'Franse minister komt vissers niet tegemoet'

URK
Staatssecretaris Martijn van Dam is teleurgesteld in zijn Franse ambtsgenoot. Frankrijk is een van de grootste tegenstanders van de voortzetting van pulsvisserij. Volgende week is er een visserijraad in Brussel waarbij wordt gesproken over nieuwe vistechnieken. Van Dam gaat bij de stemming over nieuwe visserijtechnieken zich demonstratief onthouden van een stem.

'Vooruitgang in de visserij'
In tegenstelling tot de gangbare boomkorvisserij worden bij de pulsvisserij geen sleepnetten over de zeebodem getrokken maar worden stroomstootjes gebruikt om de vissen in de netten te krijgen. Deze techniek wordt met name door Urker kotters gebruikt die vissen op schol en tong, de soorten die zich in de bodem ingraven. Op deze manier zouden minder ongewenste bijvangsten zijn dan bij het traditioneel gebruik van sleepnetten. Volgens de Nederlandse staatssecretaris is dit een vooruitgang in de visserij. 

Stroomstootjes
Urker vissers die de vissen opschrikken met stroomstootjes, willen deze methode blijven gebruiken. Op deze pulsvisserij bestaat een Europees verbod, maar dertig Urker kottervissers hebben sinds 2015 een ontheffing. 

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat hij wel met andere onderwerpen in het plan eens is. ''Veel positieve punten die voor Nederland van belang zijn, zijn overeind gebleven in het voorstel van de Europese Commissie. Desondanks kan ik niet met het voorstel instemmen. Ik ben buitengewoon teleurgesteld dat het voorzitterschap lidstaten tegemoet is gekomen die bezwaren hebben tegen de pulstechniek.'' aldus Van Dam.  

reacties (5)

 • .\/\/.

   

  De levensverwahting ligt in Frankrijk hoger dan hier. Waarschijnlijk omdat ze wijn drinken in plaats van azijn.

  reageer
 • Schaapjes

   

  Die eigenwijsheid heeft ze al de autoindustrie gekost.

  reageer
 • Frans kaas

   

  Inderdaad, ze zijn zo jaloers als ik weer niet wat.

  reageer
 • Kaassie

   

  Dan zondag maar hopen op Frexit, staan de Fransen op zichzelf. Hopelijk zal het ons dan niet teveel gaan kosten.

  reageer
 • Fransen lopen in alles al jaren achter, en dat merkt men daar nu langzamerhand ook. Auto industrie etc is van de vorige eeuw. Ze staken daar liever dan dat ze werken. Profiteren al jaren op kosten van ons.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert