Burgemeester Dronten: avondklok asielzoekers verwerpelijk

DRONTEN • Za 22 april 2017 | 9:47 • Zaterdag 22 april 2017 | 9:47
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten vindt het idee om een avondklok voor asielzoekers in te stellen 'verwerpelijk'. Dat tweet de burgemeester in reactie op een interview van zijn collega uit Kampen in de Stentor. Volgens De Jonge zijn asielzoekers welkom. 

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen gaf in het interview aan dat hij met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in gesprek wil over de mogelijkheden om getraumatiseerde asielzoekers  's nachts van straat te houden. Dat doet hij naar aanleiding van de rechtszaak die nu loopt over de verkrachting van een 17-jarig meisje in Kampen september vorig jaar.

Eis: 11 jaar cel
Een 33-jarige man uit Eritrea, die destijds gehuisvest was in het asielzoekerscentrum in Dronten, staat nu terecht voor die verkrachting. Hij hoorde deze week 11 jaar cel tegen zich eisen.

Onbegrip bij ouders slachtoffer
Burgemeester Koelewijn sprak met de ouders van het slachtoffer, die gaven aan het onbegrijpelijk te vinden dat een getraumatiseerde asielzoeker 's nachts dronken op straat loopt. Een avondklok is juridisch onmogelijk, maar de burgemeester hoopt dat er misschien iets over het 's nachts naar buiten gaan kan worden vastgelegd in de huisregels van asielzoekerscentra. 

COA eens met De Jonge: geen avondklok
Het COA reageert tegenover de Stentor op de suggestie van de burgemeester van Kampen: "Een azc is geen gevangenis. Bewoners hebben dezelfde rechten en plichten als alle andere inwoners van Nederland." Het COA vraagt zich dan ook of een avondklok of begeleid naar buiten gaan realistisch of goed is. 

[https://twitter.com/AatdeJonge/status/855703339329351680]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel