Wens voor meer groen rond Lelycentre

LELYSTAD
Vastgoedeigenaren van leegstaande kantoorpanden rond winkelcentrum Lelycentre in Lelystad willen meer groen in de wijk. De wens is een 'groene ruggengraat' van het Stadspark via het Lelycentre naar de kantoren aan het Maerlant.

Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten aan de gemeenteraad. De stadsbestuurders praten nu met betrokkenen over het 'Gebiedsplan Lelycentre' en in juni wordt er een toekomstplan gepresenteerd.

Volgens het college van B en W hebben twee vastgoedeigenaren haalbare, concrete plannen om wonen en zorg te combineren in de omgeving van verpleeghuis De Uiterton. De vastgoedondernemers plaatsen wel vraagtekens bij het plafond van 30 procent sociale huurwoningen. Deze harde eis van de gemeenteraad 'kan de discussie op slot zetten' waarschuwen meerdere eigenaren van panden in het gebied (40.000 vierkante meter). 

reacties (18)

 • Maartje

   

  Dan kan je overal heen, behalve in deze duurdere huizen. Ik kan ook niet op Paleis Soestdijk wonen en dat accepteer, niemand hoeft daar iets voor mij voor te subsidiëren.

  reageer
 • Bertus

   

  Wat gebeurt er eigenlijk als je de woningbouw helemaal liberaliseert? Bouwt men dan op maat? Niemand gaat bouwen om leegstand te creëren, hoewel sommige winkelcentra het tegenovergestelde doen vermoeden. Ik zag dat ook in Lelystad en tja, dat gaat echt niet goed.

  reageer
 • Jos

   

  Beste Maartje, ik ben gepensioneerd en dus beskist GEEN Josje. Bovendien met mijn inkomen kan ik in de verste verte niets kopen. Heb trouwens al meer dan 40 jaar mijn handjes laten wapperen!!

  reageer
 • Maartje

   

  Dan zul je ergens anders moeten kijken of je handjes laten wapperen Josje!

  reageer
 • Frits

   

  Sociale huur is er voor iedereen met een inkomen tot ongeveer 40.000 euro. Gewoon hardwerkende mensen die geen hypotheek kunnen krijgen vanwege hun inkomen en omdat nauwelijks nog iemand een vast contract krijgt. Huren tot €710 per maand tellen als sociale huur. Dan hebben we het dus niet over bijstandstrekkers die dit kunnen betalen. En liever meer dan 30% woningen in de hoge sociale huur, dan dat de leegstand en verpaupering van de kantoren bij het Lelycentre nog verder doorgaat.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frits

   

  De gemeente kan het groenonderhoud nu al niet meer betalen. Dat wordt dan dus nog meer woekergroen. Meer groen bij het Lelycentre wordt vast gecompenseerd door elders groen te kappen. Dat wordt meer appartementen in het Stadspark vermoed ik...

  reageer
 • Jos '56

   

  Alsof iedereen tegenwoordig kan kopen.

  reageer
 • Loek

   

  Dat zeker zoals levago en heb Groote graaiers

  reageer
 • Hup

   

  Ze moeten het lelycentrum gewoon helemaal slopen en er een mooi natuur gebied van maken. Met hier en daar een winkeltje en huisjes. Sociale huurwoningen zijn prima. Het gaat erom dat er gewoon veel groen is. Leuk ogende woningen, parkjes, winkeltjes. Nu is het gewoon een ontzettend lelijke beton plek daar. Waarom kunnen ze in de vs, japan, etc wel een goedkoop en heel mooi en leuk gebied maken op grond en hier zou dat niet kunnen. Ben er trots op om in Lelystad te wonen hoor. Veel bos en groen. Maar de twee centrums zijn niet echt aantrekkelijk. Gordiaan oké maar het lelycentrum is echt niet om aan te zien. Desnoods bewoners zelf een leuke buurt laten maken. Met die vastgoed eigenaren is het niks zo.

  reageer
 • Louise

   

  Ja dat. En dan krijgen we daar ook nog de arbeidsmigrantenhuisvesting (lees polenhotel) in een leeg kantoorpand. Echt een mooie toevoeging aan onze stad. *kuch*

  reageer
 • Hannes

   

  Opgeteld is het 100% ellende! Waar elders geen verschil is in de scheefgroei! "Te danken aan de royale verkoop!"

  reageer
 • Maartje

   

  Graag geen woningen meer bouwen voor de vele slappelingen hier die te beroerd zijn om te werken en vroeg optie staan. Daarvan stikt het hier al in Lelystad. Al wordt het gelukkig steeds minder.

  reageer
 • Inwoner

   

  Als je kijkt naar de algemene koopkracht is 30% nog erg veel. Vastgoedeigenaren gaat het alleen om eigen inkomsten en dat mag ten koste van alles gaan. Wanneer de stad een bevolkingssamenstelling heeft die gelijk opgaat en zeker ook als het gaat om het besteedbare inkomen, is het moment weer aangebroken om de percentages weer eens te bekijken. Nu nog lang niet! Nog teveel afhankelijk van ondersteuning in deze gemeente.

  reageer
 • Bas

   

  Graag 80% koop en 20% huur. Lelystad heeft enorme scheefgroei... er is niet plaats voor alleen maar handje ophouders, deze kunnen ook verhuizen naar elders

  reageer
 • Dirk

   

  Beslissen? Net als bij het parkeren? Dat wordt lachen. Ha, ha!

  reageer
 • Esveen

   

  De "sloop" in het Stadspark gezien? En deze gemeenteraad heeft het (on)vermogen hier over te gaan praten en over 5 jaar te beslissen?

  reageer
 • lelystedeling

   

  Gemeenteraad laat je niet onder druk zetten van de vastgoedeigenaren m.b.t. 30 procent eis zoals door jullie vastgesteld. Hout voet bij stuk. Want projektontwikkelaars hebben allemaal eurotekens voor en in hun ogen.

  reageer
 • joe

   

  Ben het eens met het artikel. Meer groen in heel lelystad zou nog prachtiger zijn. Laten we de groenste gemeente van Nederland worden. Met mooie bomen en parkjes. We hebben al veel groen zoals onze bossen, de Oostvaardersplassen en meer. Daar mogen we trots op zijn. Maar nog meer groen zou echt super zijn. Soms zie je nu verwaarloosde stukken grond. Dat staat niet mooi. Meer groen maakt mensen meer gelukkig.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert