'Onderhoudscontract woningen niet meer nodig'

LELYSTAD
Het Lelystadse college van burgemeester en wethouders is tegen een voorstel van de gemeenteraad om aan de verkoop van sociale huurwoningen aan particulieren een (verplicht) onderhoudscontract te koppelen. Volgens het dagelijks bestuur is een dergelijke maatregel door veranderde omstandigheden niet meer nodig.

Slecht onderhouden
Met name in de Zuiderzeewijk en Atolwijk staan koopwoningen die matig tot slecht onderhouden zijn. Die huizen maken een verpauperde indruk en dat heeft z'n weerslag op de uitstraling in diverse buurten. Er is sprake van een 'gespikkeld beeld': door woningbouwcorporatie Centrada keurig opgeknapte huizen naast woningen die schreeuwen om een facelift.

Oorzaak hiervan is de gedwongen verkoop van vele huurhuizen door de lokale woningcorporaties, om de penibele financiële positie te verbeteren. Tussen 1995 en 2004 werden daarom ongeveer 4500 sociale huurwoningen verkocht. Eigenaren kochten huizen van zo'n dertig jaar oud voor een prikkie, maar reserveerden doorgaans geen geld voor achterstallig onderhoud of renovatie. De verkopende woningbouwvereniging verkocht de huizen onverbeterd.

Onderzoek en nieuwe afspraken
Om in de toekomst niet weer dezelfde fout te maken, riep de raad het college op onderzoek te doen naar de mogelijkheid van verplichte onderhoudscontracten bij verkoop van huizen door Cantrada aan particulieren. Die laat weten dat de corporaties in Lelystad inmiddels gezond zijn en zich daarom niet genoodzaakt zien eigen bezit te verkopen. Er is afgesproken dat woningen (in 2017 maximaal 15 stuks) die verkocht worden een goed onderhoudsniveau hebben. Van achterstallig onderhoud zal geen sprake zijn, verzekert het college.

Wethouder Fackeldey van wonen benadrukt dat de gemeente via projecten als 'Stedelijke vernieuwing op uitnodiging' en de 'Kluswinkel' met huiseigenaren doeltreffend samengewerkt kan worden aan de verbetering van huizen in de oudere wijken.

reacties (7)

 • Richard

   

  Ik woon nu ruim 25 jaar in de Zuiderzeewijk en heb deze buurt de laatste jaren flink achteruit zien gaan. Mede door de nieuwe gevels die in de huurhuizen zijn gezet is het een lappendeken geworden. De nieuwe gevels zien er best goed uit, maar hebben verticale indeling gekregen wat totaal niet strookt met de oudere huizen en het aanzicht daardoor erg rommelig maakt. De bewoners van de huizen die ooit zijn verkocht en slecht onderhouden zijn moeten door de gemeente worden aangeschreven dat wel te gaan doen, desnoods met behulp van de kluswinkel of andere instanties. Ook zou de gemeente moeten optreden tegen de rotzooi in de tuinen, alleen op deze manier kan de buurt weer een beter aanzicht geven.

  reageer
 • Hannes

   

  Een voorspelbare debacle, wat nooit zonder dwang landelijk is op te lossen. Waarbij de woningcoöperaties jaren goed hun zakken mee hebben gevuld! Als dit probleem debacle voor 2022 niet wordt opgelost dan is Nederland geen Floriade waard!!

  reageer
 • Bart van der Kolk

   

  Juridisch is dit belachelijk: je koopt een woning en je erft een duur contract voor onderhoud. Maar de andere kant is dat de gemeente vrijwel niet handhaaft bij woningen die verpauperd zijn. Hier heeft Centrada 'pakken boter op het hoofd', woningen verkopen die al slecht onderhouden waren (isolatie, aanzicht), en vervolgens de kopers er toe verplichten duur onderhoud te doen. De gemeente is degene die woningeigenaren er toe moet verplichten om de woning, zeker aan de buitenzijde, normaal te onderhouden. Maar de gemeente doet niets, laat het over aan Centrada, en ook in bijvoorbeeld de Kreek is er geen sprake van handhaving als het gaan om vrijwel ingestortte schuren aan de voorkant van de huizen (straatbeeld), en (voor)tuinen die eerder lijken op stortplaatsen (matrassen, kapotte fietsen en erger)... Het is mosterd na een smerige maaltijd: het leed is al lang geschied, deze wijken verdienen een andere aanpak: hard optreden qua voorschriften van de gemeente, malafide verhuurders en bewoners aanpakken, en gewoon de wijkmanagers (o,ja die zijn wegbezuinigd) de gore tuinen en gevels bij de bewoners aan de deur laten oplossen, met harde sancties natuurlijk!

  reageer
 • Japper

   

  Als je iets koopt ben je er zuinig op maar je moet wel een financieel plan hebben om dat gene netjes te houden niet alleen voor jezelf maar ook voor je buren bezit een woning in de zuiderzeewijk en ben er geboren maar als je ziet wat er heden ten dagen voor aso figuren zitten wat een bende op straat gerenoveerde schuttingen van centrada kapot geknipt tuinen waar je niet dood gevonden wil worden tis niet meer mn oude buurtje

  reageer
 • KC

   

  Als een huiseigenaar van een voormalige huurwoning mee wil doen met het grootonderhoud van de huurwoningen, dan betalen zij 2 keer zoveel dan Centrada.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tuuk

   

  Eerst de verpauperde en door Centrada slecht onderhouden woningen verkopen om niet failliet te gaan! En dan achteraf gaan lopen klagen! Beetje vreemd!

  reageer
 • Inwoner

   

  Niks geleerd van de Tjalk...? Misschien toch nog eens goed nadenken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert