"Het monument hoort gewoon in het Stadspark"

LELYSTAD
Buurtbewoners zijn fel gekant tegen de verhuizing van het herdenkingsmonument in Lelystad naar het centrum van de stad. Dat bleek donderdagavond na afloop van dodenherdenking in het Stadspark. 

Het monument van Willem Bouter is op 4 mei 1977 bij de Vlieterbrug onthuld en is een wit natuurstenen beeld van een rechtopstaand persoon. In de muur erachter zit een gedenkplaat met de tekst "Voor hen die vielen in de strijd tegen de Duitse bezetter 1940-45".

Het 4/5 mei en veteranen comité heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om het beeld te verplaatsen. Gedacht wordt aan een plek voor de ingang van het Agora Theater. De huidige locatie zou voor de herdenking inmiddels te klein zijn en niet goed bereikbaar.

Bewoners uit de nabijgelegen wijk Breehorn menen dat het monument na veertig jaar gewoon bij het park hoort en daar moet blijven. Een mogelijke verplaatsing van de herdenking stuit op wat minder verzet. Hoewel zij de argumentatie van het comité niet onderschrijven. "Deze plek is van vier kanten bereikbaar, wordt goed bezocht maar is niet te druk, en deze locatie tussen de bomen is heel sfeervol voor een herdenking", aldus bewoners.

reacties (7)

 • KC

   

  In het Stadspark hoor 2 minuten alleen de vogels. Deze rust lukt je nooit in het stadshart met de omliggende dreven en fietspaden.

  reageer
 • Harry

   

  Herdenken doe je samen; in gedachten sta je stil..... Dat kan overal waar je dat met elkaar afspreekt. Herdenking naar de stad lijkt me een prima plan. Het is overdreven de huidige plek zoveel historisch belang toe te kennen. Er is daar niemand gesneuveld, sterker nog Lelystad bestond nog niet eens in de oorlogsjaren.

  reageer
 • KC

   

  Er zijn wel degelijk mensen op het huidige grondgebied van Lelystad gesneuveld. Denk maar aan de neergestorte vliegtuigen.

 • wilma

   

  Als inwoonster van lelystad heb ik halverwege april een enquette ontvangen van de gemeente lelystad met de vraag of het monument verplaatst moet worden. Ik zeg nee. Maar ik ben wel benieuwd wat de uitkomst is van die enquette

  reageer
 • Barbara

   

  Dat was waarschijnlijk tijdens wat natte vingerwerk per ongeluk in uw bus terecht gekomen?

 • Marco

   

  Ik ga er nu niet heen omdat het te ver is maar als het centraal in het centrum komt kan ik er ook heen. Geen parkeerproblemen. Kunnen ze ook wat meer tijdelijke bankjes neer zetten zodat wij ook kunnen zitten voor de gene die dat niet kunnen. Nu lijkt het alsof alleen voor die buurt is. Het is er koud, geen warmte straalt het daar uit. Als het vlakbij de agora komt kunnen hun voor een bakje koffie of thee zorgen zodat je iets warms naar binnen kunt krijgen. Mag best sober zijn maar zo sober als nu vind ik, erg.

  reageer
 • kees d.

   

  Je kan en mag een herdenkingsmonument niet verplaatsen omdat er een aantal respectloze figuren rondlopen die naar mijn mening grafschennis plegen door dit monument en de gedachtenis niet met rust kunnen laten. Het monument behoort in een rustige parkachtige omgeving met veel groen. Wanneer je een monument in het centrum zou willen plaatsen moet net zo imposant worden als het Monument op de Dam.

  reageer
 • Frits

   

  Het is geen graf en er is niemand op die plek gesneuveld. Een herdenking hoort op een centrale en markante plek in de stad, niet weggeborgen in een onbeduidend parkje. De herdenking is voor iedereen, niet voor een paar buurtbewoners.

 • laat alle reacties zien
 • Kees

   

  Het Stadspark is geen goede plek want voor het opbouwen en afbreken van de festiviteiten wordt de hele dag de kruising van fietspaden verspert.

  reageer
 • Ik

   

  Het geeft een beetje het gevoel dat ze meer mensen willen trekken naar het centrum. Parkeer kosten mensen in de stad. Centrum is niet echt een mooie plek voor een herdenking.

  reageer
 • Poe

   

  Ja want het 4/5 mei comité heeft baat bij parkeergelden..het park is gewoon een onhandige plek, kan nergens parkeren en het is krap. Lekker verplaatsen dat ding

 • Barbara

   

  "Ze" weet niet precies wie, hebben een trauma opgelopen door de crisis, niet wetende dat het hun eigen crisis betreft. Moeite hebben met wat in te binden, terwijl je juist blij mag zijn met wat je hebt tijdens het herdenken van droevige oorlogsjaren.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert