'Gemeente laat handhaving kamerpanden aan buren'

LELYSTAD
De gemeente Lelystad wentelt het handhaven van de orde en rust bij een kamerverhuurpand ten onrechte af op de buren, in plaats van zelf te handhaven. Dat betoogden buren van een kamerpand in het Karveel 49 maandag bij de bestuursrechter in Almere.

Zij willen dat de rechter de omgevingsvergunning voor het pand intrekt. Eerder had de bezwaarcommissie van de gemeente de bezwaren ongegrond verklaard.

Overlast
De buren zeggen dat zij geluidsoverlast, parkeerdrukte en rommel ervaren. Dit sinds het huis tussen hen in een jaar geleden een vergunning als kamerverhuurpand heeft gekregen. Hierdoor mogen er zes mensen wonen.

De twee buren zeggen dat de gemeente hen tot handhaver degradeert in plaats van zelf op te treden. Elke keer als er problemen zijn wordt verwacht dat de buren de bewoners op hun gedrag aanspreken. Daarna is het weer even rustig, maar omdat er steeds nieuwe bewoners komen herhaalt de overlast zich zonder dat de gemeente de verhuurder van de woning aanpakt.

De advocaat van de gemeente betoogde dat het aantal gevallen van werkelijke overlast erg meevalt en dat er bijna geen klachten binnenkomen. Het huidige beleid van spreiding van panden is juist bedoeld om overlast tegen te gaan. Bovendien kunnen bewoners van een 'gewone' eengezinswoning ook voor problemen zorgen.

Kadernota
Volgens de recente Kadernota van de gemeente zijn er in Lelystad 220 kamerverhuurpanden, waarvan 80 illegaal. Het college van burgemeester en wethouders wil de komende twee jaar bijna vier ton voor extra controles uittrekken. De vraag naar kamers is zo groot, dat voor elke kamer zich vijftig kandidaten aanmelden, zo betoogde de advocaat van de gemeente.

De bestuursrechter doet waarschijnlijk begin juni uitspraak.

reacties (9)

 • pieter

   

  Voor zulke oude woningen, meestal met een betonnen- tussen-muurtje en aansluitende vloerdelen is dit soort bewoning niet geschikt. Dit soort woningen passen niet meer in deze tijd,vanwaar ik ook niet snap dat OFW hun oude huurwoningen maar blijft opkalefateren.

  reageer
 • Marja

   

  Daar heb je volkomen gelijk in. Ook in andere geluids overlastige zaken speelt dit een rol.Denk aan gamers die de hele weekenden /nachten liggen te schieten, je zal ze als buur hebben .

 • Summer

   

  Denk dat de overlast uit meerdere aspecten bestaat: - max zes volwassen mannen in 1 huis. - steeds nieuwe bewoners (men verhuist nou eenmaal vaker uit dit soort woningen dan wanneer er een gezin in zit) - niet weten wie er naast je woont en vaak zijn de bewoners van dit soort panden niet geïnteresseerd om contact te leggen met de buurt. (Het feit dat ze met argusogen aangekeken worden en niet welkom lijken te zijn heeft hier natuurlijk ook iets mee te maken) - meerdere auto's bij 1 woning - ... Ieder punt op zich valt misschien nog wel mee, maar alles bij elkaar groeit wordt de ergernis alleen maar groter. Dit is ook niet waar een gezinswoning in een woonwijk voor bedoeld is.

  reageer
 • Esli

   

  Ja en daarom wordt dit dus gespreid en is daar een beleid voor gemaakt. Je kan natuurlijk altijd overdrijven. De gevallen die ze aan moeten pakken zijn juist die iligale kamerverhuurpanden ipv degene die het volledig volgens de regels proberen te doen?

 • Parkeerdrukte? Dat de buren 'teveel' auto's hebben, en de brutaliteit hebben om die zomaar op openbare parkeerplaatsen te parkeren, is tegenwoordig al smoes genoeg om naar de rechter te stappen?

  reageer
 • JanJaap

   

  Belachelijke reactie van de gemeente Lelystad! Het is GEWOON hun werk deze soort overlast te bestrijden en te voorkomen! Als je een boompje wil verwijderen moet je wel een hele gemeente poppenkast doorlopen.....

  reageer
 • Jantje

   

  Fijn als je een koophuis hebt en de buren besluiten te gaan kamerverhuren in strijd met het bestemmingsplan.

  reageer
 • Jantje-van-leiden

   

  Dit is juist niet in strijd misschien toch even beter lezen Jantje.

 • laat alle reacties zien
 • Anoniem

   

  Ik woon in dit huis en naar mijn weten is er bij ons nog nooit geklaagd. Ik voel mij op deze manier niet welkom in deze wijk terwijl wij als bewoners nog nooit enige vorm van overlast hebben gegeven. Wij als bewoners hebben meer overlast van de buren die ons hier duidelijk niet willen hebben. Terwijl wij als bewoners toch ook gewoon een plek nodig hebben om te wonen.

  reageer
 • Tonnij

   

  Het vervelende in deze zaak is dat de lokale beleidsregels het mogelijk te maken om handelen in strijd met een bestemmingsplan, voor kamerverhuur, mogelijk te maken. Door als vergunningsverlener in voorkomend geval geen keuzes in het belang van de omgeving te durven maken, krijg je als aanvrager automatisch een kamerverhuur vergunning als aan de beleidsregel wordt voldaan.Zo ook in deze zaak. En, dat was ook het betoog van de klagers, moet de inwoner maar een dossier op bouwen op basis waarvan hij verhaal kan halen. Anders heb je geen poot om op te staan.

  reageer
 • Dirk2

   

  Koop het huis naast de wethouder, dan is het snel opgelost!, Werkt altijd in onze bureacratie!

  reageer
 • Erik

   

  Die zal wel zo slim zijn geweest om een vrijstaand huis te kopen. Ben ook maar een simpel persoon maar als je geen buren wil is een rijtjeshuis geen goede keuze lijkt mij?

 • je zal maar een koophuis hebben en zoiets komt naast je wonen,reken er op dat dit een forse waardevermindering van je huis is..volgens mij klopt deze zaak ook van geen kant er moet toch een bestemmingsplan voor de wijk zijn..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert