'Agora Theater volgend jaar waarschijnlijk uit de rode cijfers'

LELYSTAD
Het gaat goed met het Agora Theater in Lelystad. Volgens de nieuwe zakelijk directeur Richard Wijnveldt zit er een stijgende lijn in het aantal bezoekers en verwacht het theater volgend jaar uit de rode cijfers te zijn. Zo'n 35.000 bezoekers bezochten afgelopen seizoen het theater.

Maatregelen na tekort
In 2015 kwam het theater nog 1 miljoen euro te kort en moest de gemeente bijspringen met een lening en extra subsidie. Het theater moest toen maatregelen nemen. Eén daarvan was het aantrekken van Wijnveldt als zakelijk directeur. Sinds zijn komst richt directeur Jan Gras zich op de artistieke kant van het theater en de programmering. Wijnveldt kijkt kritischer of de verwachtingen van een boeking wel kloppen.

Theater programmeert voorzichtiger
Doordat Jan Gras zich nu veel meer op één kant kan richten, gaat het beter. "Waarom hebben we dit niet eerder gedaan vraag ik me nu vaak af", aldus Gras. Hij is voorzichtiger gaan programmeren, hij bleek vaak te optimistisch.  Zo was er voor dit jaar een voorstelling gepland op 5 mei, maar omdat het Bevrijdingsdag was, bleef de zaal nagenoeg leeg. Wijnveldt wees hem erop dat mensen op zo'n dag liever naar een gratis festival gaan. Volgend jaar is er dus geen artiest geboekt op 5 mei. Ook zijn er voor komend jaar minder voorstellingen gepland in de kleine zaal.

 

reacties (5)

 • Ondernemer

   

  Is dit het 'voorschotje' om als Agora te legaliseren mee te mogen doen bij de nieuwe bioscoop. Dat is wel erg doorzichtig.

  reageer
 • Jaap

   

  Ja hoor, kosten maken in de hoop ze te besparen. Voorlopig eet er weer renner in de ruif.

  reageer
 • Frits

   

  "Waarom hebben we dit niet eerder gedaan." Dat is nu precies de reden dat ik al langere tijd roep dat de cultuur- en sportvoorzieningen (Agora, Kubus, Underground, De Koploper) in Lelystad openbaar aanbesteed moeten worden. Dan krijg je tenminste exploitanten die weten wat ze doen en zelf het financiële risico dragen, in plaats van hobbyisten die alleen maar denken dat ze weten wat ze doen, en bij tekorten extra hun hand ophouden bij de gemeente. Maar de gemeentepolitiek - Jop Fackeldey voorop - houdt liever de vriendjes de handen boven het hoofd. En dat kost de belastingbetaler ieder jaar miljoenen. Nou ja, volgend jaar verkiezingen zullen we maar zeggen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Maar dit jaar moet er nog geld bij? Dit is geen ingewikkeld proces of bedrijf. Boerenverstand dat is nodig, geen verspillingscultuur zoals dat veel te vaak gaat in theater, kunst en dergelijke. Geen grootheidswaanzin maar tijdig en hard ingrijpen! Stoppen is ook altijd een optie, geldt voor ondernemers ten slotte ook en die kunnen nergens aankloppen voor een extra subsidie of steuntje van 1mio+. Moet het nog maar zien allemaal, sorry!

  reageer
 • Bewoner lelystad

   

  Op 5 mei iets inplannen ja ja deze man heeft er voor geleerd natuurlijk hoeveel heb dit nu weer gekost Geen wonder dat ze verlies draaien

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert