Geen juridische stappen tegen oude top Berechja

URK • Ma 24 april 2017 | 17:44 • Maandag 24 april 2017 | 17:44
De oud-bestuurders en toezichthouders van het Berechja College op Urk worden niet aansprakelijk gesteld voor de financiële problemen op de school. Dat zegt het ministerie van Onderwijs na lang wikken en wegen.

De onderwijsinspectie schreef vorig jaar in een onderzoeksrapport dat de aanbesteding van de bouw onrechtmatig was. Het project had Europees aanbesteed moeten worden. Dat is niet gebeurd. Ook was er bij de nieuwbouw sprake van belangenverstrengeling. De bouw en het toezicht daarop werd door bedrijven gedaan met dezelfde eigenaar. 

Reactie ministerie OCW
De woordvoerder van minister Bussemaker laat weten dat er juridisch onderzocht is of maatregelen tegen de oude schoolleiding genomen konden worden. Hij schrijft: "De voormalige bestuurders en toezichthouders hebben fouten gemaakt en daarom is het goed dat deze zijn vertrokken. Het ministerie heeft niet de juridische middelen om hen aansprakelijk te stellen. De enige die dat zou kunnen is de huidige bestuurder van het Berechja College."

Verwijtbare schade moeilijk aan te tonen
De huidige bestuurder geeft echter aan hier niet aan te willen beginnen. Hij wil de volle prioriteit geven aan het herstel van Berechja. De advocaat van de overheid steunt hem daarin. "Het kost zeer veel tijd en ook veel geld. Het blijft moeilijk aan te tonen dat de oud-bestuurders en -toezichthouders verwijtbaar schade aan het Berechja hebben toegebracht", zo laat de landsadvocaat via de woordvoerder van het ministerie weten. 

Reddingsoperatie 
In 2014 bleek dat de nieuwbouw van de school miljoenen duurder uitviel dan gepland. Ook liep het aantal leerlingen terug, waardoor het Berechja technisch failliet werd verklaard. Er kwam een reddingsoperatie. Het Rijk, de provincie en de gemeente legden 2,5 miljoen euro op tafel om de school van de ondergang te redden.

Deel artikel

reacties (7)

 • Flevoburger

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  en wie zegt dat misdaad niet loont? Ga deze omgang met Normen en Waarden dan maar eens aan de leerlingen uitleggen.

  reageer
 • mop

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Hand boven de hoofden houden gedogen

  reageer
 • sjon

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Buskes riep eens op dat een arme een brood mocht stelen en daar kwam een heisa op. Deze bestuurders hebben voor een schade van 2.5 miljoen gezorgt en gaan dan vrij uit. Ik snap het niet meer. In mijn ogen is dit het recht krom maken.

  reageer
 • Vissekla

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Niemand schiet er wat mee op als je je gelijk wilt gaan halen. Alleen verliezers. Daarom zou ik dit geen doofpot willen noemen, maar pragmatisme.

  reageer
 • geert

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  zoals alles hier in de doofpot gestopt wordt

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Dit is dus weer doofpotten voor bestuurders.

  reageer
 • Knaak

    Ma 24 april 2017 Maandag 24 april 2017

  Het kan in Nederland.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert