Burgemeester: ''We gaan Koningsnacht evalueren''

URK
De onrustige Koningsnacht op Urk wordt binnenkort geëvalueerd. Dat zegt burgemeester Pieter van Maaren. De nacht verliep onrustig met meerdere brandjes en de politie heeft zeven mensen aangehouden. In een filmpje is te zien hoe een grote groep Urkers zich nadrukkelijk bemoeit met de aanhouding en vuurwerk onder een politieauto gooit.  Aan de hand van de evaluatie bepaalt de gemeente of er actie ondernomen moet worden.

Elk jaar zijn er brandjes tijdens de Koningsnacht op Urk. Bij de rotonde in de Akkers staan vaak veel jonge Urkers omdat ze daar spektakel verwachten. Vorig jaar wilde de burgemeester daarom met Oranjeverenigingen in gesprek om te horen of er alternatieven voor de jeugd zijn. Ook de SGP pleitte voor maatregelen.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat er gesprekken zijn geweest over brandjes en dat het extra aandacht krijgt. Twee weken geleden gingen namelijk ook een plezierjacht en twee volkstuinschuurtjes in vlammen op.

reacties (20)

 • Gnodde

   

  En morgen worden de zonden weer vergeven na dat de dominee zijn zegen heeft uitgesproken. Maar we moeten eerst nog de zaternacht proberen te overleven, hoeveel dronken jeugd (en ouders) lopen er vannacht weer van de kroegen richting huis? Onderweg vernielend en slopend andermans spullen?

  reageer
 • henk

   

  in dronten zijn ze allemaal nog vromer als de paus .maar het is zo lekker om urk er te onder door te hallen .maar ik kan ook niet begrijpen van omroep flevoland om dat maar altijd teplaatsen .

  reageer
 • Casper

   

  Lees dit liever dan de dingen die je in Almere of Lelystad.Ouwe vrouwen in elkaar slaan of beroven. Pompstations die niet veilig zijn,meisjes continue lastig gevallen en aangerand,kinderen worden van hun gympen of jas beroofd overdag. Zelfs ik durf niet over straat na 23.00.kijk wel uit .Dit is 1 x per jaar. Maar hier is het elke week aan de orde

  reageer
 • Cees

   

  U hebt gelijk

 • Mark, Dronten

   

  Kan er een hek om Urk? Elk jaar het zelfde verhaal met Urkers die zich weer niet kunnen gedragen.

  reageer
 • Deetje

   

  Ik zou me toch echt kapot schamen als ik mijn kind zo in beeld zou zien, en reken maar dat je hem dan voorlopig niet meer buiten ziet.Ouders van Urk neem uw verantwoording en begin met opvoeden, vertel er dan ook bij dat alcohol de weinige hersencellen van deze lieden vernietigd

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Urk

   

  Eigenlijk hoeft de burgemeester hier niet eens aandacht aan te besteden. Ik was er bij en het viel allemaal wel mee

  reageer
 • Schaapjes

   

  Pappen en nathouden en voor het zoveelste jaar op rij weer niet geslapen in de flatten. Pak die gasten toch eens aan. Elke keer dezelfde families en een pasr pubers lopen er acher aan. Ligt ook een rol voor ouders, dominees en ouderlingen. Als ik die van mij daar zou zien dan nam ik ze linea recta mee naar huis.

  reageer
 • Kramer

   

  Laat de kerken (lees: ouderlingen/dominees) er buiten. Het is naïef om te denken dat de kerken nog enige invloed kunnen uitoefenen op het gedrag van de jeugd. Ik denk zelfs dat het beter is om kerken buiten de discussie te houden. Wellicht komen we dan eens tot een oplossing.

 • Bezorgde ouder

   

  Dit komt voort uit het gedoogbeleid van de gemeente Urk..! Net zoals ze zeggen op Urk "eigen schuld, dikke bult" en dan niet zeggen van "we gaan dit evalueren" want dat had al jaren terug moeten gebeuren en aangepakt moeten worden, dit is door meerdere bezorgde organisaties op Urk al eerder aangegeven maar hier wordt totaal niet naar geluisterd. Met al die illegale zuipketen de jeugd hun gang maar laten gaan en zo zelf antisociaal gedrag te creëren wat hier dus het gevolg van is.

  reageer
 • Bo

   

  Ouders: ziet u uw kind op dit filmpje staan? Gefeliciteerd uw opvoeding is grandioos gelukt. Bah wat een volk is dat.

  reageer
 • Wimpie

   

  Een peleton ME wist er wel raad mee. Wat een idioten...........

  reageer
 • Jean

   

  Niet moeilijk doen..... gewoon zonder publiek erbij even goed, ouderwets klappen uitdelen (hardddd)

  reageer
 • Burger

   

  Voordat de medewerkers van de gemeente Urk de vrachtwagens met puin hadden afgevoerd, melde de gemeente Urk dat de nacht succesvol was verlopen. Wat een klucht is dit toch. Evalueren? Dat was vorig jaar ook al de bedoeling. Voer uw taak aub uit burgemeester en zorg voor orde, rust en veiligheid! Waarom moet ik als belastingbetalen wat laten organiseren voor deze jeugd? Ze hebben geld voor brommers, smartphones, vakanties naar verre oorden,etc en in de nacht voor Koningsdag moet de belastingbetaler zijn portomonee trekken anders verstieren ze ons dorp. De nacht is om te slapen.

  reageer
 • Jordi

   

  Hij de "burgemeester" gaat alweer tot vervelends aan toe evalueren, maar, de burgemeester heeft zoals "zovaak" geen datum genoemd wanneer de evaluatie klaar zou moeten zijn. Het bestuurlijke onvermogen op URK is haast groter dan groot. Hoeveel bushokjes zullen er as maandag weer vernield zijn? hoeveel auto's zullen er zijn vernield?

  reageer
 • Willen Dronten

   

  Er is maar 1 oplossing afbreken en op de noordpool opbouwen

  reageer
 • Knielus

   

  Het lijkt me dan het beste om u in een wachttoren opzichter te maken van de noordpool . Uiteraard op de verste toren die er is, blèren kunt u nl goed . Vooral om dan heel Urk maar te scharen onder uw gebazel. Uiteraard moet al het tuig wat er bij was stuk voor stuk opgespoord worden en hard gestraft worden. Tevens alles kosten tot de laatse cent terug laten betalen binnen een paar weken !! Met naam en toenaam vermelden . Zul je s zien.. doen ze het nooit meer

 • klaas

   

  Heb je je naam veranderd in willen dronten frenky?

 • S. de Liefde

   

  Ieder jaar opnieuw lees ik over en sta ik versteld van de onrust die rond deze feestdag wordt veroorzaakt door die snotapen op Urk. Als bekend is dat het al jaren gebeurt, dan neem je toch maatregelen om dit te voorkomen, zoals een samenscholingsverbod? Hoezo 'evalueren' en 'het krijgt extra aandacht'. Wat weer een achteraf geneuzel en ik vind het veel zeggen over de daadkracht (vooral het ontbreken ervan) van de Urker overheid als het om dit soort zaken gaat. Wat ik lees over het wangedrag door jongeren op Urk en hoor van mensen die in Urk wonen, wordt er al te lang gedoogd wat moet worden aangepakt: het illegaal zuipen, snuiven en crimineel gedrag als brandjes stichten en ander sneu gedrag. Aanpakken lijkt mij het toverwoord!

  reageer
 • bakker

   

  De burgemeester kan toch ook een samenscholingsverbod uitschrijven, dat er geen groepen mensen van 5 of meer bij elkaar mogen staan in de omgeving van de rotonde. De ouders die bij de rotonde staan toe te kijken snap ik ook niet. zo geef je de jongeren alleen meer aandacht, en dat is wat ze willen. Er zijn genoeg leuke alternatieven, alleen onze huidige Oranjevereniging staat helaas niet open voor leuke alternatieven. De tentfeest op de haven was meer gericht op de doelgroep 14-16 jaar. de jongeren van 16+ vallen uit de boot, want DJ sporieverdorie is gericht op de tieners. Ga met de plaatselijke horeca in gesprek en organiseer een leuk feest ter vergelijking met oud&nieuw.

  reageer
 • Zover

   

  14-16 jaar, tjonge tjonge, is daar de nacht voor? Die dit regelen zijn verantwoordelijk, brood en spelen. Het is gewoon tetriest voor woorden!

 • Polderaar

   

  Pagina 168 van het handboek voor burgemeesters: We gaan evalueren.... De BM legt het weer bij de oranjevereniging neer om een alternatief te zoeken voor de jeugd.... Dit is de omgekeerde weg!! De politiek moet zsm toestemming geven voor een fatsoenlijke uitgangsgelegenheid, zoals er vijftien jaar geleden al zou komen op het oude industrieterrein. Mooie invulling van het haventerrein. Direct daarbij handhaven op de illegale barren. Er zijn er inmiddels meerderen waar zeker meer dan 50-60 personen op een avond zitten te zuipen. De kleinere zijn er tientallen. De politiek hoor je hier niet meer over. Het is gedogen en blijft gedogen. Nu in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 wil er geen enkele partij meer zijn nek uitsteken. Nu even door de zure appel heen en doorpakken!! Zo niet, dan moet de gedeputeerde maar met een passende aanpak komen.

  reageer
 • Bas

   

  Denkt u dat de haven ooit wordt ingevuld?. Deze blijft toch wel 100 jaar leeg.

 • Urker

   

  Evalueren en dan??? Nu nog niet genoeg geleerd van 2016, 2015, 2014 etc etc? Laat ik het dan nog maar even niet over het pleiten van de SGP hebben. Enige tijd geleden roepen over een razzia tegen de detailhandel op het industrieterrein, maar je ogen stijf dicht knijpen voor de illegale zuip en snuifplekken...... Geloofwaardig? Al lang niet meer......

  reageer
 • pieter

   

  drank in de man wijsheid in de kan.

  reageer
 • Barend

   

  Tijd dat tuig eens hard wordt aangepakt, ook volgend jaar die oproerkraaiers.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert