Stichting Live for Lives: 'Geen oplossing voor Calais'

ENS
Terwijl Frankrijk in de ban is van de presidentsverkiezingen, is de stichting Live for Lives uit Ens druk bezig in Calais. Zij helpen daar vluchtelingen die op straat leven nadat hun tentenkamp, de jungle van Calais, eind vorig jaar is ontruimd.

Eén van de vrijwilligers is Mieke Blom. Zij ging naar een loods waar vrijwilligers uit Engeland maaltijden maken voor de vluchtelingen. ''Ik vond het heel indrukwekkend. Eerst zijn we in een grote gaarkeuken geweest in Calais. Daar maken ze voor 1500 man drie maaltijden per dag. Op een afgelegen plek in Duinkerken hebben we 150 maaltijden uitgedeeld. Dat was rijst, bonencurry, salade en een sinaasappel." 

Geen opnames
De instanties die samenwerken met Live for Lives wilden niet in beeld. Omroep Flevoland mocht niet filmen hoe de maaltijden werden bereid en hoe de Stichting uit Ens het eten uitdeelt. 

Volgens Blom heeft deze weerstand tegen camera's te maken met de politieke situatie in Frankrijk. ''De vrijwilligers zijn liever op de achtergrond bezig. Het politieke klimaat is niet heel stabiel, zondag zijn er verkiezingen. Het uitdelen van voedsel is nu legaal, maar dat kan volgende week zomaar anders zijn. Als je met je kop op de film staat heb je een probleem.''

Traangas
De groep uit Ens maakt zich geen zorgen om herkenbaar in beeld het werk te doen. Ook de vluchtelingen hebben geen moeite met het filmen. Zij hebben maar één angst: de politie. Volgens meerdere vluchtelingen zou de politie in de nacht met traangas hebben gewerkt. 

Volgens de stichting is dat niet het enige dat de politie doet. ''Slaapzakken worden afgepakt. Het leven van de vluchtelingen wordt zo moeilijk mogelijk zodat ze weg gaan. Naar de buitenwereld zegt Frankrijk dat het probleem is opgelost door het opruimen van de jungle.Maar ze zijn hier nog steeds."

reacties (5)

 • Bob

   

  Ohhhh heerlijk jij geeft ze eten Zodat ze weer tussen Mn lading kunnen kruipen Dat ik per vluchteling een boete A 2000 euro kan betalen Dat ze weer lekker met stenen kunnen gooien naar vrachtwagens Heerlijk dat liefdadigheids werk Kan ik ook bij u terecht voor de reparatie kosten en boetes ?

  reageer
 • Anika

   

  De situatie is zeker niet goed maar dit geldt voor chauffeurs én vluchtelingen. Het is absoluut niet goed dat chauffeurs zoveel last hebben van vluchtelingen die dit soort dingen doen ! Maar laten we wel zijn... Europa en Engeland moeten hier een oplossing voor zoeken... Ze willen ze niet maar ze zorgen ook niet dat ze elders onderdak kunnen krijgen...tja, dan verandert er niets... En zeg niet dat ze terug kunnen want dat kunnen ze niet als ze veilig willen blijven leven (uitzonderingen daargelaten)

 • Anika

   

  Hoe weten jullie dat dit gelukszoekers zijn? De opvangkampen in Frankrijk laten geen vluchtelingen meer toe omdat ze vol zitten.... Voor ik een mening geef zou ik dit eerst wel onderzoeken...

  reageer
 • Henk

   

  Niets staat deze mensen in de weg om gewoon weer naar huis te gaan hoor. Denk dat er veel donateurs te vinden zijn om de tickets te betalen.

 • .A.A.

   

  Rare manier van zelfverlekkering deze aktie. Zie mij hier goed doen onder het mom van hulpverlenen. Als je echt wilt helpen dan maak je geld over naar instanties die daar al hulp verlenen en ga je niet op kosten van je donateurs vliegreizen maken (Griekenland) en in hotels slapen met 12 man in Calais.....

 • Jan

   

  Sowieso onbegrijpelijk dat de Franse autoriteiten deze groepen zogenaamde hulpverleners daar hun gang laten gaan. En dat groepje uit Ens, ach, daar is al genoeg over geschreven..

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Sowieso onbegrijpelijk dat de Franse autoriteiten deze groepen zogenaamde hulpverleners daar hun gang laten gaan." - zo gek is dat niet. Frankrijk is namelijk een vrij land en zo.

 • Poe

   

  Een illegale nederzetting wordt ontruimd, een aantal gelukszoekers blijft daar, gesteund door organisaties die dat in stand houden, en daarmee zichzelf in stand houden. Nee geen enkele steun voor een organisatie die dit drama in stand houd.

  reageer
 • wimjc

   

  Volgens mij heeft de Franse regering Calais ontruimd. De toen aanwezige asielzoekers zijn verdeeld over tal van opvang kampen. Het is dan ook van de zotte dat allerlei vrijwilligers zich met het beleid van de regering bemoeien en door hun bemoeienis weer meer asielzoekers aantrekken.De groep uit Ens (waarvan blijkbaar niets gefilmd mag worden) heeft daar dan ook niets te zoeken. Ik denk dat de Franse autoriteiten dit echt zelf wel kunnen oplossen.

  reageer
 • Mo

   

  Ja want de regering heeft zo'n goed beleid.. not

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert