'Gesprek met burgemeester Kampen was niet harmonieus'

DRONTEN
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten heeft het gesprek dat hij woensdagmiddag had met zijn collega Bort Koelewijn van Kampen en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers niet als harmonieus ervaren. Beide burgemeesters zaten met het COA en de politie om tafel naar aanleiding van de verkrachting van een meisje van 17 in Kampen door een bewoner van het AZC in Dronten. In dagblad De Stentor werd onlangs de opmerking van burgemeester Bort Koelewijn opgetekend dat hij opperde om voor asielzoekers een avondklok in te stellen. Burgemeester Aat de Jonge noemde dat idee 'verwerpelijk'.

'Niet als bestuurder voor uitspraak rechter spreken'
Burgemeester Bort Koelewijn omschreef het gesprek van woensdagmiddag in een persverklaring als harmonieus. "Ik heb een ander beeld bij harmonieuze gesprekken", zegt burgemeester Aat de Jonge in een reactie. Verder zegt hij er liever niet zoveel over.
"Ik denk dat de rechter vandaag uitspraak gaat doen en ik vind het de taak van burgemeesters - en van gemeentebestuurders in het algemeen - om te zwijgen als de rechter nog niet heeft gesproken. Uit respect voor die rechter. We moeten ons afvragen bij wat we erover zeggen, of dat de zaak dient. En wat is de zaak? Dat is in de eerste plaats het verschrikkelijke feit dat het slachtoffer is overkomen, daarover bestaat geen enkel misverstand."

Uitspraken hebben vlucht genomen
In de ogen van De Jonge hebben de uitspraken van Koelewijn echter een vlucht genomen die veel verder gaat: "Mensen in een AZC zitten soms met een even groot trauma als het meisje in Kampen. Alles wat we daar verder over zeggen lost niets op."
De burgemeester van Kampen heeft in zijn persverklaring het woord ‘avondklok’ niet genoemd. "Daar kun je één ding uit afleiden: het is een gedachte die om allerlei redenen niet kàn. Het nationale en internationale recht verzet zich daartegen", reageert Aat de Jonge.

'AZC deel van gewone samenleving'
Er is volgens De Jonge aan Koelewijn uitgelegd hoe een AZC werkt, hoe een intake werkt, dat er een medisch onderzoek wordt gedaan, dat mensen worden gevolgd en begeleid.
"Het AZC is een deel van de gewone samenleving, waar het ook wel eens helaas - met een dikke streep onder helaas - héél erg mis kan gaan. Maar dat kan ook met een inwoner van Kampen, van Dronten, van Terneuzen. Ik verwijs kortheidshalve naar het hele vraagstuk van verwarde personen, waar dit enige relatie mee heeft. Dat is een heel lastig, niet gering probleem in onze samenleving", besluit De Jonge.

De asielzoeker is donderdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot twaalf jaar cel. 

reacties (5)

 • Jan

   

  Die man moet echt weg! Het vergelijk tussen het slachtoffer van een van die gelukzoekers.. Hoe durft hij? Als het zijn eigen dochter was piepte deze mafkees wel anders..

  reageer
 • Henk

   

  Aar. Hoe mooi zou het zijn als je eens wat vaker je eigen principe naleeft: een burgemeester moe zwijgen (als zaken onder de rechter zijn)

  reageer
 • Poe

   

  AZC maakt deel uit van de samenleving..ja die van Kampen..

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

   

  Verstandige man die mijnheer De Jonge.

  reageer
 • Lelystedeling-62

   

  Fijn dat een burgemeester tenminste eerlijk is over de toon van een dergelijk gesprek! Liegen en bedriegen is aan de orde van de dag in de politiek, dus een eerlijke burgemeester valt op! Hulde, beste Aat de Jonge!

  reageer
 • Stevie

   

  De ene noemt het eerlijk, de ander noemt het matennaaien. Het ligt er maar aan hoe je ertegen aan kijkt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert