'Avondklok asielzoekers kan niet'

DRONTEN
Een avondklok voor asielzoekers instellen kan helemaal niet. Dat zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in dagblad Trouw.

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen stelde een avondklok voor asielzoekers voor naar aanleiding van de rechtszaak over de verkrachting van een 17-jarig meisje in Kampen. Een 33-jarige man, die destijds in het asielzoekerscentrum in Dronten woonde, staat nu terecht voor die verkrachting in september vorig jaar. Hij hoorde vorige week 11 jaar cel tegen zich eisen.

Burgemeester Koelewijn sprak met de ouders van het slachtoffer, die gaven aan het onbegrijpelijk te vinden dat een getraumatiseerde asielzoeker 's nachts dronken op straat loopt. Burgemeester Aat de Jonge van Dronten liet eerder weten een avondklok verwerpelijk te vinden.

Volgens hoogleraar Brouwer kunnen burgemeesters grote groepen asielzoekers niet verplichten 's nachts binnen te blijven. Dat komt neer op ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’. "Je moet dan hardmaken dat alle asielzoekers crimineel zijn, en dat een oorlogstrauma altijd leidt tot verkrachtingen. Dat is onmogelijk."

reacties (11)

 • A.Duidelijk

   

  Als het nu zo gevoelig ligt het avondklok te noemen.waarom noem je het dan geen avondpermissie. De poort gaat dicht en ieder die na tienen eruit wil en geen briefje kan tonen kan er niet eerder weer uit dan 0700 uur van de volgende dag. Mensen die na tienen binnenkomen melden zich bijde poort. Geen briefje, jammer dan, je blijft de volgende dagen binnen. Dit is duidelijk voor de bewoners vanhet AZC dat er regels zijn en zij zich moeten houden aan de gestelde regels Ik denk dat de burgervader van Dronten zich deze regeling in zijn dienstplicht tijd vast nog wel herinnert

  reageer
 • wolverine

   

  Neem het voor ze op hier,zijn we gek geworden in het laffe Nederland? Ze veroorzaken toch een hoop ellende,en bovendien zijn het kostenposten op mijn salaris.en als ze het bevallen hier,lekker terug naar eigen land.

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Als dienstplichtige (toevallig ook nog in Kampen of all places) ging ik destijds ook nog gebukt onder een avondklok..... Toen kon het dus wel.

  reageer
 • nikky

   

  Beetje achterhaald. Ik vind een avondklok wel kunnen. Als men zich niet weet te gedragen, is dat een prima oplossing.

  reageer
 • tompoes

   

  geen risico nemen voor de bevolking Avondklok goed punt

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Het herdenkingsseizoen is weer aanstaande, dus heeft het wel zin om het in herinnering te brengen: de avondklok is in 1945 afgeschaft.

  reageer
 • IK

   

  Als een avondklok helpt slachtoffers te voorkomen ben ik voorstander! Al wordt er maar een ernstige misdaad voorkomen!! De inwoners op de asielzoekerscentra zitten er niet voor hun plezier, dat snap ik ook wel, maar er zitten potentiële gevaarlijke mensen tussen die eerst moeten leren wat vrijheid nu eigenlijk inhoud, in hun eigen land was die er niet. Zijn voldoende incidenten geweest (Apeldoorn, homohaat, Dronten, verkrachting en meerdere steekpartijen, Ter Apel, georganiseerde diefstal, bedreiging), er moet een grens worden getrokken! Dit heeft niets met 40-45 te maken, vind je opmerking dan ook ongepast.

 • Ron

   

  AZC zit op een steenworp afstand van Kampen en 12 kilometer buiten Dronten. Dat de Burgemeester van Dronten daar iets over te zeggen heeft zou eigenlijk al niet moeten kunnen.

  reageer
 • John

   

  Terechte zorgen hier misschien, maar meeste geweld is nog altijd afkomstig van gewone burgers. Dan voor hen ook maar een avondklok? Kortzichtige reacties hier "mag je niet zeggen" (hoezo niet, je doet het toch?), "avondklok voor onze dochters" (alsof ouders vroeger hun kinderen altijd met plezier laat thuis zagen komen...), "hotels en vakantieparken gaan 's nachts dicht" (niks van waar, geldt enkel voor auto's in parken en hotels kun je binnenkomen wanneer je wilt - zou wat zijn zeg), "burgers... burgemeester...politiek" (burgemeester is politiek neutraal en de bescherming geldt niet alleen voor de burgers maar voor alle aanwezenden in de gemeente en daaronder valt ook bescherming tegen rechtsongelijkheid).

  reageer
 • Julia

   

  Burgers moeten toch worden beschermd door de burgemeester? Ik voel mij vogelvrij in dit dorp. Waar is de politiek toch mee bezig?

  reageer
 • Juvf

   

  Mag ik vragen waardoor je feitelijk vogelvrij bent? In hoeverre heb jij objectief overlast van vluchtelingen? En is dit zoveel anders dsn van andere dorpsgenoten? Andere dorpsgenoten komen nooit in aanraking met justitie? Of pleit je dan ook voor een avi dklok voor iedreeen die ooit eens met justitie in aanraking is geweer? Of pleit je goor een avondklok voor kinderen van ouders die met justitie in aanraking zijn geweest, want als de ouders iets hebben gedaan dan zullen de kinderen ook wel dieven, moordenaars, of ander tuig zijn?

 • Dirk

   

  Ons verfijnde rechtstelsel is dusdanig geëvolueerd dat er inmiddels geen ruimte meer is om een antwoord te geven op vijandige elementen in onze maatschappij. Dan maar een avondklok bij onze dochters instellen. De nacht is dan voor het ongedierte.

  reageer
 • Jantje

   

  De nacht was altijd al voor het ongedierte, ook voordat dit incident in Kampen plaatsvond. Er zijn altijd al idioten geweest die in het donker hun kans grepen en dat heeft ook helemaal niets met asielzoekers te maken, maar met gestoorde/criminele mensen in het algemeen.

 • Niek

   

  Het lijkt er inderdaad steeds meer op dat er altijd wetten zijn te vinden om criminelen te beschermen, en nooit om ze aan te pakken. Hotels en vakantieparken kunnen toch ook 's nachts dicht? Ze kunnen toch als regel instellen dat je er pas weer om 7 uur 's ochtends inkomt, als je niet voor een bepaalde tijd binnen bent?

 • Narcos

   

  Duidelijk is wel dat er betere regels en harder moet worden opgetreden tegen mensen die zich niet aanpassen,,,, want in dit land mag je niet zeggen dat asielzoekers een probleem zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert