200 hectare bos verjongd door Staatsbosbeheer

FLEVOLAND
Staatsbosbeheer heeft in het seizoen 2016-2017 zo'n 200 hectare bos verjongd in Flevoland. Dat staat gelijk aan ongeveer 300 voetbalvelden. Voor Nederlandse begrippen is dat volgens Staatsbosbeheer een enorm oppervlakte.

"Kap en verjonging"
De werkzaamheden vonden allemaal plaats in het kader van 'kap en verjonging’. Dit betekent dat waar gekapt wordt er ook weer nieuwe bomen worden aangeplant. Ook is er nieuw bos aangelegd. Er werd gewerkt in zowel Oost als  Zuid Flevoland, ook werd er veel geplant in het nieuwe natuurproject ‘Kop van het Horsterwold’.
 
660.000 bomen en struiken
In totaal zijn er binnen Flevoland zo'n 660.000 verschillende bomen en struiken geplant. Vooral soorten die lang meegaan zoals eik, beuk, esdoorn en tamme kastanje. Maar ook soorten die meer natuurwaarde hebben zoals de lijsterbes en de zoete kers.

23.000 populieren
Ook werden er 23.000 populieren geplant want de meeste populieren in Flevoland naderen nu, na 35-40 jaar, het einde van hun omloop en worden daarom jaarlijks geveld. Het hout wordt in de houtverwerkende industrie gebruikt als zaaghout en als grondstof voor papieren pallets. Takken, toppen en kapresten zijn energiehout voor houtgestookte elektriciteitscentrales.
 
Menskracht
Het planten van bos is erg arbeidsintensief. Voor de aanleg van deze 300 voetbalvelden bos zijn in totaal 6 plantmachines met de nodige bemensing, 18 man, ingezet. Daarnaast is er nog eigen personeel van Staatsbosbeheer bij betrokken geweest.  
 

 

reacties (4)

 • Stephan

   

  Kortom, de bossen in Flevoland zijn niet alleen maar voor de recreatie. Het zijn deels gewoon productiebossen. Discussie gesloten.

  reageer
 • wimjc

   

  Heel mooi dit verhaal,maar.... volgens mij zijn er de afgelopen jaren veel meer bomen verdwenen dan er wordt geplant!

  reageer
 • A.

   

  Nou Jos lijkt mij dat al die bomen niet kapot gaan zoals op die ene foto te zien zou zijn. Ik vind het prachtig nieuws. De snel groeiende bomen worden langzaamaan vervangen door veel langer levende en maakt een divers bos. Dit zal over 20 jaar een heel ander zicht geven op onze bossen. Mooi voor de volgende generatie en dat vind ik mooi.

  reageer
 • Ed

   

  En die langer levende bomen, waarom zijn er daar 30 jaar geleden niet meer van geplant? Dan had déze generatie er al wat aan!

 • Flevo

   

  Ik lees ook dat er weer duizenden populieren aangeplant zijn, die worden dus over een jaar of 20 weer allemaal gekapt .... Waarom ook hier geen bomen die een veel langere levensduur hebben? Die populieren blijven echt wel in het bos staan, als men tenminste ook spontane groei de kans geeft op te groeien ...

 • Jos

   

  Een behoorlijk PR verhaal. Op de foto zie je dat er tussen de Berenklauw is geplant. De nieuwe aanplant zal het niet redden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert