Kwestie avondklok AZC aangestipt in toespraak 4 mei

DRONTEN
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten maakte donderdagavond tijdens zijn toespraak bij Dodenherdenking een verwijzing naar de discussie rond het instellen van een avondklok voor het AZC in zijn gemeente. Dat bevestigt hij desgevraagd tegenover Omroep Flevoland.

"Vandaag zijn we hier bij elkaar (....) Mensen die tegen elkaar zeggen: Vandaag geen onrecht, geen discriminatie, geen avondklok. Dat hebben we niet nodig, Wat we nodig hebben is vrede met elkaar", zo sprak hij de bevolking toe

Eerder liet De Jonge via Twitter weten dat hij de opmerking van burgemeester Bort Koelewijn van Kampen over het instellen van zo'n avondklok 'verwerpelijk' vond. Koelewijn maakte de opmerking naar aanleiding van de verkrachting van een meisje van 17 in Kampen door een bewoner van het AZC in Dronten.

Beide burgemeesters hadden woensdag een gesprek met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers en de politie. Burgemeester Koelewijn van Kampen omschreef dat gesprek als 'harmonieus'. Aat de Jonge liet in een reactie weten dat hij een ander beeld heeft bij harmonieuze gesprekken. De burgemeester van Dronten wil verder niet ingaan op de kwestie.

reacties (10)

 • Peter

   

  Hoe denken die ouders van dat verkrachte meisje over een avondklok of het slachtoffer zelf?

  reageer
 • Sonja

   

  Maken die de wet? Die hebben we al, en het is juridisch niet toegestaan. Dus hoe verdrietig dit onderdeel voor hen gevoelsmatig ook is, zij hebben hier niets over te zeggen.

 • Brinkman

   

  Deze mafkees is er voor dat getraumatiseerde asielzoekers dronken over straat mogen lopen en vrouwen lastigvallen.

  reageer
 • AG

   

  Burgemeester de Jonge mag er best een mening over hebben en die uitdragen. Maar doe dit niet op 4 mei dodenherdenking. We zijn daar niet bij elkaar om politieke uitspraken, of statements te maken. Vind dat zeker niet gepast.

  reageer
 • Boels

   

  Monsterlijk praatje van De Jonge. Hij is verantwoordelijk voor de openbare orde en hij probeert zich schoon te praten. Hoewel hij gelijk heeft dat absolute veiligheid niet te garanderen is, gaat hij over de schreef om de doorsnee aard van de bevolking van een AZC gelijk te stellen aan de doorsnee aard van de gemeentebevolking. Daarnaast suggereert hij dat een trauma plus drank/drugs een excuus is. De rechtspraak denkt daar gelukkig anders over. Ben overigens wel benieuwd welke gedragsvoorschriften het AZC mee geeft aan de asielzoekers en of De Jonge daar kennis van heeft en er mee akkoord gaat.

  reageer
 • Sonja

   

  Uiteraard is de "doorsnee aard" van een AZC prima te vergelijken met een gemiddelde wijk in welke plaats dan ook. Daar wonen immers ook mensen met GGZ problemen, een in andermans ogen "asociale houding" ten opzichte van anderen en zijn er allerlei soorten overlast, inbraken en andere delicten. U bent niet anders dan een asielzoeker. Hij heeft nooit gesuggereerd dat er voor de brute misdaad op het Kampense meisje enig excuus is, hij heeft vanaf het begin aangegeven te vertrouwen op de rechtsstaat die wij in Nederland hebben. Tevens denk ik dat mijn burgemeester beter weet welke afspraken er zijn omtrent asielzoekers met een (oorlogs)trauma (of zoals u dat noemt "gedragsvoorschrften") dan u dat doet. De burgemeester in Kampen moest het in ieder geval worden uitgelegd, die heeft zich er dus nimmer in verdiept, ondanks dat er een AZC zo dicht bij zijn gementegrens zit. Hij heeft afgewacht tot er iets fout ging en is vervolgens juridisch onhaalbare ideetjes gaan opnoemen tegen een journalist. Doordat De Jonge regelmatig conctact heeft met het AZC en het COA weet hij prima wat daar leeft. Net zoals hij contact heeft met de politie in Dronten om te peilen wat er in de drie dorpskernen leeft. Dat hij de vergelijking met spertijd maakt, is een hele logische, de burgemeester van Kampen stelt immers niet veel anders voor dat wat De Jonge benoemt. Als je daar geen "nee" tegen zegt, wil ik de volgende stap niet afwachten. Dan krijg je dus kampen zoals in Hongarije en daar zal ik me met hand en tand tegen verzetten. Ik ben trots op mijn burgemeester. Dat zouden meer mensen moeten zijn.

 • Nico

   

  Ongepast om bij een herdenking politieke standpunten in te brengen.

  reageer
 • pieter

   

  regenten mentaliteit, !!!! wetsontwerp "gekozen- burgemeester" komt gelukkig weer op de agenda in de tweede kamer.

 • laat alle reacties zien
 • Wim

   

  Walgelijk van Aat de Jonge om dit aan te halen tijdens de dodenherdenking. De vrijheid waar hij het over heeft, is in ieder geval voor een meisje uit Kampen voorgoed weggeroofd.

  reageer
 • Wouter

   

  Ik vind het ongepast, dat de burgemeester op Dodenherdenking zijn gelijk wil halen. Geen respect voor de Nederlanders, die hun leven hebben gegeven voor de vrijheid.

  reageer
 • Gerten

   

  In een democratie mag zelfs de burgemeester van Kampen zich zorgen maken over de veiligheid van jonge meisjes en vrouwen. En ook mag hij een avondklok voorstellen. De burgemeester van Dronten mag het daarmee oneens zijn en zich verweren tegen het standpunt van zijn Kempense collega. Echter vind ik het zeer ongepast om dodenherdenking te gebruiken om dit "gevecht" kracht bij te zetten.

  reageer
 • Thomas

   

  Terechte opmerking wat mij betreft. Dat Koelewijn nog niet is afgetreden na zijn enorme flater met eisen dat er een spertijd komt voor Moslims, is vreemd. Koelewijns positie is inhoudbaar geworden nu hij heeft aangetoond dat hij niet snapt hoe wetgeving en non-discriminatie werkt.

  reageer
 • Poe

   

  Jij snapt niet hoe het verdraaien van iets werkt? Hij heeft aangegeven dat hij niet snapt waarom zwaar getraumatiseerde mensen midden in de nacht dronken op straat kunnen lopen. Dat is iets heel anders dan een avondklok voor moslims. Ik denk dat Koelewijn de juiste vragen stelt, leuk dat Dronten een AZC heeft, maar hoe garanderen ze de veiligheid van je de burgers in Kampen?

 • .\/\/.

   

  Die de jonge is echt kansloos. Om dit punt nog even te maken tijdens de dodenherdenking. Die mensen zijn daar om doden te herdenken, niet om de politieke voorkeuren van de burgemeester.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert