"Schokkend dat gemeente niet met ons communiceert"

ALMERE
Bewoners van de Simon van Collemstraat in de Almeerse Filmwijk zijn erg teleurgesteld over het gebrek aan communicatie van de gemeente. Volgens de bewoners is er zonder overleg begonnen met de aanleg van een zogenoemde geluidstafel voor hangjongeren in het Laterna Magikapark. Op zo'n betonnen geluidstafel zit een Wifispot, waardoor jongeren bij de tafel via hun smartphones gratis kunnen internetten. Ook kunnen ze hun mobiel via een kabel aansluiten op de tafel en op deze manier muziek afspelen.

Bewoners is inspraak beloofd
In een brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders leggen de bewoners uit waarom ze het schokkend vinden dat ze door de gemeente voor een voldongen feit worden geplaatst. "Het is niet de eerste keer dat vanuit de gemeente wordt geprobeerd om ons laatste stuk park voor andere doeleinden te willen gebruiken. De laatste keer dat dat gebeurde is ons verzekerd dat er niet meer gebouwd zou worden. Bovendien is ons sindsdien steeds verzekerd dat wij als bewoners betrokken zouden worden bij veranderingen in de wijk", zo staat in de brief.

"Uitblijven van communicatie raakt ons"
De bewoners zijn niet per se tegen een voorziening voor jongeren die nu voor overlast zorgen bij de boulevardflats, maar ze vinden het onjuist dat ze niet mee hebben kunnen praten over de precieze plek en de invulling ervan. "Wij zijn geraakt door het totaal uitblijven van communicatie tot het moment waarop wij zelf vragen zijn gaan stellen. Dat er nu alsnog een brief richting de bewoners komt is voor ons onvoldoende. Als wij zelf geen vragen hadden gesteld hadden wij tot nu toe niets gehoord en geweten."

Eerdere blunders in communicatie
Het is niet de eerste keer dat Almeerders klagen dat door de gemeente wordt besloten iets te veranderen in een wijk zonder dat buurtbewoners hier op tijd over worden ingelicht. Zo waren omwonenden van de Noorderplassen boos omdat de gemeente hen niet had geïnformeerd over de plannen om camping Waterhout op Schateiland te huisvesten. 
Begin dit jaar moest de gemeente excuses aanbieden voor de manier waarop is gecommuniceerd over de bouw van het Oranje Huis in Poort. Bewoners van de Roald Amundsenstraat waren boos omdat hun energiezuinige woningen plotseling in de schaduw kwamen te staan door het hoge appartementencomplex. 
Ook rond bomenkap in de Bouwmeesterbuurt, het verwijderen van hekken langs busbanen en de aanleg van een slibdepot in de Noorderplassen moest de gemeente de afgelopen jaren door het stof. 


 

reacties (17)

 • Dave

   

  Ook het volgende geval van miscommunicatie is aan de hand, zie hier de Noorderplassen-west waar de windmolens moeten komen, gemeente na besluit opeens brieven naar bewoners verstuurd. Om informatie te verstrekken, Mosterd na de maaltijd! Almeersewind die ze gaat bouwen heeft dit nagelaten! Op www.noorderplassen.info is te lezen voor de omwonenden wat de plannen zijn! Gemeente zelf spreekt zelf over Pampus en dat lijkt zo ver weg. Het is namelijk naast Poort, Noorderplassen, muziekwijk, kruidenwijk.

  reageer
 • johan

   

  bijna 50 communicatie mensen in dienst en dan nog steeds niet communiceren. Het is totale waanzin wat er in het stadhuis gebeurd of liever gezegd niet gebeurd. "Het kan in Almere" de gemeente secretaris zit er bij en kijkt er naar, zit in een bijeenkomst over cultuur te kijken alsof hij water zag branden en de wethouder ontkent alles waarop alle insprekers haar uit honen. Hoezo zit deze gemeente in een ivorentoren op een eiland!

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Dat zal wel los lopen. Hier krijgen we een duidelijke brief over van alles, ook over projecten ver weg en bij u zou het dan niet goed gaan? Ongeloofwaardig.

  reageer
 • Claartje

   

  Een duidelijke brief, ja. Vast eentje waarin een besluit wordt medegedeeld? Of denkt u dat u écht nog wat in te brengen hebt? Overigens krijg ik nooit brieven van de gemeente over van alles en over projecten ver weg. Zou ik ook onzinnig vinden.

 • pieters

   

  Ik snap de gemeente wel. Overal heb je mensen die overal tegen zijn. Ze willen geen camping, terwijl aan de andere kant een strandje is met gillende kinderen, of een restaurant die je al van verre ruikt. Je hebt overal zeurende mensen. Als mag maar niet voor mijn deur.

  reageer
 • Stephan

   

  Nu moet ik toegeven dat inspraak zich vaak beperkt tot keuze van de kleur van speeltoestellen en of er ergens een wip of een schommel moet komen. Over aspecten waar van tevoren al duidelijk is dat dit discussies kan opleveren met omwonenden is inspraak niet aan de orden en worden omwonenden pas in een (te) laat stadium geïnformeerd. Informeren is wat anders dan inspraak.

  reageer
 • Frits

   

  Klopt, en inspraak is geen recht. Het is aan de gemeente om te bepalen welke methode men kiest: geen communicatie, alleen (na het besluit) informeren, inwoners input laten geven, inwoners mee laten denken, inwoners mee laten beslissen, inwoners mee uit laten voeren, of alles volledig aan de inwoners overlaten. Inspraak is geen recht. Wel huldigen veel politici het standpunt dat inwoners inspraak moeten hebben (wat er dan ook onder die inspraak verstaan moge worden), en dan moeten ze die verkiezingsbelofte ook waar maken. Daar wringt de schoen: veel politici beloven voor de verkiezingen van alles om de inwoners te betrekken, maar als de stemmen binnen zijn, willen ze zelf de volledige controle en macht houden. Politici moeten veel eerlijker zijn over waar de ruimte voor invloed van de inwoners zit, en waar niet. Bij ieder project zou dat gewoon in het plan van aanpak thuishoren.

 • laat alle reacties zien
 • Frits

   

  Dat is nu eenmaal hoe een gemeente werkt: eerst moet er een voorstel goedgekeurd zijn door B&W, dan pas kunnen de ambtenaren met omwonenden overleggen. Politici accepteren in het algemeen niet dat de ambtenaren eerst met de buurt gaan overleggen, zonder dat zij als politici daarmee ingestemd hebben. En politici stemmen doorgaans alleen met een concreet plan in, omdat ze geen vrijbrief kunnen en willen geven. Zo lang politici de volledige controle willen houden, zal er in de gemeente dus niets veranderen. En politici willen de volledige controle houden, omdat ze zich naar de kiezers moeten verantwoorden. Want o wee de wethouder die zegt dat hij ergens niet vanaf weet, en dat de ambtenaren zelfstandig oplossingen verkennen, die wethouder kan zijn biezen pakken...

  reageer
 • pieter

   

  Zo ging Amsterdam, toen de P v d A nog de macht had ook met zijn burgers om en die mentaliteit probeert men in Almere nog even voort te zetten.

  reageer
 • Barbara

   

  Bij mijn weten gaat het bij communicatie om het volgende: Het is onmogelijk om NIET te communiceren. Alle gedrag is communicatie en dat geldt ook voor degene die onverschillig is en bij alle betrokkenheid wegkijkt. 

  reageer
 • Claartje

   

  Ja, die cursus heb ik ook gevolgd. Maar ik kijk liever naar de praktijk met mijn gezonde nuchtere verstand. 'Wegkijken' geldt volgens de geldende normen en waarden gewoon als discommunicatie.

 • Ruud

   

  Almere noemt zichzelf growing green city, maar helaas wil het laten groeien van bomen tot die vanzelf doodgaan niet lukken. De stad groeit maar de bomen worden omgezaagd om verschillende domme redenen. ' er kan een tak afbreken dus zagen we de boom om '. Geweldig goede reden. Toch?

  reageer
 • Claartje

   

  Het enige wat iets kan helpen is de media zoeken. Dat vindt de gemeente niet fijn. Dus hulde aan OF, hulde aan de persvrijheid.

  reageer
 • almere

   

  bij elke gemeente werkt t zelfde je hebt pas inspraak bij de gemeente als alle besluiten al zijn genomen . de reden ? om er voor te zorgen dat de gemeente kan doen wat ze willen dan mag je achteraf mee praten maar besluiten worden vaak genoeg niet terug gedraaid want dat leidt tot gezicht verlies voor de gemeente normaal gezegd de gemeente heeft maling aan de inwoners

  reageer
 • Harrie

   

  Zo werkt het nu eenmaal in het bestuursrecht. Het bevoegd gezag neemt een besluit en daartegen kan bezwaar gemaakt worden. Dit is dus niet zodat de gemeente lekker kan doen wat ze willen, maar dit is nu eenmaal wettelijk zo vastgelegd.

 • .\/\/.

   

  "je hebt pas inspraak bij de gemeente als alle besluiten al zijn genomen"- dat is gewoon onjuist. Die inspraak is er om de vier jaar: hoogst democratische verkiezingen.

 • .\/\/.

   

  De gemeente doet niets: kritiek want de gemeente is slap en initiatiefloos. De gemeente doet iets: kritiek want er was niet aan alle burgers persoonlijk toestemming gevraagd. Conclusie: het is niet goed of het deugt niet.

  reageer
 • Communicatie

   

  Wanneer wordt het hoofd van de communicatie eens vervangen bij de gemeente? Deze functioneert totaal niet en leert blijkbaar ook niet van eerdere fouten! Weg met die ambtenaar!

  reageer
 • Arjan

   

  Past bij de arrogante houding van de gemeente raad. Ze doen de slogan alweer eer aan. "Het kan in Almere"

  reageer
 • Rob.Erto

   

  Reactie Almere: "Maar de volgende keer gaan we echt, echt, echt, echt, echt beter communiceren met de bewoners."

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Het zijn geen blunders, het is tactiek.

  reageer
 • John

   

  Alsof de burger de vijand is. En als dit niet werkt: de tactiek van de verschroeide aarde? Fijn dan.....

 • Karel

   

  Precies, tactiek. Het is bewust geen communicatie of anders een bewust slechte. Excuses of iets wat erop lijkt kan altijd nog achteraf. Een andere tactiek die de gemeente goed beheerst is het creëren van vertragingen in lopende processen, alles in de hoop dat de mensen het opgeven en het opgeven. De voorbeelden zoals genoemd zijn treffend, maar er zijn er veel meer, waaronder de grootste misser: de Flopriade. Je moet van goede huize komen om tegen deze gemeente op te kunnen boksen. Zij zijn er voor zichzelf en niet voor de inwoners.

 • Steven Stedenwijk

   

  De inspraak is dan vooral om er tegen te kunnen zijn. Het zijn toch jongeren uit hun eigen buurt of denkt men dat ze uit Haven naar Filmwijk komen om te hangen.

  reageer
 • Ed

   

  Inspraak is er om als omwonende enige invloed te hebben. Lijkt me alleszins redelijk. Interessant detail: dit is net buiten het gebied met cameratoezicht, (ingesteld bij Walt Disney plantsoen vawege overlast en criminaliteit). Als de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en er voor zorgt dat het geen hinder geeft, het geen puinzooi wordt in het park en iedereen zich er veilig kan voelen, ja dán komt het wel goed.....

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert