Experiment met statiegeld op plastic bekertjes

ALMERE
Almere experimenteert tijdens het Bevrijdingsfestival met statiegeld op de plastic bekertjes. Op die manier hoopt de gemeente dat de afvalberg na afloop van het festival kleiner wordt. "We hopen de bezoekers te stimuleren om minder bekertjes weg te gooien", zegt André Rusch, regisseur Schoon van de gemeente Almere.

Wie een drankje haalt bij een van de horecapunten op de Esplanade krijgt de kans een bijzonder bekertje te kopen. Rusch: "Op het hard plastic exemplaar staan alle artiesten die vrijdag optreden. Dit bekertje kan steeds weer ingeleverd worden bij het drankenpunt en dan wordt er een nieuw drankje in geschonken. Je betaalt er een symbolisch bedrag voor."

Er is al eerder een kleine proef geweest. Dat was tijdens het Beer and Jazz Festival in Almere. Nu wordt de proef op grotere schaal gehouden. Medewerkers van de Almeerse Stadsreiniging gaan dit jaar langs bij festival Lowlands in Biddinghuizen om daar te zien hoe daar de bekertjesberg wordt bestreden. 

Als de proef tijdens Bevrijdingsdag succesvol is, wordt het volgend jaar verder uitgebreid. 

reacties (6)

 • Antje Ha

   

  Laat de veegploeg het gewoon lekker opruimen. Die hebben de spullen en ervaring. Uiteindelijk is het dan ook zo klaar. Dat met gekochte bekers of een hoog statiegeld werkt misschien op een kerstmarkt in Duitsland maar niet op een festival in Nederland

  reageer
 • Ron H

   

  Helpt natuurlijk wel voor de voorgaande biertjes

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Geen statiegeld, wel betalen voor een bekertje. Consumptie zal ook duur zijn.

  reageer
 • Retromuseum

   

  Ik denk dat de meeste mensen niet dat bekertje terug brengen op zo een festival. Als ik ergens drank heb gehaald en ik wil nieuwe dan liever in een schoon nieuw bekertje . I.p.v die plakkerige rommel. Echter als mensen daadwerkelijk "geld" terug krijgen denk ik dat er flink wat beker verzamelaars rond zullen lopen. Die een leuke verdienste hebben en wij een schoon Almere! Retromuseum

  reageer
 • Ron H

   

  zoals hier beschreven is het helemaal geen statiegeld. (je krijgt ook je drankje als je je eigen glas of beker meeneemt vermoed ik) en je krijgt geen geld terug als je het inlevert; dan verzeker ik je dat het merendeel het ook weg blijft gooien. de meeste mensen zijn toch niet geïnteresseerd in een plastic beker met eenmalige teksten erop.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Robert

   

  Scheelt hopelijk een paar ton afval op straat. Is toch niet meer normaal wat een bende er altijd achterblijft?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert