Bewoner Indische Buurt eist hoger geluidsscherm langs spoor

ALMERE
Eigenaren van in aanbouw zijnde woningen in de Indische Buurt in Almere zijn verbijsterd dat spoorbeheerder ProRail weigert een zes meter hoog geluidscherm langs hun woningen door te trekken. Dat zei Almeerder Zakaria Widad woensdag tijdens een rechtszaak in Den Haag.

De Almeerder stapte naar de Raad van State omdat de gemeente Almere weigert ProRail te dwingen een hoger geluidscherm te plaatsen. Aan de noordzijde van de spoorlijn staat een scherm van zes meter hoog maar aan de zuidzijde is het scherm slechts anderhalve meter hoog. En dat is volgens de gemeente Almere voldoende, zo zou uit geluidsonderzoeken blijken.

Widad gelooft er niets van en vreest dat de geluidoverlast veel erger is geworden na de aanleg van een keerspoor. “Ik woon nu nog 800 meter verderop en zelfs daar hoor ik de treinen keren. Laat staan als ik er pal op woon,” aldus Widad.

Hoog scherm is te duur
Volgens de gemeente Almere kost het weghalen van het lage scherm en het plaatsen van een hoog scherm ruim een miljoen euro extra en die kosten zouden niet opwegen tegen de geringe geluiddemping. Die kan volgens de gemeente beter en veel goedkoper bereikt worden door gevelisolatie en isolatieglas.

De rechter zette woensdag een groot aantal kanttekeningen bij de beslissingen van de gemeente Almere. Mogelijk zal de gemeente aanvullend onderzoek moeten doen voor de tientallen woningen die nog langs het spoor gebouwd worden. De uitspraak volgt binnen enkele weken. 

reacties (13)

 • Hekking

   

  Waarom is het toch iedere keer zo dat de gemeente Almere met haar bevindingen in twijfel wordt getrokken. Ook nu weer door een rechter. Deze gemeente komt als onbetrouwbaar over. Terecht dat deze meneer een rechtszaak aanspant.

  reageer
 • Hendrik

   

  Wat een zeurpiet, en het is nog geen 5 december! Als je niets wil horen, a je lekker naar zo'n festival waar de muziek te hard staat, en a je lekker met een kooptelefoon met luide muziek lopen. Probleem zo opgelost. Of koop een paar goede oordoppen. Of ga gewoon niet in de buurt van het spoor wonen.

  reageer
 • Willem

   

  Dat spoor ligt er al jaren. Het station sinds 2004, zou overkapt worden maar was ineens te duur. Er zijn naderhand keer sporen aangelegd, want het was in eerste instantie de bedoeling om dubbele sporen aan te leggen tussen Oostvaarders en Centrum dacht ik mij te herinneren. Er zijn veel meer treinen gaan rijden en tevens goederentreinen, ja was allemaal gepland. Zo ook de regels m.b.t. geluidsnormen. Prorail bespaart op het budget van Project OV SAAL 30 miljoen euro, omdat risicopotten niet hoeven te worden aangesproken. Dan kan een geplande overkapping van 2 miljoen en een geluidswand van 1 miljoen er wel vanaf.

  reageer
 • Arno

   

  Dat spoor ligt er al jaren, je gaat er naast wonen, en dan moet de samenleving dit betalen? Prima een hoger geluidsscherm maar wel op eigen kosten..

  reageer
 • Ed

   

  Wat kort door de bocht, uw reactie. Een huizenkoper moet er op kunnen vertrouwen dat de gemeente zich houdt aan zekere regels en geluidsnormen. Er is later een keerspoor aangelegd, dat vraagt wellicht om aanpassingen van de geluidsschermen. Anderzijds: ik zou op safe spelen en geen huis kopen vlak langs de spoorlijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Erik

   

  Kip en ei. Wat was er eerder. Het spoor of het huis. De eerst aanwezige heeft de meeste rechten. Indien het spoor er eerder was heeft de koper verzuimt om goed te kijken waar hij kocht en kan dus niet eisen de zijn probleem wordt opgelost. Had hij opgelet dan had hij geweten van het spoor en de mogelijke overlast.

  reageer
 • Ruud

   

  Ik mag aannemen dat pro rail wist van het bestemmingsplan? Of hebben ze daar geen rekening mee gehouden? Je verwacht van een professionele organisatie als prorail dat ze rekening houden met het bestemmingsplan en dus de schermen daarop aanpassen of later aanpassen als de woningen zijn opgeleverd.

  reageer
 • Rob

   

  Al dat gezeur over wat geluid. Mensen kunnen nergens meer tegen. Mekkerds

  reageer
 • Gigi dagostijns

   

  Misschien kan ns hem blij maken met een NS dagkaart. Zal hij inzien dat het spoor veel noodzakelijker is dan zijn zielige gejank. Simpel. Huis verkopen en oprotten. Lekker vlakbij schiphol gaan wonen.

  reageer
 • Rob

   

  wat een idioot gedrag zeg, dat spoort ligt er al jaren en men komt er zelf tegen aan wonen, eigen schuld!!

  reageer
 • Chantal

   

  Het keerspoor is aangebracht naderhand. De geluidsnormen worden overschreden. Dit wordt nu toegestaan door een crisiswet aan te nemen. Tevens staan er op dat stuk helemaa geen geluidsschermen behalve zwart plastic. Nadelen voor bij het spoor snappen we allemaal, maar het moet wel binnen de toegaande norm blijven en dat is nu niet zo.

  reageer
 • Els

   

  Wat kunnen mensen toch zeuren...... Je kiest er zelf voor om naast het spoor te gaan wonen. Dan ook de lasten accepteren.

  reageer
 • A.

   

  Sorry, maar het spoor ligt er al tientallen jaren. Je woont nu zelf op een plek waar je het dus al hoort en gaat vervolgens zelf dichterbij wonen. Dan ken je dus het nadeel van de plek. En toch koos je daar te gaan wonen? Dan heb je in mijn ogen het recht om te gaan zeuren zelf al weggenomen. Het is niet dat er opeens een spoor in je achtertuin is gelegd.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert