Burgemeester Dronten: avondklok asielzoekers verwerpelijk

DRONTEN
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten vindt het idee om een avondklok voor asielzoekers in te stellen 'verwerpelijk'. Dat tweet de burgemeester in reactie op een interview van zijn collega uit Kampen in de Stentor. Volgens De Jonge zijn asielzoekers welkom. 

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen gaf in het interview aan dat hij met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in gesprek wil over de mogelijkheden om getraumatiseerde asielzoekers  's nachts van straat te houden. Dat doet hij naar aanleiding van de rechtszaak die nu loopt over de verkrachting van een 17-jarig meisje in Kampen september vorig jaar.

Eis: 11 jaar cel
Een 33-jarige man uit Eritrea, die destijds gehuisvest was in het asielzoekerscentrum in Dronten, staat nu terecht voor die verkrachting. Hij hoorde deze week 11 jaar cel tegen zich eisen.

Onbegrip bij ouders slachtoffer
Burgemeester Koelewijn sprak met de ouders van het slachtoffer, die gaven aan het onbegrijpelijk te vinden dat een getraumatiseerde asielzoeker 's nachts dronken op straat loopt. Een avondklok is juridisch onmogelijk, maar de burgemeester hoopt dat er misschien iets over het 's nachts naar buiten gaan kan worden vastgelegd in de huisregels van asielzoekerscentra. 

COA eens met De Jonge: geen avondklok
Het COA reageert tegenover de Stentor op de suggestie van de burgemeester van Kampen: "Een azc is geen gevangenis. Bewoners hebben dezelfde rechten en plichten als alle andere inwoners van Nederland." Het COA vraagt zich dan ook of een avondklok of begeleid naar buiten gaan realistisch of goed is. 


reacties (17)

 • pieter

   

  De jonge nodigt de asielzoekers uit in zijn dorp!! Dat kun je makkelijk roepen met zo'n inferieur openbaarvervoer.

  reageer
 • Dirk

   

  Dronten weet amper dat er een AZC is. Kampen mag daar al heel lang de wrange vruchten plukken. Veel last wordt niet gemeld. Drontens burgemeester kletst lekker zo en legt problemen al heel lang bij Kampen neer. En dan kun je makkelijk je mening geven.

  reageer
 • Ger

   

  Ook voor Nederlandse mannen? Daar zitten ook rotte appels onder.

  reageer
 • Hans

   

  Het AZC Dronten ligt 3 km van het centrum van Kampen, en maar liefst 12 km van het centrum van Dronten. Drie keer raden waar de bewoners van het AZC voor hun boodschappen en vertier naar toe gaan. Al sinds het AZC er in het begin van de jaren '90 zit, zorgt een deel van de bewoners voor overlast in Kampen. Dan hebben we het voornamelijk over (winkel)diefstallen en incidenten in het uitgaansleven. De gemeente Dronten kreeg vanwege het AZC extra geld en meer politiemensen, terwijl de problemen vooral in Kampen terecht komen. Aat de Jonge heeft makkelijk praten, want in Dronten zien ze die asielzoekers nagenoeg nooit. Zelfs voor gemeentezaken kunnen die bij een loket op het AZC zelf terecht.

  reageer
 • Wouter

   

  Precies, zo is het. Ga het maar eens navragen bij de inwoners in Ter Apel (Groningen). Deze mensen ondervinden dagelijks de overlast die bewoners van AZC veroorzaken. Wegkijken is geen optie, optreden wel!

 • moraalridder

   

  Het feit dat een meisje gruwelijk verkracht is, is geen aanleiding om een AZC beperkingen op te leggen, ook al was de dader iemand die in een AZC verbleef. Hoeveel vrouwen en meisjes worden verkracht en vermoord door autochtone Nederlanders? Die net zo debiel zijn als deze dader? Omdat ze streng gereformeerd opgevoed zijn, bijvoorbeeld? Dan mag je toch ook de vrouw slaan omdat ze 'onder de man gesteld is'? Lees de misdaadstatistieken over verkrachting en huiselijk geweld er maar eens op na! Aat de Jonge heeft als verantwoordelijk bestuurder groot gelijk dat het recht en de vrijheid in Nederland voor iedereen geldt! Niet de uitspraak van de burgemeester van Dronten is verwerpelijk, het grofstoffelijk 'reaguurgedrag' van de reacties hier...

  reageer
 • Henk

   

  Struisvogel gedrag.

 • laat alle reacties zien
 • Flevo

   

  Betere begeleiding van mensen die zwaar getraumiseerd zijn lijkt me zinvoller dan een avondklok instellen voor iedere bewoner van het azc.

  reageer
 • Kampenaartje

   

  Dus een ieder hier vindt dat er een avondklok moet worden ingesteld omdat vorig jaar 1 x een meisje is verkracht. Moet er dan overal in het land waar ooit iemand is verkracht, door wie dan ook, gelijk een avondklok worden ingesteld?? Geef burgervader Aat groot gelijk. Paniek om niets. Het is weer een storm in een glas water.

  reageer
 • Poe

   

  Voor zwaar getraumatiseerde mensen misschien wel..

 • Johan

   

  Moraalridder .....

  reageer
 • Dronten? Ach...

   

  Mijnheer de Jonge, u vindt al dan niet terecht de uitspraak van uw collega verwerpelijk. Dat is uw goed recht om dat te vinden. Ik ben wel benieuwd of u ook uw medeleven hebt getoond richting het slachtoffer en haar familie. Want uw reactie via de sociale media (u lijkt toch de media niet te schuwen, valt velen op) kan ook door anderen als verwerpelijk beschouwd worden, zeker als u geen medeleven toont.

  reageer
 • JanJaap

   

  Op zijn minst verwerpelijk Is dat 1 zo'n policor burgemeester figuur een hele gemeenschap bewust blootstelt aan gevaarlijke 'gasten' !!!

  reageer
 • Niek

   

  Inderdaad. Als mijn dochter wat overkomt omdat de burgemeester weigert zijn bevolking te beschermen, houd ik hem persoonlijk en bestuurlijk verantwoordelijk.

 • T de vries

   

  11 jaar cel op onze belasting centen. Terug naar het land van herkomst.

  reageer
 • mindseye

   

  hoezo verwerpelijk,het is een stuk veiligheid ten opzichten van de omwonende.

  reageer
 • Frank

   

  Die aat leeft echt in een andere tijd. Het is natuurlijk belachelijk om getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen Snachts over straat laat schuiven. Wij hebben er weinig last van want het is ver lopen naar Dronten maar je zal maar op de route wonen. Vluchtelingen helpen Prima maar niet ten koste van de veiligheid lijkt mij. Het is echt niet zo dat de mensen daar elkaar enkel pesten en es laten struikelen. Er worden meer mensen neergestoken daar dan dat er ooit in de hele gemeente dronten (gelukkig) zijn gestoken

  reageer
 • Eefje

   

  Onderbouw het maar met cijfers Frank, dat feitenvrije geneuzel over die steekpartijen. Kom maar met links naar nieuwsberichten etc. Aat leeft prima bij de tijd en ik ben blij met zijn woorden. Als we mensen die mogelijk iets fouts kunnen gaan doen gaan opsluiten in hun huis door middel van een avondklok, kunnen alle bewoners van de gemeente wel binnen blijven.

 • Piet

   

  Lekker makkelijk aat!

  reageer
 • pieter

   

  Generaals gaan ook altijd vlak voor hun pensioen stoere taal uitslaan.

 • waarom moet NL de kosten van 11 jaar gevangenis dragen, en daarna is hij nog geen bijdrage voor de gemeenschap. Dus terugsturen!

  reageer
 • cor

   

  En dan in het land van herkomst vrij rond laten lopen? Lijkt me dat deze persoon eerst hier flink gestrafd moet worden. En elf jaar is natuurlijk erg weinig voor dit vergrijp. Verschrikkelijk voor het meisje uit Kampen en haar familie. Een onderzoek naar de handelwijze van COA is hier zeker op zijn plaats. Als bekend was dat de dader deze achtergrond had dan is COA wellicht mede-aansprakelijk.

 • Schaapjes

   

  Gewoon betere dagbesteding verzorgen. Het is allemaal uit pure verveling. Waarom wij hier Oost Europeanen heenhalen om te werken en asielzoekers dit alleen nog maar onder bijzondere voorwaarden mogen is mij een raadsel. Prima om de kosten te dekken en stukje integratie en dan ben je s

  reageer
 • he schaap,dit gaat over s nachts,de dagbesteding hebben ze al,reizen met ov winkelen en telefoneren...

 • wat dachten ze er van zo Eén gelijk terug naar land van herkomst te sturen, zoals toch ook is afgesproken met een vergrijp waar een straf van meer als een 6 maanden aan vastzit.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert