat de luchthaven op 1 april 2019 ook daadwerkelijk open kan gaan voor groot vliegverkeer.

Dat stelt Bureau Gateway in een onderzoek naar Lelystad Airport, dat eind maart is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Staatssecretaris Dijksma heeft het stuk woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Het bureau, dat onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt, stelt dat er nog tal van keuzes moeten worden gemaakt 'die ergens pijn gaan doen'.

De voortgang van Lelystad Airport was toch al doorgelicht?
Klopt, in februari heeft het Britse adviesbureau Helios een rapport uitgebracht dat kijkt naar de haalbaarheid van de planning bij LVNL en het Commando der Luchtstrijdkrachten (CLSK). Dat ging over wat beide instanties nog allemaal moeten doen. Helios constateerde dat de opening van Lelystad Airport op 1 april 2019 'haalbaar en realistisch' is, maar dan mag er geen enkele vertraging ontstaan bij het vaststellen van de vliegroutes en het organiseren van de luchtverkeersleiding. Bureau Gateway heeft een tweede onderzoek gedaan naar de planning van LVNL en andere betrokken instanties en komt tot een soortgelijke conclusie.

Wie moeten er 'aan de bak' en hoe?
Gateway doet acht aanbevelingen, waarvan drie de kwalificatie 'kritiek' krijgen en dus onmiddellijk moeten worden aangepakt. De eerste is dat er nu al veel meer aandacht nodig is voor de doorgroei van Lelystad Airport naar 45.000 vliegbewegingen. Dat aantal wordt pas in 2040 verwacht, maar voor het brede belang van de luchtvaart in Nederland moet het nu al centraal staan in de uitwerking van de plannen.

Aanbeveling 2 zegt dat er 'met grote prioriteit' moet worden gewerkt aan de Luchtruimvisie, ofwel de herindeling van het Nederlandse luchtruim. Die is nodig, omdat de huidige indeling extra vliegverkeer nauwelijks toestaat. Uitwerking van de visie is 'cruciaal voor een levensvatbaar Lelystad Airport: alleen dan kan Lelystad Airport doorgroeien naar de beoogde 45.000 vliegbewegingen'.

Als derde beveelt Gateway aan dat het project Lelystad Airport in handen komt van een zware leiding: de Directeur Generaal Bereikbaarheid van het ministerie, de Commandant van de Luchtstrijdkrachten en de CEO's van Luchtverkeersleiding Nederland en Royal Schiphol Group moeten de kar trekken.

Wat gebeurt er als de aanbevelingen niet worden opgevolgd?
Bureau Gateway sluit niet uit dat Lelystad Airport dan op 1 april 2019 niet open kan gaan. En zonder de uitwerking van de Luchtruimvisie zal Lelystad Airport nooit het aantal vluchten kunnen halen dat nu is afgesproken. De samenvatting zegt: 'Daarmee zou niet alleen een bom komen te liggen onder de business case van Lelystad Airport, maar ook onder de versterking van de houdbaarheid van het luchtvaartbeleid in Nederland, waarvan Schiphol het kloppend hart is en moet blijven. Dat zou op termijn ook de positie van Schiphol in gevaar brengen'.
Gateway stelt dat betrokken partijen weliswaar serieus aan de slag zijn en er 'bovenop' zitten, maar dat is geen garantie dat de problemen ook echt tijdig worden opgelost. Vandaar de dringende aanbevelingen. 

Wat zegt de staatssecretaris?
Demissionair staatssecretaris Dijksma herkent de oproep van bureau Gateway, maar schrijft al in februari aan de Kamer te hebben gemeld dat aan de problemen wordt gewerkt. Haar eerste prioriteit is te zorgen dat Lelystad op 1 april 2019 kan opengaan. Tegelijk wordt begonnen met de Luchtruimvisie en herindeling van het luchtruim.

reacties (32)

 • Hannes

   

  Allemaal gebaseerd op luchtkastelen, helemaal op infrastructuur, en grondverkoop/speculatie! (Theoretisch onbetrouwbaarheid of praktisch uitvoerbaarheid zit nog veel verschil!)

  reageer
 • Hannes

   

  Wat een onzin, totaal niet gericht op de praktijk!!

  reageer
 • Bas

   

  Voor al die negativos, ga eens kijken op de airport, maar schrik niet. Je treft een enorme bouwput aan. Je zult zien: het komt er echt!

  reageer
 • Frits

   

  Gaat de lokale politiek lukken, aangezien de weg al aangelegd wordt. En OMALA wordt ook een succes, met duizenden extra banen in toonaangevende bedrijven. Ik ben geen fan van het gemeentebestuur van Lelystad of de provincie Flevoland, maar dit hebben ze helemaal op de rit. Alles wijst op succes, met grote grondverkopen en een goede infrastructuur. De onbetrouwbaarheid zit bij het rijk en de LVNL. Die laatste club moet gelukkig binnen een aantal jaar ook aanbesteed worden.

  reageer
 • Frits

   

  Dit is geen kwestie van "helemaal eens", maar een kwestie van feiten. En het duurt nog bijna twee jaar. 1 april 2019.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frits

   

  Wat een onzin. Niets levensgevaarlijk. En over de aankomst- en vertrekroutes is ook al lang nagedacht. Die zijn zelfs vastgesteld. Ze moeten nu alleen in het hogere luchtruim ingevlochten worden. Op zich geen probleem; vergt alleen een nieuw begrenzing van de luchtruimen van Schiphol, Leeuwarden enzovoorts. Is een organisatorisch verhaal, en niets anders. Juist die organisatie tussen burgerluchtvaart en defensie vergt wat bureaucratische pennenslijperij. maar een veiligheidsprobleem... No way.

  reageer
 • Hannes

   

  Met het risico een levensgevaarlijke situatie!

  reageer
 • Barbara

   

  Je zou toch als leek al kunnen bedenken dat wanneer je een luchtruim wil gaan gebruiken vanaf een zekere plek je als eerste gaat kijken hoe of dat luchtruim boven jou eruit ziet? Waarmee het gevuld is en niet met je neus naar de grond blijven staren om daar een oplossing af te dwingen? Zo boven zo beneden, zegt misschien sommigen ook wel wat.

  reageer
 • Frits

   

  Waar haal je die levensgevaarlijke situaties vandaan? Dat staat helemaal nergens "met zoveel woorden". Er staat alleen dat er geen 45.000 vliegbewegingen per jaar kunnen komen zonder herschikking in het luchtruim. Maar een lager aantal kan wel. En het is tot op heden niet de bedoeling geweest direct te starten met de maximale capaciteit. De businesscase gaat uit van ieder jaar 2000 vluchten extra, te starten met 4000 in 2019 (vanwege het uitstel met een jaar van 2018 naar 2019). RyanAir en Corendon willen meer en sneller. Vandaar dat de druk misschien nu wat opgevoerd wordt.

  reageer
 • Frits

   

  De terminal, baanverlenging en nieuwe toegangsweg vanaf de Larserweg zijn 1 april 2018 allemaal gereed. 1 April 2019 kan er wel een laag aantal vliegtuigen starten en landen. Enkele duizenden per jaar. De zorg gaat over de uitbreiding naar 45.000 per jaar; die moet nog verder geregeld worden. Dat deze zorg nu uitgesproken wordt, duidt erop dat er dus behoefte is om veel sneller naar dit hoge aantal vluchten toe te gaan, en niet pas over 15 jaar. Dat verbaast niet, aangezien RyanAir er al 60 per dag uit wil voeren, en Transavia ook stevig wil groeien op Lelystad.

  reageer
 • Zeewoldense

   

  Helemaal eens. Toch belachelijk dat de randvoorwaarden niet eerst ingevuld zijn.....puur eigen belang. Hoop dat t nog jaaaaaren duurt.

  reageer
 • Alexander des Burgus

   

  Lelystad Airport heeft de toekomst om flink te gaan groeien. Grote hubs zoals Schiphol gaan het juist lastig krijgen, omdat de beveiligingskosten de pan uitrijzen en men minder wilt gaan overstappen doordat kleinere vliegtuigen vanaf kleinere vliegvelden naar meer bestemmingen vliegen. Dit heet in het Engels een zogenoemd "point to point transit" en dit wordt gevlogen met toestellen zoals de Boeing 787 Dreamliner en de Airbus A350. Dus niet alleen vliegtuigen voor de korte afstand kunnen hier gaan opstijgen, ook voor de langeafstand transatlantische vluchten naar bijvoorbeeld het noordoosten van de VS behoren tot de mogelijkheid (mits er wel de benodigde veiligheidsvoorzieningen zijn in het geval van de VS).

  reageer
 • Keek op de week

   

  1 april... kikker in je bi..... kortom 1 april 2019 is een geprikte datum... en mocht blijken dat 15 juni 2020 beter uitkomt... belangrijker is dat doordachte stappen worden gezet in zowel het voortraject als de oplevering. Anders betaald de burger deels het gelach doordat de ticket duurder worden (Schipholgroep) of de belastingbetaler als het openbare ruimte is... brandweer kazerne, veiligheid infra structuur enz

  reageer
 • piter

   

  Na jarenlange stilte begint aatje nu in eens te muiten.

  reageer
 • Frits1

   

  Dat zou mooi zijn! Hoe meer woelmuizen of broedende mesjes hoe liever. Muizen zet 'm op en zorg ervoor dat de muizenissen en hersenspinsels over dit vliegveld, samen met het vliegveld in de onderste la verdwijnen!

  reageer
 • Dirk2

   

  Aha, daarom is de wethouder zo enthousiast....

  reageer
 • Dick Offringa

   

  En hoe zit het met de OV verbindingen naar Lelystad Airport?

  reageer
 • Piet

   

  Klopt, maar ik zeg dus dat het dan uitstel wordt en geen afstel. Het fiasco komt eventueel later pas.

  reageer
 • Kees

   

  Leuk dat de baanverlening, de extra autoweg en het terminalgebouw wel klaar zijn voor 1 april 2019, maar als de overheidsinstanties dan nog geen veilige luchtroutes hebben bedacht en uitgewerkt, dan zal er geen enkel vliegtuig opstijgen.

  reageer
 • Boels

   

  De huidige staatssecretaris is van groene huize; die heeft nooit hardgelopen om de zaak te bespoedigen. Wedden dat er wel weer een woelmuis of zo aangetroffen gaat worden waarmee de zaak verder vertraagd wordt?

  reageer
 • pieter

   

  Demissionair staatssecretaris Dijksma schrijft op 20 april (2017)een brief aan de tweede kamer met de mededeling dat airport Lelystad open gaat op 1 april 2019, nu nog de lokale politiek met de mededeling dat hun aandeel dan ook voortvarend is aan gepakt en gereed is voor de opening.

  reageer
 • pieter

   

  En de bouw van de nieuwe brandweerkazerne, heeft de voortvarende politiek daar al een unaniem besluit over genomen ?????

  reageer
 • Barbara

   

  Regeren is vooruit zien heb ik net geleerd, maar als je niet weet waar je naar moet kijken, weet je ook niet wat je ziet.

  reageer
 • Piet

   

  Gisteren zijn ze begonnen met het verbouwen van de baan. Die baan komt er dus wel, en het luchthavengebouw ook. Los van de vraag hoe succesvol dit project zal zijn gaan ze echt wel een keer starten.

  reageer
 • SJP

   

  De opening wordt dus verplaatst naar 1 april 2029.... In Nederland zijn de planningen altijd veel te optimistisch...!

  reageer
 • Hannes

   

  Zolang ligging en kwaliteit voor zo'n grote verwachte uitbreiding niet ten goede komt! Kan men plannen tot Sint Jutttemis!" " Niet alle gerichte locatie projecten reiken de hemel!"

  reageer
 • Eslyn

   

  Jaaa eindelijk! Ben zo blij!! Wordt al echie nu. Lekker binnenkort als alles af is vliegtuig spotten. Scheelt weer ritjes naar Schiphol om vliegtuigen te spotten

  reageer
 • Jan2

   

  De rapportage van deze onderzoekscommissie zegt met zoveel woorden: als de opening van dit vliegveld in 2019 doorgaat zoals nu bedacht is qua aantal vliegbewegingen er voor heel Flevoland en het aanvlieggebied Levensgevaarlijke situaties zullen ontstaan! Ieder weldenkend mens kan weten (ook uit alle recente ervaringen) dat de voorgestelde maatregelen en eisen bij lange na niet gehaald worden. Verder uitstel zal noodzakelijk zijn, maar doordrammende politici en Schiphol hebben lak aan wat de bewoners en de omgeving kan overkomen, zij gaan voor een leuke baan in de toekomst en het "grote" geld!

  reageer
 • Kees

   

  Verder uitstel leidt hopelijk nog tot afstel van de gehele uitbreidingsplannen in Lelystad

  reageer
 • Frenky

   

  Mensen zet dit berichten in je favorieten. Ik voorspel nu dat 1 april 2019 niet gehaald word.

  reageer
 • Dirk2

   

  Als de belangen zo GROOT en van NATIONAAL BELANG zijn dan mogen onze overheden wel eens wat harder lopen in dit dossier! Aan de ondernemers en ook Schiphol ligt het niet!

  reageer
 • Jan

   

  Kan mij niet lang genoeg duren we hebben vliegvelden genoeg dus 2050 is vroeg genoeg

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert