Roze kransen bij dodenherdenking

FLEVOLAND
In vijf Flevolandse gemeenten worden tijdens dodenherdenking roze kransen neergelegd. Dat laat Bureau Gelijke Behandeling Flevoland weten. 

De krans is bedoeld ter nagedachtenis aan lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT's) die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bloemstuk bestaat uit een roze driehoek met witte bloemen en een lint met de tekst: Liefhebben in vrijheid. 

Tijdens de herdenking op 4 mei worden in Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde en Emmeloord kransen neergelegd door een lid van de LHBT-gemeenschap in die gemeente. Op Urk niet, omdat daar standaard één krans wordt neergelegd voor iedereen.
 

reacties (3)

 • Marcel Karst

   

  Urk herdenkt op een waardige en oprechte manier, herdenken doen we namelijk allemaal vanuit het hart. De reden waarom er groepen worden uitgelicht zoals de Joodse gemeenschap, Roma/ Sinti en ook de LHBTI' ers ( homoseksuelen), is om de nadruk te leggen waar megalomaan populisme extemisme toe kan leiden. Het gaat bij het herdenken van deze groepen om het feit, dat een extreme ideologie kan leiden tot genocide, waarbij er uitgegaan wordt dat er alleen plaats is voor één dominante soort en dat daar andere voor moeten wijken! Dit kan en, mag nooit vergeten worden en moet in de herdenking apart worden benoemd, om de ernst en daarmee de plicht die wij als generatie en generaties na ons, hebben om dit ten alle tijden te bestrijden, te voorkomen! Marcel Karst Regio coördinator COC Flevoland

  reageer
 • Pieter

   

  Die manier van Urk spreekt me erg aan. Zo sluit je ook niets en niemand uit.

  reageer
 • Rinus

   

  Hou toch eens op met apartheidsfetishisme, het waren gewoon mensen, erg genoeg!

  reageer
 • Poe

   

  Als iemand werd vergast omdat hij/zij Joods was mag je het wel benoemen, maar vanwege zijn/haar geaardheid niet? Enige die mensen apart behandeld ben jij hier als ik het zo lees..

 • Leo

   

  Ja het zijn en waren gewoon mensen, alleen jammer dat er nog steeds zo een groot taboe over is

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert