'Avondklok asielzoekers kan niet'

DRONTEN • Ma 24 april 2017 | 8:12 • Maandag 24 april 2017 | 8:12
Een avondklok voor asielzoekers instellen kan helemaal niet. Dat zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in dagblad Trouw.

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen stelde een avondklok voor asielzoekers voor naar aanleiding van de rechtszaak over de verkrachting van een 17-jarig meisje in Kampen. Een 33-jarige man, die destijds in het asielzoekerscentrum in Dronten woonde, staat nu terecht voor die verkrachting in september vorig jaar. Hij hoorde vorige week 11 jaar cel tegen zich eisen.

Burgemeester Koelewijn sprak met de ouders van het slachtoffer, die gaven aan het onbegrijpelijk te vinden dat een getraumatiseerde asielzoeker 's nachts dronken op straat loopt. Burgemeester Aat de Jonge van Dronten liet eerder weten een avondklok verwerpelijk te vinden.

Volgens hoogleraar Brouwer kunnen burgemeesters grote groepen asielzoekers niet verplichten 's nachts binnen te blijven. Dat komt neer op ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’. "Je moet dan hardmaken dat alle asielzoekers crimineel zijn, en dat een oorlogstrauma altijd leidt tot verkrachtingen. Dat is onmogelijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel