"Winkelcentra hebben meer spontaniteit nodig"

FLEVOLAND
Er moet meer ruimte komen voor spontane ontwikkelingen in de aanloopstraten naar de Flevolandse winkelcentra.

Dat is één van de adviezen van retaildeskundige Eduard Plate uit Zeewolde, die voor de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken een analyse heeft gemaakt van de centra in de provincie. Die centra kampen in veel gevallen met leegstand en een ongezellige sfeer.

Plate, die winkelcentra adviseert en zelf als centrummanager werkt in Hardenberg, wijst op de dominante positie van grote vastgoedpartijen in de Flevolandse winkelgebieden. Het is daardoor voor startende ondernemers lastig om iets van de grond te krijgen.

reacties (8)

 • Hannes

   

  In het begin van de Flevolandse opbouwing had men ook al dominerende vastgoed/projectontwikkelaars die hun fantasie meenamen van de oude bestaande steden! Tot dat het gemak van de computer een vertekende animatie een kilheid teweeg heeft gebracht! Waarom doet Maastricht en nog velen karakteristieke steden en dorpen het nog zo goed!"zelfs voor de jonge generatie!!" (Mensen willen nu eenmaal ook zonder wat te kopen slenteren door karakteristieke steden of dorpen!!")

  reageer
 • Frits

   

  Het grootste probleem is een overaanbod aan winkelruimte en het ontbreken van een echte centrumfunctie voor de Flevolandse steden. Er zijn geen ander dorpen en stadjes waar aan de inwoners in de Flevolandse steden gaan winkelen. Alleen in Almere misschien nog een beetje. Emmeloord, Dronten, Zeewolde en Lelystad concurreren met elkaar, en met Sneek, Steenwijk, Kampen, Zwolle, Elburg, Harderwijk, Nijkerk. En in Lelystad is het stadshart ook nog eens behoorlijk verpest door alles tegen elkaar aan te bouwen. Waarom toch die Kroonpassage en Promesse? De hele ruimtelijke opzet die Lelystad ooit had, is hier verloren gegaan. Lelystad geeft hier vooral stenen, en geen lucht. Verbindt het Stadhuisplein en Stationsplein gewoon weer met elkaar via een open ruimte.

  reageer
 • Jantje

   

  Flevolandse steden hebben inderdaad helemaal geen centrumfunctie, want elk dorp heeft een eigen winkelcentrum en het platteland is leeg (slechts een enkele boerderij). Ik hoop dat niemand zo idioot is om vanuit zijn Flevolandse woonplaats te gaan winkelen buiten de polder, zoals jij beweert. En alles platgooien tussen Stadhuisplein en Stationsplein lijkt mij volkomen idioot.

 • Hannes

   

  Voor een bepaalde dominante vastgoedpartij; kan men ook naast een vergelijkbare, doorgedramde Floriade/woon/werkwijk neer leggen! Om deze project scenario op een verkeerd uitgekozen kwetsbare locatie te laten stoppen!!" Om dan een spontane ontwikkeling voor Almere verder teweeg te brengen!"

  reageer
 • Onzin

   

  Deze Goeroe draait om de waarheid heen, winkelruimte is onbetaalbaar geworden voor de neringdoenden, alleen grote winkelketens bepalen het straatbeeld, en juist daar is de consument op uit gekeken. Er waait geen frisse wind veelal speelt vervuiling en verwaarlozing ook nog een rol. Ook zijn deze eenheidsworst koopgoten kostbaar om te bezoeken in criminele klantonvriendelijke dus dure parkeergarages. Komt bij dat de winkels zich niet kunnen onderscheiden van de internet winkels, bij deze laatste kan je vinden wat je wil kopen de straatwinkels verkopen geen kwaliteit meer.

  reageer
 • michael

   

  jeetje " stichting trap open deuren in " ?? nou nou een man uit Zeewolde met z'n werkgebied Hardenberg.... is de deskundige.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  Vooral, om even een voorbeeld te noemen, zijn het de ZZPérs die telkens opnieuw al door hun spontaniteit zijn heen gezakt. En elke keer stinkt er weer een nieuwe lichting in. Ga je richten op echte uitvindingen die je in later stadium te koop wilt aanbieden i.p.v dat z.g samenwerken. Ondernemers zijn mensen die juist hun eigen unieke ding naar buiten willen brengen op hun eigen manier, wetende dat het slagen een kleine kans heeft als je snel veel geld wilt verdienen. Trouwens waar is die andere meneer gebleven die ook iets had uitgevonden waardoor de klanten als vanzelf naar binnen werden gezogen. Hij zag vooral rode lopers voor de winkels op de straat liggen die daar dan voor een gouden verkoop zouden zorgen..

  reageer
 • Allmeertje

   

  Helemaal mee eens met de Poldering.

  reageer
 • Polderling

   

  Leegstand in Emmeloord? De poolse supermarkt is dicht omdat hij/zij zich niet aan de vergunning hield ofzo. Dan staan er voorin nog 2 winkels leeg en dat is het geloof ik. Er zijn iets van 300 winkels dus 2 leeg is minder dan 1%! En door het openplanproces heb ik wel vertrouwen dat het goed gaat komen. Maar beste mensen, koop wel in de de winkels want als alles via internet gaat moet je niet klagen als gewone winkels weg gaan!

  reageer
 • Pieter

   

  Beste Poldering, ik hoor de consument niet klagen! Zij hebben zelf de keuze al gemaakt om online te kopen. En weg die bijna niet meer is terug te draaien.

 • Pieter

   

  Beste Poldering, ik hoor de consument niet klagen! Zij hebben zelf de keuze al gemaakt om online te kopen. En weg die bijna niet meer is terug te draaien.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert