Dreigend tekort zorgpersoneel

FLEVOLAND
Er dreigt in Flevoland een tekort aan verpleegkundigen op MBO en HBO niveau. Dat blijkt uit een rapport van werkgeversorganisatie Zowelwerk. Na jaren van dalende werkgelegenheid in de zorg, stijgt het aantal vacatures weer. Regionale werkgevers geven aan dat zij moeite hebben om vacatures te vullen. 

Vraag naar hoger opgeleid zorgpersoneel
De verwachting is dat de vraag naar zorgpersoneel de komende jaren blijft stijgen. De bevolking van Flevoland wordt steeds ouder en het aantal mensen met een chronische aandoening stijgt. Ook blijven mensen steeds langer thuis wonen. Dit zorgt voor een grotere vraag naar hoger opgeleide zorgprofessionals. Voor zorgpersoneel op MBO+ niveau biedt dit perspectief. Maar de kansen voor het lagere zorgpersoneel zijn matig.

Kansen vanaf MBO 3 niveau
Het is volgens directeur Peter de Vreede dan ook niet zo dat mensen die de afgelopen jaren werden ontslagen door de toenemende vraag weer aan het werk kunnen. "De ontslagen vielen met name onder het lager opgeleide personeel, terwijl nu de behoefte aan hoger opgeleid personeel toeneemt."

Personeel moet steeds meer kunnen
Ook wordt er steeds meer van het zorgpersoneel verwacht. Doordat de veranderingen in de zorg erg snel gaan, sluiten de opleidingen lang niet altijd aan op de wensen van de werkgevers. Flevolandse werkgevers zoeken daarom de samenwerking met onderwijsinstellingen om deze kloof te dichten.

Uitdagingen Flevoland
De komende jaren is het nodig om het middelbaar en hoger personeel voor Flevoland te behouden en aan te trekken. Gezien het gemiddeld lage opleidingsniveau in Flevoland en de aantrekkingskracht van de omliggende regio's, wordt dat volgens Peter de Vreede nog een uitdaging.
 

reacties (13)

 • Zeg

   

  Dan past je niet in team dan ben je te (oud) !? Terwijl je nog veel kan betekenen maar door dat anderen een mening over jou hebben kom je er niet meer tussen .

  reageer
 • Ikke

   

  Onzin!

 • Cita

   

  Ik ben Nederlands met een buitenlandse diploma als Verpleegkundige. De eisen hier in Nederland zijn te hoog om aan de slag te kunnen gaan. In plaats om je de gelegenheid te geven om meteen te beginnen onder supervisie en opleiding zoals in Frankrijk. Ik mag niet eens als helpende werken tot dat alle beëdigde vertalingen en toetsen niet in orde zijn. Is het niet gevaarlijker wanneer je te kort aan personeel komt dan wanneer je een verpleegkundige met veel ervaring kan huren in afwachting dat alles in orde komt?

  reageer
 • Realiteit

   

  Eerst moeten ze hun werk opzeggen en lopen ze 2 tot 4 jaar stage onbetaald terwijl ze niet eens tijd hebben om te eten/pauze.Je rent je rot,ze denken dat je een octopus bent. Wat je met 6 man hoort te doen worden er 2 ingezet.En ben je klaar na 3 a 4 jaar komt er grote ontslagronde in de zorg ging bijna 500 man uit en kun je weer helemaal overnieuw beginnen.De zorg? Kijk maar uit

  reageer
 • mop

   

  Ben beschikbaar verzorgende niveau 3 IG

  reageer
 • Ikke

   

  Nou, ik zeg, solliciteer!

 • Roodzwartblauw

   

  Toen er gezaaid moest worden werd er niet gezaaid nu kan er niet geoogst worden. Er zal kwaliteit geïmporteerd moeten worden, niet ieder zorg behoeftige kiest voor de pil. Geef dan nu de Polen echt een kans, inplaats deze op de akkers te laten werken voor de grootboeren. En bovenal discrimineer de jongeren niet meer op de arbeidsmarkt en stuur de ouderen op een fatsoenlijke leeftijd met pensioen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Manfred

   

  Tekort aan zorgpersoneel en lopen er genoeg grond neem er dan ook wat aan met je een tekort complete nonsens en een fabeltje.

  reageer
 • Jantje

   

  De goedkope laaggeschoolden zijn er uitgewerkt en de duurdere HBO-ers willen niet voor een hongerloontje afhankelijk zijn van de grillen van de overheid. Hadden ze de laaggeschoolden maar in dienst gehouden en optijd bijgeschoold, dan was er nu geen probleem geweest. Nu zullen ze wel weer opzoek gaan naar goedkope gastarbeiders.

  reageer
 • Ja

   

  Herintrederst als een bepaalde leeftijd hebt wordt jer al niet geaccepteerd die kunnen de gaten op vullen; minder digitale middelen meer inzicht voor de werkelijke zorg voor de cliënt

  reageer
 • Maris

   

  Wil wel werken daar hoor, maar ik ga dus echt niet meer naar school en in de avond en nacht ga ik ook niet werken. Dat zouwen ze eerst moeten veranderen. Ben verzorgende B.

  reageer
 • almeertje

   

  individueel ook graag beter kijken. Niet alles over 1 lijn scheren. Ik ken toevallig er 1 met een iets lagere opleiding. De beste verzorgster met veel inzicht capaciteiten en de liefste en van aanpakken weet. Beter dan de hbo,ers die net komen kijken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En dat alles in de bevelende wijs maar liefst.

 • henkie

   

  De zorg is niet meer aantrekkelijk om in te werken. Teveel afbraak van rechten door invoering van snipperroosters etc. Steeds meer tijdsdruk zorgt voor steeds minder "praatjes/contacten" met patiënten, dus ontmenselijking. Ook de continue dreiging van bezuinigingen zorgt ervoor dat geschoold personeel andere dingen gaat doen dan de zorg.

  reageer
 • Jessie

   

  Succes met vinden en om/bij scholen van mensen, de meeste zijn al in een andere industrie bezig die zullen niet snel voor een mager loontje en part time werk terug komen. Moet mezelf maar weer is gaan omscholen zie geen toekomst im de zorg, tenzij je doktor of hoger geschoold bent is werk vinden en behouden te onbetrouwbaar in de zorg sector.

  reageer
 • Ronald

   

  Hoezo mager loontje? Wat voor loon verwacht je bij een 32 urige werkweek? Al die anonieme negativiteit zorgt er niet voor dat je aan het werk komt. Onderscheidt jezelf door kennis en kunde. Niet dat gezeik op een forum.

 • BertH

   

  Tja laag geschoold personeel wordt overal vervangen door vrijwilligers.

  reageer
 • Van Haven

   

  Maar dit artikel gaat over hoger geschoold personeel, daar verwacht men een tekort aan .

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert