Comité blijft bij verhuizing herdenking naar centrum

FLEVOLAND
Het 4 & 5 mei-comité in Lelystad gaat er van uit dat de jaarlijkse Dodenherdenking in de toekomst toch naar het centrum van de stad gaat. Dat zegt voorzitter Tony Merkelbach zaterdag in het tv-programma Over Flevoland Gesproken.

Dit jaar wordt de herdenking nog gehouden bij het monument in het Stadspark. De gemeenteraad wilde begin dit jaar nog geen beslissing nemen over een verhuizing van het monument naar het plein voor het Agora-theater, maar Merkelbach denkt dat de verplaatsing toch nodig is, vanwege de grote belangstelling voor de plechtigheid.

Volgens het Comité ligt het monument in het stadshart beter in het zicht om de herinnering aan de oorlog levend te houden.

reacties (16)

 • Buuf21

   

  De rede die dhr noemt " dat er meerdere mensen langs het monument komen om zo iedereen te laten gedenken buiten 4/5 mei" Ooit wel eens gezien hoeveel mensen er door het stadspark lopen wandelen fietsen?? Wat een onzin argument En het beeld is niet groot dit valt helemaal weg bij de agora tenzij ze er ook een mega zuil onder metselen net zoals onder de replica van Lely ( de originele is ook verplaatst naar de kust)

  reageer
 • Dirk

   

  Die mochten reageren via een enquete maar die uitslag laat op zich wachten omdat de uitkomst niet het gewenste resultaat heeft.

  reageer
 • KC

   

  Het ging mij om aan te geven om de rust in de natuur zonder motor geluiden.

  reageer
 • Frits

   

  Schaamteloze vergelijking. Waalsdorpervlakte is niet vanwege de natuur, maar omdat er meer dan 250 mensen gefusilleerd zijn. Vergelijking met het Stadspark gaat volledig mank. Zoek dan in Lelystad ook een plek met een echt oorlogsverleden, bijvoorbeeld bij een locatie van een neergestort vliegtuig. En anders op een plek met statuur, zoals bij het stadhuis. Maar het Stadspark is niets. Ontstaan in een tijd dat er in Lelystad nog niets anders was. Maar Stadspark is wel beter dan voor de Agora. Dat is een van de lelijkste plekken van de stad.

  reageer
 • Rinus

   

  Ook in Lelystad worden er dreven afgesloten tijden de herdenking. Dat zal straks ook met de Agorabaan en Zuigerplasdreef gaan gebeuren. Wat de zweer betreft op het stadhuisplein is niet aan de orde er zal sfeer zijn tussen de Agora en de Kubus.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  De Dam kan je niet vergelijken. Alle wegen rondom de Dam zijn afgesloten en zelfs de trams rijden niet. Het Stadhuisplein heeft geen zweer. Gewoon mooi in de natuur blijven. Kijk naar de Waalsdorpsevlakte.

  reageer
 • Anja

   

  Ik hoor de brommers en auto's al voorbij scheuren. Laat het aub in het stadspark blijven

  reageer
 • Barbara

   

  Eens met @KC ..Het commite zit gewoon te zeuren, wil aandacht, is niet origineel, praat naderen na, en wil een horde mensen rond de belangrijkheid van zichzelf verzamelen. Al jaren bezig? Tijd had beter aan herdenken besteed kunnen worden! Herdenken gaat overigens prima thuis b.v tijdens toiletbezoek, dan hoef je ook voor niemand een doodgravers gezicht op te zetten en kan je je helemaal laten gaan. En voor die mensen die toch de deur uit willen, zou ik van de bestaande plek die net begint te wortelen= (geschiedschrijven) afblijven.

  reageer
 • Frits

   

  Als het op de Dam in Amsterdam kan, dan kan het ook hier in het stadscentrum. Maar niet langs een doorgaande weg, zoals de plek bij de Agora. Dan op het Stadhuisplein, dat is de meest representatieve plek in de stad. Een plek met een officiële uitstraling, naast het stadhuis.

  reageer
 • KC

   

  In het Stadspark kan je in alle rust herdenken, dat zal in het centum nooit lukken.

  reageer
 • Tuuk

   

  Wat heeft het betaald parkeren hier nou weer mee te maken? Je betaald maar tot 18.00 uur voor het parkeren! Alleen op koopavonden betaal je tot 21.00 uur. En dan nog wat ook in het centrum naast het stadspark is betaald parkeren! Het lijkt erop dat je niet eens uit Lelystad komt, omdat je niet op de hoogte bent van het betaald parkeren hier! Reageer dan ook niet als je niet over de juiste informatie beschikt!

  reageer
 • Lijkt mij dat er nu genoeg ruimte is in het Stadspark, nu vrijwel alle bomen direct achter het monument gekapt zijn. Richt het daar gewoon netjes in, rekening houdende met wat meer benodigde ruimte dan momenteel het geval is.

  reageer
 • Nico

   

  Herdenken is nogal plaats onafhankelijk te noemen. Waarom verkassen?

  reageer
 • Plien

   

  De beoogde locatie - tussen de Kubus en de Agora, aan de zijde van de Agora - (genoemd in een enquete via het Lelystadpanel) lijkt mij ook niet geschikt. Gewoon laten staan waar het nu staat.

  reageer
 • jacob

   

  Hoe denken de burgers daar zelf over? Wat vinden zij een goede plek om te herdenken?

  reageer
 • Pauke pauke

   

  Respectloos, vermoedelijk zit er een commercieel belang achter zoals extra inkomsten betaald parkeren.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert