'Gemeente moet niet bij huis, maar achteraf afval scheiden'

ALMERE
Een groep Almeerders uit de Sieradenbuurt dringt er bij de gemeente op aan om huishoudelijk afval pas te scheiden als het al is ingezameld. Dat zou goedkoper, milieuvriendelijker en prettiger voor inwoners zijn. Proeven op dat gebied, zoals in Rotterdam, zijn veelbelovend. In de Limburgse gemeente Gulpen-Wittem bespaart het achteraf scheiden structureel 70.000 euro per jaar, zo hebben de Almeerders onderzocht.

Ondergrondse containers
Op dit moment onderzoekt Almere in een aantal wijken wat de beste methode van afvalscheiding is. De gemeente wil de hoeveelheid niet-recyclebaar afval fors terugdringen. Om dat te kunnen bereiken, moeten de inwoners van de stad steeds beter gaan scheiden. Op een aantal plekken leidt dat tot weerstand, omdat het restafval naar ondergrondse containers gebracht moet worden. Veel mensen willen dat niet.

'Huidige manier van scheiden te complex'
De doelstellingen die de gemeente heeft gesteld, worden volgens de groep Almeerders niet gehaald. Er wordt nu veel geld uitgegeven aan onder meer handhaving, onderzoek, investeringen in aangepaste systemen, voorlichting en dure projectteams. De huidige manier van scheiden is volgens de groep te complex. 

Groot verschil
De Almeerders uit de Sieradenbuurt  hebben inmiddels contact met de politiek. Zij hopen op een luisterend oor omdat het andere systeem beter is voor de gemeentekas en prettiger voor de inwoners. Als dit systeem wordt ingevoerd, gaat alle plastic, blik en drankkartonnen in de bak met restafval. Dat wordt dan bij het afvalbedrijf gescheiden. Bij een proef met nascheiding in Limburg leverde dit fors meer plastic op. In het oude systeem, waarbij de burgers zelf scheiden, werd 6,3 kilo per inwoner ingezameld. Bij de proef was dit zo'n 19 kilo per inwoner.

reacties (16)

 • gjb

   

  Allemaal niets beters te doen mensen ?

  reageer
 • Gerard

   

  Vooraf scheiden zorgt voor een beter bewustzijn bij de burger dan achteraf scheiden. Mensen zien beter wat voor zooi ze weggooien en hopelijk gaan ze dan vanzelf bewuster om met hun eigen afval. Bij achteraf scheiden zullen mensen nooit bewust van hetgeen ze weggooien en dus maar lekker doorgaan met afval produceren. Als ik soms zie wat mensen aan afval produceren dan snap ik niet hoe ze het voor elkaar krijgen. Wij (gezin met 2 kinderen) hebben na 4 weken onze duobak nog niet eens vol, terwijl anderen na 1 week al met volke vuilniszakken richting ondergrondse containers sjouwen met hun vuilniszakken. Als het aan mij ligt maar er nog veel strenger gescheiden worden, maar ook veel garder opgetreden worden.

  reageer
 • Nico

   

  Almere haven oa de rozenwerf wittewerf eigenlijk heel haven is er niet geschikt voor . Maar wat zeggen de Ambtenaren dan gaan ze maar wat lopen . Jaja arme ouwe mensen en minder valide mede mensen .Daar hebben ze op het stadhuis maling aan hopelijk komen ee mensen ook hier in opstand.

  reageer
 • grondstof

   

  Achteraf scheiden is beter, goedkoper en gemakkelijker. Waarom zou je dat dus niet willen? Het huisvuil van Almere wordt met schepen naar Alkmaar gebracht waar de HVC, een huisvuil verwerker welke een gemeenschappelijk bezit is van de gemeenten in Noord Holland Noord het verwerkt. Deze gemeenten en het bedrijf weigeren achteraf te scheiden dus moet Almere hier zich wel bij neerleggen of opzoek gaan naar een andere verwerker.

  reageer
 • 13xx

   

  In het bericht waaraan gerefereerd wordt dat in de gemeente Gulpen-Witten het nascheiden goekoper is dan voorsheiden, betreft alleen het scheiden van het plastic uit de restafval. Dus niet het gft / papier / glas.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk Zaan655450

   

  200.000 inwoners vertegenwoordigd in de gemeenteraad maar een groepje van 10 filmwijkers zal het beter weten. Omdat ze niet willen lopen.

  reageer
 • Faerie

   

  Ik heb geen probleem met afval scheiden, maar zie wel dat met achteraf scheiden voordelen behaald kunnen worden. Allereerst zijn er gewoon dwarsliggers die nooit zullen leren om fatsoenlijk hun afval te scheiden, triest maar waar, dus achteraf scheiden zal zorgen voor een betere opbrengst in herbruikbaar materiaal. Ten tweede wordt inderdaad het straatbeeld weer rustiger, er is immers maar weer 1 duobak nodig. Ik zou overigens wel op pleinen grote plastic afvalbakken zetten, zodat mensen die hun bak leger willen houden of ineens veel plastic afval hebben dit kunnen wegbrengen. Net als dat de groenkooien zijn. En in principe als de opbrengst uit herbruikbaar materiaal groeit hiermee, zijn de kosten ook beter gedekt, dus duurder voor de inwoner hoeft het dan niet te worden. Ik denk overigens dat het terugdringen van niet recyclebaar materiaal moet beginnen bij productie van artikelen. Zolang huishoudens nog spullen kunnen kopen die niet herbruikbaar zijn, blijft de afvalhoop daarin gelijk.

  reageer
 • Wiebe

   

  Heerlijk was de tijd dat je alles gewoon in de vuilnisbak kon kukelen. Flessen, batterijen, chemisch afval, elektronica, luiers, versleten kleding, plastic...de hele reutemeteut. Als dat allemaal achteraf gescheiden kan worden en het is goedkoper....goed idee. En anders blijven we gewoon netjes ons afval sorteren zoals nu. Ook geen probleem.

  reageer
 • Flevo

   

  Begrijp ik goed dat men ( een klein groepje burgers) een ander systeem wil omdat inwoners niet genegen zijn zelf goed te scheiden? En het restafval naar een container te brengen? Triest.

  reageer
 • Piet

   

  Nee, triest is dat je een betere scheiding kunt bereiken (dus beter voor het milieu) door het machinaal te doen en het scheelt ook nog eens in het aantal bakken achter je huis. Alleen moet er eerst in die machines geïnvesteerd worden en niemand wil die investering voor zijn rekening nemen, dus blijven we gewoon het milieu verpesten en een groene, grijze, blauwe en witte bak in alle tuinen zetten.

 • Antje Ha

   

  Inderdaad, de spijker op zijn kop. Overigens had ik dat ook al opgemerkt maar dat komt schijnbaar niet door de controlecommissie van OF

 • Nou misschien omdat dat GOEDKOPER is. En BETER VOOR HET MILIEU. Beide redenen waren hét argument om het door de burger thuis te laten doen. Als inderdaad blijkt dat achteraf scheiden én goedkoper én beter is voor het milieu, dan zou het een blamage zijn om niet zo spoedig mogelijk daarop over te stappen, voor alle inwoners. Doet de politiek dat niet, ondanks aantoonbaar lagere kosten en hogere winst voor het milieu, dan is het ook meteen duidelijk dat er over deze zaken besloten wordt door corrupte politici die alleen kijken naar eigen belang.

 • Boels

   

  Het gaat om minder energieverbruik, minder fossiel, minder plasticvervuiling. Ik gebruik 3x meer de lift voor bezoek aan containers; dat moet wel omdat tijdelijke gescheiden opslag in mijn appartement leidt tot stank en schimmelvorming. Niet goed voor de gezondheid. Ik gebruik 3x meer plastic afvalzakken, ook niet echt milieuvriendelijk dacht ik zo. Ik hoor van anderen dat plastic verpakkingen van kant en klaarmaaltijden worden afgewassen, wat een vervuiling (grootschalig reinigen is veel meer milieusparend en zelfs goedkoper).

 • Boels

   

  Het gaat om minder energieverbruik, minder fossiel, minder plasticvervuiling. Ik gebruik 3x meer de lift voor bezoek aan containers; dat moet wel omdat tijdelijke gescheiden opslag in mijn appartement leidt tot stank en schimmelvorming. Niet goed voor de gezondheid. Ik gebruik 3x meer plastic afvalzakken, ook niet echt milieuvriendelijk dacht ik zo. Ik hoor van anderen dat plastic verpakkingen van kant en klaarmaaltijden worden afgewassen, wat een vervuiling (grootschalig reinigen is veel meer milieusparend en zelfs goedkoper).

 • Sam F

   

  Nee, triest is zwerfafval dat ontstaat bij ondergronds containers. Mogen inwoners van Almere geen eigen mening hebben?

 • Hans K

   

  De hedendaagse technieken die afvalverwerkers tot hun beschikking hebben is veel, echt veel beter in staat om afval te scheiden dan de mensen thuis. Dus ga aub weer terug naar 1 bak systeem wat gigantisch veel efficiënter is en veel minder kost. Een bedrijf in Almere aan de Rondebeltweg verkoopt dergelijke mobiele scheidingsmachines en kan de gemeente zelfs vandaag nog inzetten.

  reageer
 • Rick

   

  Verfrissend! Dan ben ik endelijk af van 6+ vuilisbakken rond mijn huis.

  reageer
 • pepe

   

  Papier, GFT, glas en textiel kunnen niet door middel van nascheiding uit het restafval gehaald kunnen worden.

  reageer
 • Erwin

   

  Nou en? Restafval moet er ook zijn. Anders kapitaalvernietigen we de afvalenergiecentrales. Zoveel slechter voor het milieu is het nou ook weer niet. Maak toch niet zo'n heisa over afval. Iets over gelezen tijdens de kabinetsformatie?

 • In het artikel wordt dan ook alleen gesproken over dat afval wat nu in de Almeerse plasticcontainers mag.

 • Dr.Jake

   

  Ik ga ook niet scheiden en zeker niet met een perssonlijk pasje naar een ondergrondse container lopen zodat ze mijn afval kunnen meten/ beoaken en zo mij op kidten kunnen jagen. Gelukkig is er hier om de hoek nog zo'n openbare afvalbak, dan gooi ik gewoon mijn afval in een winkel tas elke dag daarin.

  reageer
 • Frits

   

  Experimenten in bijvoorbeeld Friesland tonen aan dat de bewoners gelijk hebben. Maar ja, helaas, de 'Gelijkhebbers' van HVC bepalen in een groot deel van Nederland wat de norm is. En dat is tig bakken bij de bewoners voor de deur plaatsen. Koste wat kost. De gemiddelde gemeente is als aandeelhouder van HVC allang de realiteit kwijt geraakt bij de afvalstoffenheffing.

  reageer
 • Boels

   

  Hulde voor de sieradenbuurt! Tonnen uitgeven door de gemeente aan slechte groene adviezen en proefprojectjes moet onmiddelijk stoppen. Groen aangeslagen ideeën werken niet omdat ze vanuit een niet-technische achtergrond voortkomen.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Beter, goedkoper, makkelijker en vriendelijker. Overheid zal wel net zo doen als met referenda en Floriade: waarom doen wat meerderheid burgers wilt?

  reageer
 • De advocaat

   

  Het elitegroepje in Filmwijk is geen meerderheid. De gemeenteraad vertegenwoordigd de burgers en de meerderheid daar besluit.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert